dopamin ve sosyal fobi

İlaçlar hakkında merak ettikleriniz..
Cevapla
reseptor
Mesajlar: 3
Kayıt: 28 Eki 2006, 10:43

dopamin ve sosyal fobi

Mesaj gönderen reseptor »

Merhabalar,

SF'de bugün için en çok kullanılan ilaç grubunun SSRI'lar (Lustral, Paxil vd.) olduğunu biliyoruz. SF'nin nörobiyolojisi yeni çalışılan konulardan. Serotonin 5HT-2c reseptörlerinde SF'de aşırı duyarlı bir durumda olduğu bilinmekte.

SF'de ileri yaşlarda parkinson hastalığının çıkma olasılığının yüksek oluşu dopaminerjik mekanizmanın düşük seviyede olduğunu gösterir nitelikte. Konuşkanlığın, girişimciliğin daha çok dopaminle ilgili olduğu bilinmekte.

SSRI'ların tedavideki başarı oranları %55-60 civarında verilirken, MAOI (fenelzin=Nardil) %90'larda olması, fenelzin'in dopamin artırımıyla ilgili olmasındandır.

Hem serotonin hem de dopamin artıran bir ilaç şu anda piyasada yok. Üçlü gerialım inhibitörleri üzerinde Glaxo gibi şirketler çalışmakta. Sanırım 2009 gibi üçlü geri alım inhibitörleri piyasaya çıkmış olacak.

Kısaca dopamin prososyal, coşku verici etkisinden dolayı bence SF'de anahtar nörotransmiter.

Sevgiler...
Kullanıcı avatarı
Che Guevara
Mesajlar: 366
Kayıt: 07 Ara 2005, 02:06

Mesaj gönderen Che Guevara »

1)SSRI ların tek başına kullanımında başarı oranını %20 olarak okudum ben birkaç sitede ki bu %20 faydasını görenler tamamen iyileşenler değil.ama placebo etkisi çıakartılmış rakam bu. sen rakamı nerden aldın

2)MAOI olan nardil hem serotonini hem dopamini hem gabayı arttırıyor(gaba belkide diğer ikisinden de önemli , alkol ve benzodiazepineler de gabayı arttırıyor) , araştırmalarda sf tedavisinde placebo etkisi çıkartılmış halde kişilerin %80 inde etkisini göstermiş. bence mükemmel bir ilaca benziyor ama lanet olsunki türkiyede yaşıyoruz ve bu ilaç türkiyede yok.

3)üçlü geri alım inhibitörü dediğin MAOI nin türkçeleştirilmiş halimi?eğer öyleyse kim bulmuş bu çeviriyi bilmiyorum ama monoamine oxidase inhibitorsla alakasız olsada ilacın mantığını iyi anlatmış :) . heralde serotonin dopamin ve gaba üçlüsünden bahsediyor. Nardil bu işi zaten iyi yapıyora benziyor ama pazarlama sıfır adamlarda , umarım ondan bile iyisi çıkar , glaxo zaten paxili bile sfnin kesin tedavisi olarak insanlara yutturabilmiş bir firma , maoi olan parnate onların ama o nardilin altında kalmış bir ilaçmış birde bu maoiler eski ilaçlar öyle görünüyorki dahada güzel , yeni bir ilaçla bombayı patlatıcaklar türkiyeyede getirirler heralde.
flutistmustafa
Mesajlar: 15
Kayıt: 03 Kas 2006, 12:48
Konum: istanbul

Mesaj gönderen flutistmustafa »

dopamini artıran ilaç Ritalin dir ve Türkiye de kırkızı reçete ile satılıyor.
kokain de dopamini artıran bir tür kimyasaldır ama sosyal fobi tedavisinde Ritalin kullanılımına ilişkin hiç bir araştırma yok.
dopamin meselesini lineer olarak düşünmemek lazım. kimyasallar her kişide farklı etki gösteriyorlar. örneğin Seroquel dopamini azaltan bir ilaçtır ama kuvvetli sedatif yani uyku verici etkisi nedeniyle bazı kişilerde anksiolitik etki yapabilir. doktorlar pek çok sfliye düşük doz antipsikotik yazıyorlar. lineer düşünürsek, antipsikotik alınca dopamin azalacak ve kişi daha durgun hale gelecektir ama öyle değil. düşük doz antipsikotik pek çok kişide değişik etki göstererek antidepresan etki yapabiliyor. antipsikotik düşük dozda olunca dopamin üzerine etkisi farklı olabiliyor.
ben antipsikotik etkisi ile manik olan bir kişi tanıyorum.
ilaçların etkisi kişiden kişiye göre çok değişir ve kitabi düşünmek yanıltıcı olur. doktorlar klinik deneyimleri sonucu ilaçların etkisi konusunda kitabi verilere göre çok daha gerçekçi bilgi sahibiler.
özellikle prospektüsler çok yanıltıcıdır.
severim her güzeli senden eserdir diyerek
reseptor
Mesajlar: 3
Kayıt: 28 Eki 2006, 10:43

