Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
rüzgar

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Mesaj gönderen rüzgar »

Beklenti Umma Düzeyi

Birey arzu ettiği bir başarı düzeyine ulaştığı zaman, onun başarı ölçüsü değişir ve bu değişime derhal daha yüksek düzeyde yeni bir beklenti ortaya çıkarır ve insan böylece ilerler.
Bireyin kendisine saygısı, onun kendisi ve idealleri ve değerleri arasındaki ilişkileri algılamasından doğar. Gittikçe daha yüksek beklentiler edinmesi ise kendisini takdir etme isteğinin bulunduğunu gösterir.
Kendine saygı gibi duyguların savunulması ve kuvvetlendirilmesi birer motivasyon kaynağıdır. Söz konusu ettiğimiz giderme (telafi) mekanizmaları mümkün olduğunca ben’i (ego) korumak içindir.
Bireyin normal büyüme ve sosyalleşme süreci; çevredeki insanlar, objeler, insan grupları ve kurumlarla, ben (ego) arasında çeşitli ilişkilerin doğması ve çoğalması demektir.
Bu sıkı ilişkiler önemli bir takım yeni gereksinimler, istekler ve hedeflerin doğmasına yol açar.
Bireylerin beklenti (umma) düzeylerine ulaşmaları ile bu düzeylerde yükselmeler olur. Tersi halde düşmeler meydana gelir. Örneğin belirli yarışmalara girip kazanan birey daha büyük yarışmalar için kendilerini aday görür ve bunun için istek duyar, yani bu yönde motive olur. Ancak insanın beklenti düzeyinin belirlenmesinde kendinden ve çevresinden gelen koşulların önemi büyüktür. Örneğin bir kişinin sağlıklı, hasta, parlak, donuk zekalı oluşu, tarımsal bir toplumda, şehirde veya bir metropolde yaşaması onun beklenti düzeylerini belirlemede büyük önem taşır.
Maslow, istek ve gereksinmelerin gelişmesinde tarihi bir kademelenme olduğunu ileri sürmektedir.ona göre bireyin isteklerinde alt kademe isteklerden ve üst kademe isteklere doğru bir derecelenme vardır. Maslow’a göre bu istekler şöyle sıralanmaktadır:
1. Fizyolojik istekler, açlık, susuzluk, uyku vb. gibi
2. Güvenlikte olma isteği
3. Ait olma isteği, aşk, sevgi şevkat, vs..
4. Takdir edilme isteği. Saygınlık, başarı, kendine saygı vb.
5. Başarı isteği. Kendini gerçekleştirme yani kendi olanak ve yeteneklerini uygulama isteği.
Maslow’un görüşüne göre, bir üst düzeyde bulanan isteğin ortaya çıkabilmesi için bir alt düzeydeki isteğin tatmin edilmesi gereklidir. Bu böylece üst düzeydeki gereksinmelere kadar devam eder gider. Ayrıca Maslow’un modeline ek olarak daha üst düzeyde iki ihtiyaçtan daha sözedilmektedir.
1. Bilme ve anlama isteği
2. Estetik isteği (güzellik, sanat zevki)

İnsan bir kere üst düzeydeki gereksinim düzeyine ulaşırsa, alt düzeydeki gereksinimler artık o birey için önemsizdir.bireyin kişilik yapısı da ona göre gelişir. böylece kişinin kognitif dünyası (algı, öğrenme,düşünme ile ilgili faaliyetler)genişler zenginleşir, istek ve amaçlar listesi kabarır, artar. Böylece insana midesinden çok kafası etki eder.
Amaçlara gelince; insanların isteklerini tatmin için ulaşmak istedikleri amaçları çok çeşitlidir. Aynı istek çeşitli amaçlara yönelmiş olarak görülebilir. Örneğin iktidar isteği çeşitli tip kimselerde kendini parti lideri,bir kulüp başkanı, bir çete reisliğine yönelmiş olarak gösterebilir.ferdin aynı isteği tatmin için değişik amaçlardan (hedeflerden) hangisini seçeceği ferdin kendisinden ve çevresinden gelen çeşitli faktörlere bağlıdır. Biyolojik ve psikolojik olanakları (sağlık durumu, fizk yapı özellikleri, zeka ve karekter çizgileri gibi) ve dış çevreden gelen (içinde bulunduğu fiziki,ekonomik ve sosyo -kültürel ortam gibi) koşulları bu seçime etki eden nedenlerdir.

Güdüleme Yöntemleri/Metin İnceoğlu
Kullanıcı avatarı
0nur
Mesajlar: 123
Kayıt: 07 Oca 2011, 13:06

Re: Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Mesaj gönderen 0nur »

kısacası ilac kullanmayalım
rüzgar

Re: Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Mesaj gönderen rüzgar »

bu sonuca nasıl vardın.
yazıda beklenti düzeyinin belirlenmesinde insanın kendisinden gelen etkenlerin de önemli olduğundan bahsediyor. eğer kendimizden, sağlık gibi bir engel varsa bunu ortadan kaldırmamız gerekmez mi? eğer ilaçla ortadan kalkıyorsa neden kullanmayalım ki?
Cevapla