Termostatı Bozuklar

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
enlas13

Termostatı Bozuklar

Mesaj gönderen enlas13 »

'Termostatı Bozuklar Kulübü'ne hoş geldiniz!
Koltuk altınız, elleriniz, ayaklarınız yaz-kış daima ıslak mı? El sıkışmadan önce elinizi çaktırmadan üzerinize mi siliyorsunuz? Tişörtünüzde sürekli beyaz 'olimpiyat halkaları'yla mı dolaşmak zorundasınız?

Toplumun yüzde 1'i aşırı terliyor. Bilhassa el ve yüzdeki terlemeler kişinin özgüvenini, sosyal ilişkilerini, kariyerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Terleyen çocuklarda okul başarısızlığı ve sinirli ve hassas kişilik sık görülüyor. Özetle: Üzerinde durmakta fayda var.. Koltuk altlarınız, elleriniz, ayaklarınız yaz-kış daima ıslak mı? El sıkışmadan önce elinizi çaktırmadan pantolonunuza veya eteğinize mi siliyorsunuz? Ayakkabılarınız suya girmiş gibi ıslak ve tuz yüzünden bembeyaz mı? Tişörtünüzde beyaz "olimpiyat halkaları" mı var? Elektrikli ev aletlerine dokunurken zaman zaman elektrik mi çarpıyor? Makyajınız yarım saat içinde akıyor mu? Bir giysiyi denemeden önce naylonlu mu diye etiketine mi bakıyorsunuz? Altın dışındaki takılarınız bir hafta sonra "yeşilleniyor" mu? Açık ayakkabı giydikten yarım saat sonra ayaklarınız çamur içinde mi kalıyor? Yaz ortasındaki en küçük bir esintide "donuyor" musunuz?

Tamam o zaman! Siz bir "hiperhidrosis" vakasısınız.

Yani..

Aşırı terliyorsunuz!

Amiyane tabirle "termostatınız bozuk".

Kulübe hoş geldiniz!

Neden terleriz?
Terleme, sıcak ortamlarda ve spor gibi efor esnasında vücudun ısısını düzenlemek için oluşturduğu fizyolojik bir olay. Maksat harareti yükselmiş vücudu soğutmak.
Şofbenlerdeki termostat gibi. Isı yükselince vücudun termostatı devreye giriyor -ki buna "sempatik sistem" deniyor-terleme başlıyor, ısı düşüyor.

Vücutta beş milyon kadar ter bezi bulunuyor. Her noktada mevcut fakat sırt, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında daha çoklar.

Ter bezleri ısı değişikleri nedeniyle yüz ve üst bedende, zihinsel nedenlerle (utanma, korkma, stres) avuç içi ve ayak tabanlarında, acı ve baharatlı yiyecekler nedeniyle dudak üstleri veya saçlı deri gibi bölgelerde uyarılarak terlemeye neden olurlar.

Buraya kadar, evet terleme "sağlıklı" bir şey. Fakat bazı vücutlar var ki ortam sıcak olmadığı, spor yapılmadığı, acı yenmediği, heyecanlanacak en küçük bir şey olmadığı halde şakır şukur terler. Tatlı bir terlemeden değil ceketlerden, ayakkabılardan taşan bir terlemeden söz ediyoruz! Biberonu bile tutamayan bebeklerden söz ediyoruz!

Tıpta buna "hiperhidrosis" deniyor. Türkçesi aşırı terleme.

Önce neye bakmak gerek?
Aşırı terleme, başka bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Hipertiroid (halk arasında zehirli guatr), böbrek üstü bezi rahatsızlığı, şeker hastalığı, hipoglisemi, gut gibi hastalıklar, menopoz terlemeye neden olabilir. Gece terlemesi durumunda tüberküloz (verem), kalp kası iltihabı (endokardit), lenfoma ve bazı ilaçların yan etkilere terlemeye neden olabilir. Ayrıca bazı kanserler, sinir sistemi hastalıkları, omurilik yaralanmaları veya ameliyatları sonrasında aşırı terleme olabilir.

Bunların tetkiki yapılıp bir sonuç çıkmazsa o zaman "yapısal terleme" sınıfındasınız demektir. Yani model böyle. "Terleme model".

Yapısal terleme nedir?
Terlemeyi yöneten sistemin adı sempatik sistem. Aşırı terleme sempatik sistemin aşırı çalışması veya erken ve fazla uyarılması nedeniyle oluşuyor. Yüz kişiden birinde bu sistem aşırı çalışıyor. Nedeni? Bilinmiyor.
Peki ne oluyor durmadan terleyince? Şu oluyor: Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada hiperhidrozlu kişilerin yüzde 40'ı bu durumun iş yaşamlarını, diğer insanlarla tanışmalarını ve duygusal ilişkilerini olumsuz etkilediğini bildirmiş. Yine bu çalışmada iş-dışı yaşamda kısıtlanma hissi yüzde 35, özgüven eksikliği yüzde 50, mutsuzluk hissi yüzde 34 ve günlük aktivitelerde kısıtlanma hissi ise yüzde 38 olarak saptanmış
Fakat paniğe gerek yok, çarelerimiz var...