Mesaj gönderen reseptor »

Evet, gönderdiğim iletide %55-60 demiştim. Bunu düzeltiyorum, başka bir çalışmanın sonuçları kalmış. şu makale özetinde %50 olarak verilmiş,ama SSRI olarak ayrılmamış : http://www.biopsychiatry.com/socialanxi ... order.html

Üçlü geri alım inh. MAO inhibitörü değil. Serotonin, noradrenalin ve dopaminin geri alımını engelliyor. Bununla ilgili haber : http://www.drugresearcher.com/news/ng.a ... line-merck

Antipisikotiklerden, atipik olanlar küçük dozlarda dopamin reseptörlerini uyarabiliyorlar. Örneğin sülpirid (Dogmatil, Sülpir) 200 mg'ye kadar dopamin stimülanıdır.

Bence tek ilaç çok da etkili bir çzöüm değil. SSRI+bupropion (zyban), SSRI+ritalin ya da SSRI+dopamin agonistleri gibi kombinasyonlar olmalı. Doktorlar, serotoninin duyguları düzleştirici, kayıtsızlaştırıcı etkilerine karşı canlandırıcı olarak dopamin reseptörlerini uyaran ya da geri alımını engelleyen kombinasyonlara gitmeliler.

Benim gittiğim psikiyatr seroxat+dideral vermişti. Seroxat'ı 8 ay kullandım, evet etkisi oldu ama bence yarım. Ayrıca seksüel disfonksiyonu da cabası. Çünkü SSRI'lar içinde serotoninin geri alamını en güçlü engelleyen bu ilaç. Bir de antikolinerjik etksi en çok olanıdır. Nitrik oksit sentezini de inhibe ettiğinden, insanın libidosunu yerlerde süründürür. Hafif dopamin geri alım etkisi de olan sertralin (Lustral) görece daha az yan etkiye sahiptir.

GABA'yı da unutmamak gerekiyor.
Kullanıcı avatarı
Che Guevara
Mesajlar: 366
Kayıt: 07 Ara 2005, 02:06

Mesaj gönderen Che Guevara »

reseptor sanırım Üçlü geri alım inhibitörleri sfden çok depresyon için geliştiriliyor. sadece verdiğin makaleyi okudum ama , senin bu konuda başka bilgin varmı?
Gül75
Mesajlar: 83
Kayıt: 22 May 2006, 00:21

Mesaj gönderen Gül75 »

Sf de ileriki yaşlarda parkinson çıkabileceğini ilk defa duydum :?
reseptor
Mesajlar: 3
Kayıt: 28 Eki 2006, 10:43

Mesaj gönderen reseptor »

parkinson ve sosyal fobi ile ilgili bilgiler :

1) There is strong evidence for dopamine dysfunction in SP. Comorbidies with other DA hypofunction disorders such as atypical depression, dysthymia, attention deficit disorder (ADD), and alcoholism are common. It has been noted that those with generalized Social Phobia have a 5 times greater risk of developing Parkinson's Disease in later life. (Parkinson's Disease is caused by abnormally low levels of dopamine). kaynak: http://www.socialfear.com/

2) The generalized subtype of social phobia, characterized by fear and/or avoidance of most social situations, is chronic (1), is heritable (2), and may share behavioral features with subordinate social status in animals (3), yet the biology of social phobia has been little studied. Evidence for an association of social phobia with subnormal transmission in the dopamine system includes treatment efficacy for monoamine oxidase inhibitors but not tricyclic antidepressants (4), low dopamine transporter density in generalized social phobia (5), low CSF levels of homovanillic acid among panic disorder patients with comorbid social phobia (6), a high rate of social phobia among patients with Parkinson’s disease (7), and increased social phobia symptoms during haloperidol treatment of patients with Tourette’s syndrome (8).

In this study we compared dopamine D2 receptor binding potential in patients with generalized social phobia and healthy comparison subjects.
kaynak: http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/con ... /157/3/457
Kullanıcı avatarı
morfeus888
Mesajlar: 32
Kayıt: 28 Kas 2005, 20:28
Konum: Kadıköy Cumhuriyeti

Dopamin Sf. vesaire

Mesaj gönderen morfeus888 »

Seçici olmayan eski bir maoi olması sebebiyle Fenelzinin( Nardilin) hem serotonin, hem dopamin, hem norepinefrin hemde gaba düzeyleri üzerinde etkili olduğu düşünülüyor bu yüzden çok etkili bir antidepresan. genelde hiç netice alınmayan vakalarda son çare olarak düşünülür.

