Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
var

Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Mesaj gönderen var »

Fazla insülin stres yapıyor
Son zamanlarda farkına varılan önemli bir nokta da şu:
Kilolu insanlardan bazılarında görülen stres halinin, sürekli yorgunluk durumunun, isteksizlik, miskinlik, moralsizlik gibi sorunların, hatta daha sonra ortaya çıkabilen depresyon sorununun ardında bile insülin fazlalığı sorunu var! Özellikle olur olmaz şeylere sinirlenen, çabuk tepki veren alıngan birisi olduğunuzu düşünüyorsanız... Kendinizi uzun zamandır bir yorgunluk, takatsizlik, bitkinlik, moralsizlik girdabının içinde hissediyorsanız... Giderek depresif biri haline dönüştüğünüzü düşünüyorsanız, bütün tatsızlıkların kanınızdaki insülin ile şeker arasındaki "seviyeli beraberliğin" bozulmasıyla oluşabileceği aklınızda bulunsun.

Amacımız sizi üzmek, korkutmak, telaşlandırıp hastalık hastası birisi yapmak değildir. Ama âdet öncesi gerginlik ve ağrı şikayetlerinden bazı cilt hastalıklarına, astım vb. alerjik sorunlardan romatizmal sorunlara, kanser riski artışından, erken yaşlanmaya kadar, daha pek çok riskin ardında insülin direnci sorunun bulunduğunu gösteren bazı işaretler de var. Kısacası insülin hormonu fazlalığı son zamanlarda neredeyse kortizol fazlalığı gibi tatsız bir durum. Yaşam için olmazsa olmaz önemi olan bu hormonun eksikliği veya fazlalığı sağlığı bozuyor.

Kaynak: "Kolay Diyet"
Yazar: Prof.Dr. OsmanoMüftüoğlu (Dahiliye Mütehassı)
var

Re: Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Mesaj gönderen var »

NTV'de bunula ilgili bir program vardı onu da buradan paylaşayım. Yukarıdakinden farklı bir şey söylenmiyor, ama okumaya üşenmiş olabilirsiniz.
http://video.ntvmsnbc.com/Assets/Yasam-Recetesi/Hipoglisemi
revnaknuma
Mesajlar: 155
Kayıt: 03 Oca 2011, 21:06

Re: Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Mesaj gönderen revnaknuma »

palavra.
gece

Re: Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Mesaj gönderen gece »

bence herşey palavra. ialçların dışında.
var

Re: Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Mesaj gönderen var »

Tiroid Bezi ve Önemi

Günümüzde en çok duyduğumuz hastalıklardan birisi de tiroid hastalığıdır. Boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklindeki bezdir. Ufak olmasına rağmen, büyüme ve gelişmede önemli rol oynamaktadır.
Tirtoid bezi iki hormon salgılar. Bunlar T4 ve T3 olarak adlandırılırlar. Bu hormonlar metabolizmayı düzenler ve hızını kontrol etmektedir. Tiroid bezinin çalışması, beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilir. Kan dolaşımındaki T3 ve T4 hormonları azalınca, hipofizden TSH artar ve bu hormon tiroid hormonu salgısını artırır. Tersi durumda T3 ve T4 artarsa, TSH azalır. Tiroid bezinin doğru çalışıp çalışmadığı, kandaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesiyle anlaşılır.

Hipertiroid: T4 ve T3 hormonlarının normalden fazla salgılandığı duruma denir. Hipertiroidi olan kişilerde şu şikayetlere rastlanır; aşırı yemeğe karşın kilo kaybı, ellerde titreme, sinirlilik, çarpıntı, saçlarda incelme ve dökülme, barsak hareketlerinde çoğalma ve ishal, uykusuzluk hali, sıcağa dayanıksızlık, tiroid bezinde büyüme gibi şikayetler görülebilir. Bazen bu yakınmaların hepsi birden olmayabilir.

Kişinin hipertiroid olmasından şüpheleniyorsa T3, T4 ve TSH seviyelerine bakılır. Kanda T3, T4 yüksek, TSH düşük ise hipertiroid teşhisi konur.

Hipotiroid: Tiroid beznin az çalışmasına, yani T3 ve T4 hormonlarının normalden az salgılanması durumuna denir. Dolaşım sistemindeki T4 ve T3 miktarı az olduğunda metabolizma yavaşlar. Hipotiroidi olan kişilerde şu şikayetlere rastlanır; Kilo alma, halsizlik, uyku hali, üşüme,saçlarda dökülme,kabızlık, hareketlerde yavaşlama, el ve bacaklarda şişlik, ciltte kuruluk, seste kısıklık, depresyon gibi şikayetler görülebilir.

Genellikle kanda T4, T3 düzeyi düşük, TSH yüksek ise hipotiroid teşhisi konur. Hipotiroid hastalarında bazen kansızlık, demir eksikliği gibi şikayetler de rastlanabilir. Hipotiroid ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kanda eksik olan tiroid hormonlarının normal seviyeye gelmesi için ilaçla tedavi yapılır.

Kaynak: Bilinmiyor
Yazar: Ecz. Z. Ayşen Ünlütürk
Referans: Psikoloji Forumu
rüzgar

Re: Psikolojik Hastalıkların Ardındaki Fizyolojik Etmenler

Mesaj gönderen rüzgar »

fizyolojik etmenleri psikiyatristler de ve bizler de çok atlıyoruz. hiper tansiyon uykusuzluk sinirlilik çarpıntı yapıyor bende. uzun yıllar sonra ht olduğunu öğrendim psikolojik sandığım belirtilerdi. ht ilacına başlayınca yüzdeki kızarıklıkta azaldı.
Cevapla