"Kişiliğini Tamamlamış Kişilik"

Tedavi yöntemleri hakkında merak ettikleriniz..Hastane ya da doktorlar hakkındaki tavsiyeleriniz..
Cevapla
tarkan
Mesajlar: 61
Kayıt: 31 May 2006, 20:55

"Kişiliğini Tamamlamış Kişilik"

Mesaj gönderen tarkan »

Merhaba arkadaşlar

Aşağıda çok ender rastlanan bir “kişilik”ten bahsedeceğim.Çok ender dememin sebebi kendim olsun çevremdeki arkadaşlarımdan olsun bu tip insanla karşılaşan insan sayısının benim karşılaştığımla birlikte sayısının yalnızca “2” olmasıdır. Aşağıda yazdıklarım benim karşılaştığım ve 3 yıl birlikte çalıştığım kişi ile bahsettiğim diğer kişinin özelliklerinin bire bir örtüşmesidir.Bahsettiğim diğer kişiyi hiç görmedim sadece duydum ve yakın bir arkadaşımdan aşağıda sıraladığım maddeler ile ilgili sorulara “evet” cevabı aldım.

Prof. Dr. İlkay Kasatura "Kişilik ve Özgüven" kitabında bahsedeceğim kişi özellikleri ile ilgili olarak bir çok madde sıralıyor ve bu kişiler hakkında "kişiliğini tamamlamış kişilik" tanımını kullanıyor.

Aşağıda sıraladıkları İlkay Hocanın kitabından alıntı değil-ilk madde hariç-. Kendi izlenimlerinden yazdıklarım.

-Ağaca değil ormana bakarlar,

-Görünüşü sıradan bir insan gibidir.Öyle ki giydiği kıyafetler hep aynıdır çoğu zaman bu nasıl bir giyiniştir dersiniz.

-İnsanlara zor zamanlarında -ilaç gibi geldi- denilen şekliyle yardımda bulunurlar ve yaptıkları iyilikleri -genelde- unuturlar.

-Yönetici olanlarda yaptıkları her işin 2-3 adım sonrasını hesap ederler.

-Personelinin eğitimine çok önem verirler ve hangi personeli nerede kullanacağını çok iyi bilirler.

-Yaptıkları hangi iş olursa olsun boşluğa öyle kolay kolay düşmezler.

-Heyecan duygusu yok denilecek kadar azdır.

-En olmadık zamanlarda olmadık hareketleriyle insanları şaşırtırlar ve bu tür hareketleri hiçbir zaman hiçbir yerde övünme vb. amaçlarla kullanmazlar.

-Çoğu sıkıntılarda insanlar onun fikirlerine veya hamlelerine ihtiyaç duyarlar.Çoğu zamanda kendisi bunu hisseder.

-Sezgileri oldukça kuvvetlidir.Bir müddet onunla gezin onun açacağı konular üzerinden konuşun üzüntünüzü sevincinizi paylaşın.Bir gün “ben nasıl biriyim” diye sorduğunuzda (tabi o samimiyete erdiğiniz zaman) içinizden geçen duyguları okumuş gibi sizin hakkınızdaki psikolojik tahlillerini sıralar.Başıma geldiği için söylüyorum orada donup kalırsınız.

-Değerlendirme kabiliyeti çok yüksektir.İleriye yönelik tahminleri çoğu zaman tutar.

-İnsanları tipleriyle ve giyinişleriyle genellikle ne olduklarını tahmin ederler ve bilirler ama bunu o insanı iyice tanımadan yüzüne veya bir başkasına söylemezler.

-Her insandan bir şeyler öğrenebilirim prensibine sahiptirler.

-İnsanların olaylara karşı bakış açısı ve fikirleriyle ilgili kendisine enteresan gelen yönlerini çok iyi anlamaya çalışırlar.-Bunu zaten hissedersiniz-

-Eleştiriye her zaman açıktırlar.Eğer eleştirileriniz yerindeyse bunu uygularlar.O Hatalarını bir daha göremezsiniz.

-Bir derdinizi anlattığınızda sizi pür dikkat dinler.Pür dikkat dinlemelerinin sebebini; “Bir gün benim başıma gelebilir.Gelmeden tedbirimi alırım” şeklinde izah ederler.

-Bir ortamda günün çoğunluğunda beraber bulunan –Sınıf, işyeri vb.- insanların kimin kime dargın olduğunu, gruplaşma olup olmadığını çok çabuk sezerler.Bunu nasıl sezdiğini anlayamazsınız.Hiç bir tedbir almadığını sanırsınız ama o insanlarla kuracağı ilişkilerle ve alacağı tedbirlerle bu tip sorunları hemen çözer.

-Bir insanı bazen üzmemek için veya bir isteğini yerine getirmek için meslek hayatına son verecek kadar ciddi veya maddi kayba mal olacak hareketlerde-girişimlerde bulunurlar.

-Siyasi görüşlerini, neye karşı duygusal oldukları konusunda açık vermezler ve her insan siyasi görüşü ve duygusal yönüyle ilgili farklı şeyler söyler.

-Her kesimden insanla rahatlıkla konuşabilirler.

-Genel kültürleri çok iyidir.