Biz "ıslak eller" nelerden nefret ederiz?
* Yazdan (iki kat terleriz).

* Yuvarlak kapı kulplarından (döndürenleyiz).

* Dolma kalemden (mürekkebi elimize, yüzümüze,
gözümüze her yerimize bulaştırırız).

* El sıkışmaktan (utanırız).
* Açık ayakkabıdan ve "Bu sıcakta neden kapalı ayakkabı giyiyorsun?" sorusundan (şişeriz).

* Terlemeyle ilgili her tür sorudan (sıkılırız).

* Naylonlu, likralı kumaşlardan (koku konusunda paranoyağızdır).

* "Ama sen hiç kokmuyorsun" diyenlerden (deli gibi yıkanırız).

* Rüzgardan, yelden hatta meltemden (üşürüz).
* Klimadan (daha çok üşürüz!)

* Tabanı deri olmayan ayakkabılardan (kayarız).

* Sentetik deri ile kaplı her tür mobilyadan (felaketimiz olur, ağlarız!)

* Siyah renkli kumaşlardan (tuzlanırız).

* "Terlemek sağlıklıdır, boş verin" diyen doktorlardan (kızarız).

* "Zayıflatır" diyen diyetisyenlerden (güleriz).

* "Niye bu kadar terledin, seni heyecanlandırdım mı güzelim?" diyen karşı cinsten (arkamıza bile bakmadan kaçarız).

Aşırı terleme nelere yol açabilir?
* Mantar: Herkese uğrayabilen bir şey. Ancak normal koşullarda insan vücudu asidik olduğu için mantar üreyemez. Nem, asidik ortamı alkalik hale getirir ve mantarın yerleşip üremesi için iyi bir ortam hazırlar. Aşırı terleyenlerin bilhassa ayaklarında sık sık mantar enfeksiyonuna rastlanır ki bunun pislikle ilgisi yoktur. Kaşıntı ve/veya kokuya neden olan bu mantarları çorap içine düzenli olarak dökülen "asitli talk pudrası" önleyebilir. Mantar oluşması durumda ise yine düzenli olarak mantar kremlerinin veya spreylerinin kullanılması gerekmektedir.

* İsilik: Kırmızı veya beyaz küçük döküntüler şeklinde görülür. Deri tavuk derisi gibi olur ve kaşıntıya neden olur. Kısa süreli ve bölgesel olabileceği gibi uzun süreli ve yaygın da olabiliyor.

* Alerji: Vücut kendi terine karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Yanma ve kızarma olarak ortaya çıkar. Bilhassa terlemenin had safhaya ulaştığı sıcak yaz günlerinde olur.

* Ter kokusu: Bromhidros denilen, bilhassa koltuk altı ve ayaklarda görülen bir durumdur. Kişi, bütün çabasına rağmen bunun önüne geçemeyebilir.

* Güven sorunu: Kiside öz güven eksikliğine, günlük aktivitelerden ve sosyal ilişkilerden kaçınmaya, mutsuzluğa, depresyona, sinirli ve hassas bir kişiliğe neden olabilir.

Anneler babalar dikkat!
Çocuğunuz aşırı terliyorsa sakın "çocuktur, geçer" diye düşünmeyin. El ve ayak başta olmak üzere aşırı terleyen çocuklarda utanma, güvensizlik, sosyal ilişkilerden kaçınma, derslerde başarısızlık, içe kapanıklık, hiçbir uğraş edinmeme gibi durumlara sık rastlanıyor. Fakat çocuklarda ifade yetersizliği olduğu için, bunun terlemeden kaynaklandığı çoğu zaman bilinemiyor. Terleme stresli durumlarda gelişiyorsa ve çocuk terlemeden rahatsız ise kısır bir döngü içine girer. Bu da ilerideki meslek seçimini, kariyerini, başarısını olumsuz etkileyebilir. Ter tedavilerinin çocuklara uygulanmasında her hangi bir mahsur yok! İhmal etmeyin, ilgilenin!


Haber: Tuğçe BARAN
enlas13

Mesaj gönderen enlas13 »

Aşırı terlemeye son
Yüksek teknolojinin bile yetersiz kaldığı aşırı terleme sorununa çare bulundu.


Terleme insanlarda doğal olarak görülürken, aşırı terleme çok büyük sorunlar yaratabiliyor. Özellikle ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması sonucu, kişide gündelik yaşamı etkileyecek derecede fazla ve rahatsız edici terleme görülebiliyor. Kişinin yaşam kalitesi olumsuz bir şekilde etkileniyor.

