savunma mekanizmaları I

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
rüzgar

savunma mekanizmaları I

Mesaj gönderen rüzgar »

Savunma mekanizmaları

1.Saldırma :
Amacına varmada engellerle karşılaşan kişi de öfke,kızgınlık tepkileri görülür.Eşya ve insanlara karşı maddi ve sözle sataşmalar olur. Bunlar iftiralar olarak da görülebilir. Bu saldırmaların ferdin varmaya çalışıp engelle karşılaştığı hedefle mutlak, doğrudan ve mantiki bir ilgisi olmayabilir. Çoğunlukla da bu böyle olur. Patronuna kızan kişinin karısına çatması, kocasına kızan annenin çocuğunu dövmesi gibi.

2.Gerileme:
Bu konu ile ilgili olarak yapılan bir incelemede çocukların cazip oyuncaklarla oynamasına izin verildiği ve engellendiği durumlarda çocukların davranışları inceleniyor;
Daha az oyun
Daha çocukca
Daha az kontrollü
Daha basit olduğu görülüyor.
Kısaca engellenme sonucu davranışların düzeyinde bir düşme görülüyor.

3.Çekilme:
Engellemeden psikolojik bir kaçışla kurtulma demektir. Bu durumda birey isteği ile ilgili amaçlarla kendi arasına psikolojik bir duvar koyar. Örneğin seçimi kaybeden bir aday siyeseti birakır, çevrenin doğal engelleri ile karşılaşan bir kimse orayı terk eder.

Kaynak,Metin İnceoğlu/Güdüleme Yöntemleri




devamını daha sonra yazmak üzere noktaladım..
rüzgar

Re: savunma mekanizmaları II

Mesaj gönderen rüzgar »

4.Bastırma
Bazı istekler özellikle sosyal kurallar tarafından engellenir, bunlar bilinçli olmasa da bilinç altına itilir, unutulur.bastırma bir çözüm yolu değildir, bilinç altına itilen istekler bu kez kendini başka biçimde ifade olanağı bulurlar.
Bastırılan bazı arzu ve istekler, dışarıdan bunlarla ilgisiz görünen yeni objeler, yeni hedefler ve yeni etkinlikler durumuna dönüşür.bunlar toplumun onayladığı biçimde ortaya çıkabilirler.örneğin itilen bir cinsel istek bir sanat eseri yaratmakla başka ve toplum tarafından onaylanan bir biçimde ortaya çıkabilir. Buna Freud diliyle yüceltme (sublimation) demektedir.

5. Ussallaştırma
Engellemeden meydana gelen gerilimin kognitif yapılanmalar aracılığıyla ile giderilmesidir. Hedefe varamamaktaki yetersizliklere, akla yakın ve sosyal onay gören nedenler bulunmaya çalışılır.
6.Projeksiyon
Bireyin hedefe varmadaki başarısızlığı, başkalarına yüklenerek gerilim azaltılır. Başarısızlığın nedenleri ikinci üçüncü…….veya başka bir şeye yansıtılır.
7. İçe kapanma
Düşüncenin, engellenme sonucu tamamen ihtiyaç-istek ve heyecanların etkisi altına girmesidir. Bu durumda birey gerçekle ilgisini keser iç dünyası ile avunur, kendisini düşleri ile tatmin eder.bu bir anlamda gerçek dünyanın hoşa gitmeyen yanlarından bir kaçma halidir.
8. Özdeştirme
Engellenme sonucu gerilimi gidermenin diğer bir yolu da bireyin kendini bir başka kişi veya grupla özdeştirmesi ve onun prestij ve başarıları ile kendini tatmin etmesidir.kenar mahalleden biri bir artistle kendini özdeşleştirir.bazı kişiler devamlı olarak belli markalardan giyindiğini söyler..

Engellerle karşılaşmanın, olumlu sonuçları da vardır.engeller çabayı artırabilir.amaca varmada başarısızlığa uğrayan birey daha büyük bir çaba ve güç ile işe sarılabilir ve sonuçta engeli aşabilir.
Engeller, algıda bir yeniden düzenleme (reorganisatıon) oluşturabilir. Hedefe giden daha yeni ve uygun yollar bulunur.
rüzgar

Re: savunma mekanizmaları I. II.

Mesaj gönderen rüzgar »

daha çok hangi savunma mekanizmalarını kullanabildiğinizi test edebilir musunuz?
savunma mekanizmaları insanın ruh sağlığını koruyabilmesinde etkili olduğu düşüncesine ben katılıyorum.
Kullanıcı avatarı
juanpr
Mesajlar: 473
Kayıt: 30 Ara 2010, 15:26

Re: savunma mekanizmaları I

Mesaj gönderen juanpr »

psikolojiye bayılıyorum yaa savunma mekanızmaları konsu da cok ilgimi çekiyo tşkler..
Tahterevallinin diğer ucuna oturarak sayemde yükselen insanlara;
canımın sıkıldığında kalkabileceğimi söyleyin..
[ Neyzen Teyfik ]
rüzgar

Re: savunma mekanizmaları I

Mesaj gönderen rüzgar »

rica ederim, juanpr.faydalı olduysam sevinirim..
Cevapla