BALIK MI BALIK YAĞI MI? (BALIK YAĞI HAPI EFSANESİ)

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
xact
Mesajlar: 523
Kayıt: 25 Eyl 2015, 12:05

BALIK MI BALIK YAĞI MI? (BALIK YAĞI HAPI EFSANESİ)

Mesaj gönderen xact »

Resim

Cambridge Üniversitesi, 15 farklı ülkede 800 bin kişi üzerinde yürütülen 38 farklı araştırmayı analiz etti. Sonuç: Kandaki omega-3 seviyeleri bakımından balık yağı haplarını yutanlarla yutmayanlar arasında ciddi bir fark yok!

Sık sık yağlı balık yemek, omega-3 rezervini artırıyor, hücre ve hücre duvarlarına daha fazla omega-3 kazandırıyor, bu kesin. Yağlı ve buzlu soğuk denizlerde doğup büyüyen balıklar neredeyse tam bir omega-3 deposu. Nedeni şu: Balıklar omega-3 yağlarını soğuktan korunmak amacıyla ‘antifriz’ olarak kullanıyor. Bizim Karadeniz balıklarının hakkını da yememek lazım. Özellikle lüfer, istavrit, palamutun ve hamsinin ciddi birer omega-3 deposu olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer Balık Yemiyorsanız
Sık sık balık yeme imkanı bulamayanlar ya da sevmeyenler, yeterince omega-3 kazanabilmek için balık yağı ya da omega-3 kapsüllerinden yutsalar olmaz mı? Can alıcı nokta bu. Çoğumuz öyle zannetsek de balık yağı haplarıyla omega-3 kapsülleri aynı şey değil! Eczane ve vitamin satan yerlerde balık yağları desteklerinin içinde çok az miktarda omega-3 yağı var. Doğal olarak da bunları uzun süre kullansanız bile size ciddi bir faydaları olmayabilir. Aylarca balık yağı kapsülü yutmasına rağmen kanında omega-3 seviyeleri zerre kadar artmayan ama düzenli olarak haftada üç kez 100-200 gram yağlı balık yiyince hızla artan kişilerle karşılaşmak bu nedenle sürpriz sayılmıyor.

Ne yapmalı?
Eğer yeteri kadar balık yemediğiniz ve omega-3 zengini doğal besinlere (doğal ortamda yaşayan hayvanların etleri, sütleri, yumurtaları, doğal yetişmiş semizotu, keten tohumu ve ceviz) yeteri kadar ulaşamadığınızı düşünüyorsanız yapacağınız şey balık yağı haplarını yutmak yerine doğrudan saf ve temiz üretilmiş, içine kaliteli ve bol omega-3 yağları (EPA+DHA) eklenmiş omega-3 kapsülleri yutmak olmalı. Bu kapsüllerdeki omega-3 yağlarının (EPA ve DHA’nın) toplam miktarlarının 750 miligram ve üzerinde olmasına da dikkat etmelisiniz. Piyasada satılan balık yağı kapsüllerinin içindeki omega-3 miktarı 100-200 miligramı geçmiyor ve üzülerek belirtelim ki çoğunun içindeki gerçek miktar ambalajda yazanın yarısının bile altında oluyor.

Bir Koenzim Q-10 Deposu: Ispanak
KoenzimQ-10 popülaritesi sürekli artan, yıldızı hızla parlayan bir besin desteği. Bu besin desteğinin özellikle antioksidan gücü çok yüksek. Diğer antioksidanlardan C ve D vitaminleriyle uyum içinde çalışan Koenzim Q-10’un kalp kasını güçlendirdiği, damar yapısını desteklediği, diş etlerini neredeyse tedavi ettiği belirtiliyor, güneş ışınlarının neden olduğu cilt yaşlanmasını önlediği ileri sürülüyor. Koenzim Q-10 ıspanaktan başka hayvansal etlerde ve deniz ürünlerinde bulunabiliyor. Sırası gelmişken ıspanakta bol miktarda bulunan diğer besin unsurlarını da sayalım: Lutein (göze iyi geliyor), zeoksantin (cilde ve göze iyi geliyor), betakaroten (kanserden koruyor), alfa lipoik asit (ıspanak bu çok önemli antioksidanın en bol bulunduğu besinlerin başında yer alıyor), B, C, E vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko.

Hangi Bitki Hangi Derde Deva?
Bu bilgiler bilimsel verilere dayanmaktan çok geleneksel tıbbın üzerinde durduğu yararlarr. Bu desteklerden yararlanırken doktorunuzla görüşmek zorunda olduğunuzu unutmayın!
  • Papatya: Sakinleştirici, uyku kolaylaştırıcı, mide rahatlatıcı olduğu biliniyor.
  • Tarçın: Kan şekerini ve kolesterolü dengelediği kanıtlandı.
  • Zencefil: Mide ve bağırsakları sindirim yönünden rahatlatıyor, hazmı güçlendirir.
  • Ananas: Ödem azaltıcı etkisi var.
  • Nane: Hazımsızlığı gidermede, bağırsak kaslarını gevşetmede ve gazı azaltmada yardımcı olur.
  • Ginseng: Erkeklerde ve kadınlarda afrodizyak etkisi var. Ayrıca enerji verir. Belleği güçlendirebildiği ve problem çözme yeteneğini arttırdığı ileri sürülüyor.
  • Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Limon otu: Stresi azaltıyor, gerginliği gideriyor, uykuyu kolaylaştırır.
  • Melek otu: Sindirim güçlüğü, mide krampları ve iştahsızlığa iyi gelir. Kadınlarda cinsel arzuyu güçlendirdiği iddia ediliyor.
  • Cüce palmiye: Libido kaybını azaltıyor, prostat büyümesini yavaşlatır.
  • Afrika Sardunyası: Virüsleri yok edici, bağışıklık destekleyici etkisi var.
  • Enginar ve Deve dikeni: Karaciğeri destekliyor, koruyor.
xact
Mesajlar: 523
Kayıt: 25 Eyl 2015, 12:05

Re: BALIK MI BALIK YAĞI MI? (BALIK YAĞI HAPI EFSANESİ)

Mesaj gönderen xact »

Uzun bir yazıydı. Sitede kopyala-yapıştır özelliğini kapatmışlar, o yüzden elimle yazdım ve bu kadarını aktarabildim. İlgilenenler tüm yazıyı linke tıklayarak okuyabilirler.
Cevapla