Şişmanlık ve stres

Ter miktarı kişiden kişiye deği-şebildiği için aşırı terlemenin tanısı ve değerlendirmesi çoğu kez zordur. Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin çalışması ile doğru orantılı olup, aşırı terleme toplumun yüzde 1’inde karşılaşılan bir sorundur. Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, değişik uyaran ilaçlar (emetikler, insülin), tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar yer alır. Sistemik hastalıklardan diyabete, kalp yetmezliğinden karsinoid sendroma kadar pek çok sağlık sorunu da terleme yapabilir. Pratikte en çok görülen terleme şekli; strese bağlı olan ve özellikle avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı ve daha az olarak da yüz ve kasıkta terleme yapan tiptir.

Bakteri ürüyor

Terleme olan bölgelerde bakteri üremesi kolaylaşacağı için aşırı terleme kokuya da neden olur ve kişinin fiziksel ve sosyal hayatını negatif yönde etkiler. Bu gibi durumlar özellikle ellerde, ayak tabanında, yüzde ve gövdede oluşabilir ve kişinin terlemesi ile stres arasında kısa bir denge oluşur. Stres durumu ile birlikte bu bölgelerde hızlı bir terleme gözlenir.

Terleme tedavisine başlamadan önce ilk aşamada terlemenin nedenleri araştırılır. Kişide kilo problemi olup olmadığı incelenir. Uzun süreli geçirdiği herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı, menopoz döneminde olup olmadığı, tiroid bezi veya böbrek üstü bezi ile ilgili herhangi bir problemi olup olmadığı araştırılır. Sorun saptanamadığı durumlarda sempatik sinirlerin doğuştan aşırı çalıştığı düşünülür. Bu soruna karşı çok değişik tedavi şekilleri uygulanabilir:


Hastanın beyaz renkli, hafif, pamuk elyaf içeren giysiler ve çoraplar giyilmesi tavsiye edilir.


Bölgeye yönelik kurutucu pudra ve solüsyonlar kullanılması tavsiye edilir. Pudralar nemi alıp, bölgenin kurumasını sağlayabilir ve antiseptik ilaçlar ikinci enfeksiyonun yerleşmesini engelleyebilir.


İyontoforez: Özellikle ellerdeki, ayaklardaki ve koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemede kullanılan bir yöntemdir. Sık tekrarlanması gereken bu yöntemle, bölgesel, hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap alınıp, 1 - 3 aylık iyileşme dönemleri sağlanabilir.


Botox tedavisi: Özellikle el içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemesinde kullanılan bir ilaçtır. Bu yöntem ter bezlerini çalıştıran sinirlerin faaliyetlerini azaltarak terlemeyi birkaç kat azaltır ve ortalama etki süresi 8-10 aydır.


Başarılı sonuç

Botox uygulaması aşırı terleme tedavisinde en etkili yöntemdir. “Tıpta birçok alanda mucizevi tedaviler sağlayan botox, terleme tedavisinde de başarılı sonuçlar vermektedir. El içlerindeki, ayak tabanlarındaki ve koltuk altlarındaki terleme çağlardan beri hem kadınlarda hem de erkeklerde, her zaman büyük sorunlar yaratmasına rağmen, tedavi seçenekleri oldukça kısıtlı.


Nasıl uygulanıyor?

El içi, ayak tabanı ve koltuk altındaki terlemeye karşı botox uygulamaları oldukça pratik bir şekilde uygulanıyor. Problem olan bölgede ilk aşamada gerçekten terleyen bölge, testler ile tespit edilir, daha sonraki aşamada bölgeye anestezi niteliği taşıyan kremler tatbik edilir ve 15 dakika beklettikten sonra uygulamaya başlanır. Son derece ince uçlu (insülin enjektörü) iğne vasıtasıyla problemli olan bölge içine botox ilacı enjekte edilir. Aşırı bir acı hissi duymadan, tedavi için defalarca zaman ayırmadan ve cerrahi herhangi bir bakıma gerek kalmadan ortalama 10-12 ay boyunca hem terlemenin miktarı oldukça azalır, hem de terin rahatsız edici kokusundan kişi kurtulmuş olur. Botox bu bölgede aşırı çalışan ter bezlerinin ve kasların istenmeyen hareketlerini etkilediğinden, terleme sorunu da giderilmiş olacaktır.”

Tercüman gazetesinden alıntı
Kullanıcı avatarı
rage_againts
Mesajlar: 74
Kayıt: 08 Eki 2007, 12:12

Mesaj gönderen rage_againts »

benim bütün vucudum terliyor botoks nereye yapıcaz botoks belli bölgelerde işe yarıyo benim tüm vucudum terliyo.
Cevapla