Maoi'lerin mekanizması geri alım inhibitörlerinden farklı.

Maoi açılımı monoamin oksidaz inhibitörü dür.

Monoamin'ler= yapılarında nitrojen bulunan organik moleküllerdir. serotonin dopamin, epinefrin v.s. monaminlerdir. Yani haleti ruhiyemizi bu moleküllere borçluyuz.

Monoamin oksidaz= Mono aminlerin okside olarak yok olmasına sağlayan enzimlerdir. A ve B tipleri vardır.


Monoamin oksidaz inhibitörü= Monoamin oksidazların işlevini yapmasına engel olur dolayısı ile vücüttaki monoaminlerine seviyesinin yükselmesine yol açar.

Fenelzinin Sf de etkili olmasında gaba üzerinde de etkin olmasının önemli bir rolü var bence.
Ancak fenelzin mükemmel bir ilaç olmaktan uzak çünkü sözkonusu ilaç seçici olmaması sebebi ile bütün monoamin seviyelerini yükseltir. Bunlardan bir tanesi de tiramin dir. Tiramin aşırı yükseldiğinde yüksek tansiyon krizlerine yol açar. Bu sebeple fenelzin kullananların özel bir diyet uygulayarak tiramin içeren besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Tiraminde eski peynirler, salam, sucuk ve bazı balıklarda bazı bira ve şaraplarda (benim en sevdiğim besinler) bol miktarda bulunmaktadır.

Düşük dozda bazı antipsikotiklerin dopamin düzeyinde artış sağladıkların dair veriler var ancak benim tanıdığım arkadaşlara verilen antipsikotik düzeyleri hiçte düşük değildi. Bu durumda Sf lilere antipsikotik verilmesi bunların sakinleştirici olarak kullanıldıklarını düşündürüyor. Amaç dopamini yükseltmekse, yukarıda reseptör'ü belirttiği gibi, bunu çok daha iyi şekilde, antipsikotiklerin tatsız yan etkilerine yol açmadan kullanılabilecek ilaçlar var.

Yaşlandıkça her on yılda bir beyinde dopamin üreten nöronlar %5 ila 10 düzeyinde sağlıklı insanlarda da azalır. Yani yeterince uzun yaşanırsa parkinson kaçınılmaz gibi gözüküyor. Öte yanda bu süreç bazı insanlarda bu arada sf'lilerde daha hızlı işliyebiliyor. Bunda sürekli anksiyete ve depresyon içinde yaşamanın beyinde oksidasyon sürecini hızlandırdığı bu arada dopamin üreten nöronlarında daha hızlı bir şekilde yok olduğu görüşü var. Bu sebeple anti aging'e inanan bazı kesimler bellir bir yaştan sonra düşük dozda beyin antioksidanı kullanılmasını öneriyorlar. Bunlardan bir taneside Maoi B inhibitörü olan selegeline adlı bir antidepresendır. Maoi lerin beyindeki yaşlanmayı geciktirdiğine dair araştırmalar var.


Bahsi geçen üçlü geri alım inhibitörleri sadece serotonin, dopamin, norepinefrin üzerinde etkin.
Öte yandan bağımlılık yapmayan anksiyete ilaçları üzerindeki çalışmalar (örneğin novartisin xbd173 gibi) SF tedavisinde önemli gelişmeler sağlayabilir.

http://www.neurotransmitter.net/newdrugs.html
turdogan
Mesajlar: 11
Kayıt: 05 Kas 2005, 08:03

Mesaj gönderen turdogan »

Dopamin artırıcı ilaç olarak doktor bana solian verdi. Düşük dozda negatif belirtiler üzerine etkili, örneğin içe kapanma, dışarıya çıkma isteğinin az olması gibi. Günlük doz 100mg ve ben çok faydalandım. Efexor'la kombine kullanıyorum.
xact
Mesajlar: 523
Kayıt: 25 Eyl 2015, 12:05

Re: dopamin ve sosyal fobi

Mesaj gönderen xact »

Solian bende pek işe yaramadı. Tabi kişieden kişiye değişir işe yaraması. Sosyal fobi parkinson hastalığı ve şizofreni ile ilişkili bulunmuş. Yani sosyal fobinin sebebi dopamin eksikliği değil fazlalığı da olabilir. Veya dopamin ile ilgili hiçbir sorununuz olmayabilir. O yüzden doktor kontrolü dışında ilaç kullanıp kendinize zarar vermeyiniz.
Cevapla