Sosyal fobi gerçeği

Çözüm önerileriniz..
Cevapla
ugurd
Mesajlar: 174
Kayıt: 01 Şub 2010, 17:54

Sosyal fobi gerçeği

Mesaj gönderen ugurd »

Sosyal fobiyi rezil olmaktan korkmak ya da utanmak diye tanımlarsak, buna fobi de dememiz lazım gelir. Zira rezil olmaktan herkes korkar. Sosyal fobililer utanınca rezil olduğunu düşünür, sorun burda. Normal insanlardan da utanmaktan korkanlar vardır ancak bunlarda utanınca "ah ben zavallıyım", "ah ben rezil oldum" gibi iç benliklerinde yanlış bir takım kayıtlar yoktur. Burdaki çözüm önerim bu düşüncenin iyice anlaşılmasıdır.

Biz sadece kendi utanma duygumuzdan utanmıyoruz , karşımızdaki biri de utandığı zaman ona da acıyoruz. Ama her sosyal-fobik insan defalarca yaşamıştır ki; ne zaman bir sosyal ortamda sesi kısılsa, ya da heyecanlandığı belli olsa ya da rahat davranamasa iç benliği ona "zavallı" derken, karşısındakinin bu duruma hiç aldırış etmediğini görür! Ardından kısa vadeli bir rahatlama yaşar zira, konuştuğu her kimse onun duygusundan etkilenir. Sonra ya eski duyguları geri döner ya da bir mucize gibi ,ki ben bunu yaşamıştım, iyileşir.

Burda konuşurken, sosyal-fobiye çözüm ararken, bu düşünceleri atlamadığımızı iyice farketmeliyiz.
derindusunce
Mesajlar: 3
Kayıt: 14 Tem 2012, 01:53

Re: Sosyal fobi gerçeği

Mesaj gönderen derindusunce »

son derece doğru bir düşünce bana göre
SatasmaBana
Mesajlar: 726
Kayıt: 18 Haz 2011, 15:08

Re: Sosyal fobi gerçeği

Mesaj gönderen SatasmaBana »

ugurd yazdı: Biz sadece kendi utanma duygumuzdan utanmıyoruz , karşımızdaki biri de utandığı zaman ona da acıyoruz.
Ben de bir ortamda hatta filmde,canlı yayında v.s birisi bir hata yaptığında konuşamadığında,saçmaladığında onun adına ben utanıyorum çok saçma ve saçma olduğunu biliyorum ama geçmiyor bu.
bulantı
citizen

Re: Sosyal fobi gerçeği

Mesaj gönderen citizen »

ugurd yazdı:Biz sadece kendi utanma duygumuzdan utanmıyoruz , karşımızdaki biri de utandığı zaman ona da acıyoruz. Ama her sosyal-fobik insan defalarca yaşamıştır ki; ne zaman bir sosyal ortamda sesi kısılsa, ya da heyecanlandığı belli olsa ya da rahat davranamasa iç benliği ona "zavallı" derken, karşısındakinin bu duruma hiç aldırış etmediğini görür! Ardından kısa vadeli bir rahatlama yaşar zira, konuştuğu her kimse onun duygusundan etkilenir. Sonra ya eski duyguları geri döner ya da bir mucize gibi ,ki ben bunu yaşamıştım, iyileşir.
uğurd Altı çizili kısımdaki tespitlerin çok mantıklı; katılıyorum
ugurd
Mesajlar: 174
Kayıt: 01 Şub 2010, 17:54

Re: Sosyal fobi gerçeği

Mesaj gönderen ugurd »

Arkadaşlar bu konunun ilk mesajında söylediğim gerçekleri sürekli düşünmek, beyne yedirmek bi anlamda, sosyal fobiye karşı gayet iyi geliyor. Vaktinde, bundan yıllar önce, sürekli yaptığım bir eylemdi. Sosyal ortamlarda ve üniversitede derste dahi fırsat buldukça bu konuda daha derin daha iyi düşünmeye çalışıyordum. Bir yandan çevremdeki bu gerçeği yansıtan sayısız örneği inceleyip hasta beynimi ikna etmeye çalışıyordum. Ve karşılığını da alıyordum. Öyleki bu beyin aktivitesini yaptığım zamanlarla, yapmadığım zamanlar arasındaki farklar bazı arkadaşlarımın dikkatini çekiyordu. Bilinmez sebebler arıyorlardı. Ama asıl farkı ben hissediyordum. Birden depresyondan çıkıyordum ve çok farklı. Yine kağıda bunları iyice anlayarak yazmak da iyi geliyordu. Ama pes etmemeniz gerekiyor; sürekli sürekli bu gerçekleri beyninize üzerinde düşünerek kabul ettirin, bir keşif yapar gibi heyecanla.

Şunu diyin basitçe: "Ben şimdi burda sıkılıyorum. Sebebi? Utanmaktan korkuyorum; rahat gözükemezsem diye korkuyorum; sesim titrer diye korkuyorum. Bunlar olursa insanlar bana acır. Ama? Ama insanlar senin bu hallerine acısaydı, kendi de aynı duruma düşmekten korkardı. Kendi de toplum içine girdiğinde herkeste olabilen bu davranışların içine düşmekten korkardı. Senin gibi sıkılırdı rahatsız olurdu. Ama rahatlar. Niye rahatlar? Çünkü onlar sesi kısılsa,titrese, utansa, sıkılgan gözükse kendine acımıyor, iç benliği ona zavallı demiyor, aynı durum karşı taraf için de geçerli oluyor dolayısıyla. Ve dolayısıyla şu an kimse bana acımıyor ve hatta dikkat bile etmiyor."


Dediğim gibi bu derin düşünme eylemini sürekli tekrarlamalısınız ta ki beyniniz ve iç benliğiniz gerçeği görene kadar.
Cevapla