-Okudukları kitaplar adeta hıfzeder.Öyle ki kendisinin okuduğu kitap üzerinde konuştuğunuz zaman kitabı satır satır nasıl aklında tuttuğuna, kitapta akılda kalması zor isimleri nasıl hatırladığına şahit olursunuz

-İnsanlara karşı genellikle bıkkınlık duyguları vardır.Alacağını aldığı zaman –manevi anlamda- o insanlardan eğer ayrılırsa –başka şehir veya ülkeye gitme- aramazlar –genelde-.ama siz ararsanız her zamanki yakın ilgisini gösterir.

-İlişkileri genelde karşı odaklıdır.

-Bir çok insana göre ‘onlar’ çok dengesizdir.Sebebi ise ruh hallerinin çok dalgalı olmasıdır.Örneğin bugün herkesle gülerek muhabbet ediyorsa ertesi gün verdiğiniz selamı almayabilirler.Pek muhabbet etmeyebilirler.Ancak muhabbetleri sıkıcı değildir.

-İnsanların açıklarını çok çabuk kavradıklarından –bu açık; maddi bir şeye düşkünlük, manevi olarak ise duygularındaki boşluklar olabilir- onlara istediği gibi yönlendirebilirler ancak bunu art niyetle yapmazlar.

-Çok çabuk öğrenirler öğrendikleri işi 4/4 lük yaparlar.

-Dini değerlere –vecibelerini yerine getirmeseler de- saygılıdırlar.

-Makam-mevki kaygısı yoktur.Bir işi veya mevkiyi onlar istemez.Kendilerine verirlerse kabul eder.

-Topluluktan genelde kaçarlar.Örneğin bir iş yerinde düzenlenen bayramlaşma, iftar yemeklerinden kaçarlar.Gelmeleri zorunluysa mevki-makam olarak kendilerinden alt seviyede bulunan insanların yanlarında bulunurlar çünkü onlarla muhabbet etmeyi çok severler.

-Bir şehirde büyük dükkan ve kafeler dururken ücra bir köşedeki çay ocağına veya bir kafeye giderler.Burada iş yeri sahibiyle yada oraya devamlı gelip giden insanlarla muhabbet ederler.Sebebini sorduğunuzda hayata bakışları ve görüşlerinin farklılığından bahsederler.Yani onlarda bir şeyler öğreniyorlardır.

-Kendine göre normal başkasına göre aptalca gelecek hareketleri vardır.Örn: Edebiyat dersinde yazılı sorusunda eski Türkçe ile yazılmış bir metinin çevirisini ister hoca.O kağıdı boş verir ve sıfır alır.Neden böyle boş verdiğini sorduklarında “Zaten gayet açık günümüz Türkçesindeydi” der.Bir başka örnek: Aylarca çalıştığı hazırlandığı sınava çalışıp kazandığı halde sınavın neticesini istememe. ( yurt dışı sınavını kazanıp gitmeme vb.)

Bahsettiğim özellikleri okuduktan sonra o kadar film izlememe rağmen bu özellikleri tutan izleyince “evet o” dediğim bir karakter gördüm. O da “3:10 to Yuma” filminde Russell Crowe’un “Ben Wade” adıyla oynadığı o tipleme idi.Ben iki kere izledim o filmi sizede tavsiye ederim.Demek istediklerimin tam olarak olmasada büyük ölçüde özeti olan bir karakter filmdeki “ Ben Wade”. Eğer izleyen arkadaşlar var ise de o filmi bir kere daha “Ben Wade” üzerine yoğunlaşarak yukarıda yazdıklarımı bir kere daha okuduktan sonra izlesinler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklar.

Bunları yazdıktan sonra arkadaşlardan isteğim; “bu tür kişilik hakkında kitap okuyandan kitap tavsiyesi ve bu tür insanların bu aşamaya gelmelerindeki faktörleri veya yetişme tarzlarının neler olabileceği, bu tür kişilik ile ilgili yapılan araştırmalardan doküman rica edeceğim.

Teşekkürler
"Merhamet duygusunun suistimali en azından merhametsizlik kadar zararlıdır. Canavara karşı merhamet göstermek, onun iştahını açar; sonra döner, dişinin kirasını ister."
Kullanıcı avatarı
manzara
Mesajlar: 1981
Kayıt: 08 Şub 2010, 21:58

Re: "Kişiliğini Tamamlamış Kişilik"

Mesaj gönderen manzara »

kendini gerceklestirmis insan..
sflilerin hepsi buna adaydır..
BEN BENİM
tarkan
Mesajlar: 61
Kayıt: 31 May 2006, 20:55

Re: "Kişiliğini Tamamlamış Kişilik"

Mesaj gönderen tarkan »

evet öylede denebilir "kendini gerçekleştirmiş insan"

sf'yi anlattım binlerce kez şükürler olsun.

sf....insanı yürüyen bir cam fanus yapan hastalık.

Bu hastalık aşılamaz değil.Ben aştım bununla ilgili daha önce yazmıştım

Bu arada başka görüşleri olan yok mu arkadaşlar boşuna mı yazdım bu kadar yazıyı!!!
"Merhamet duygusunun suistimali en azından merhametsizlik kadar zararlıdır. Canavara karşı merhamet göstermek, onun iştahını açar; sonra döner, dişinin kirasını ister."
Cevapla