Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

İlaçlar hakkında merak ettikleriniz..
Cevapla
feraye

Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen feraye »

Mustafa Çetiner

cetiner.m@superonline.com

www.mustafacetiner.com

Antidepresan ilaçlar ile birlikte kilo kaybettirici ilaçların kullanımından mutlak olarak kaçınılmalıdır. Bu grup hastalarda ideal olarak spor yapmak gereklidir.

Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Depresyon çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Antidepresan ilaçlar hastalığın tedavisinde oldukça etkilidir. Dolayısıyla antidepresan kullanımı da her yıl büyük bir hızla artmaktadır.

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, bu mucize ilaçların uzun süreli kullanımının bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu sorunların en sık tartışılanlarından biri antidepresanların kilo artışına ve obeziteye neden olabileceğidir. ABD’de 1970’li yıllarda ortaya çıkan obezite sorunu ile antidepresanların kullanıma başlama zamanının kesişiyor olması bile kimilerince anlamlı bulunmaktadır. Bu saptama oldukça abartılı görünebilir. Ancak unutmamak gerekir ki, bu grup ilaçların satışı son 10 yılda % 800 artmıştır.

Yapılan çalışmalar, SSRI olarak bilinen modern antidepresan ilaçları kullanan kişilerde ortalama 5 kilogramlık bir kilo artışının görüldüğünü göstermektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde çalışan uzman Dr. Norman Sussman, klinik çalışmalarda ilacın kilo artışına neden olan etkisinin net olarak gösterilemediğini, çünkü bu çalışmalarda hasta izlem sürelerinin genellikle 12 hafta ile sınırlı olduğunu belirtmektedir. Oysaki ilaca bağlı kilo artışı genellikle daha uzun süre kullanımlarda ortaya çıkmaktadır. 2003 yılında “Cleveland Clinic Journal of Medicine” isimli dergide yayımlanan makaleye bakacak olursanız kilo artışı genellikle antidepresan kullanımının 6. ayında görülmeye başlamaktadır.

Elbette bu yan etkinin her hastada ortaya çıktığı söylenemez. Bilimsel çalışmalar, uzun süreli antidepresan ilaç kullanan her 4 hastadan sadece birinde aşırı kilo alma durumunun gözlendiğini göstermektedir. İlginç olan noktalardan biri bu ilaçları kullanan kişilerin bir kısmının iştahının azalıyor olmasıdır. İştahsızlığa rağmen kilo artışı, ilacın yarattığı metabolik bir anormallik sonucu ve çok yemeden bağımsız olarak kilo artışına neden olabileceği öngörüsünü desteklemektedir. Kimi çalışmalar, karbonhidrat metabolizmasında ilacın olası etkilerinden söz etmektedir.

Konuyla ilgili dikkat çekilen noktalardan biri de, ilaç sonrası hastaların kendilerini daha iyi hissettikleri ve dolayısıyla yemek gibi “zevkli” işleri yeniden hatırladıklarıdır. Aslında iyi düşündüğünüzde hiç de mantıksız olmayan bir açıklamadır bu. Uzmanlar antidepresan ilacın değiştirilmesinin kilo artışını engelleyebileceğini belirtmektedir. Yani antidepresan tedaviden yarar gören kişilerin kilo artışı durumunda başka bir antidepresan ilaca başlamaları, mutlu ama kilo almadan yaşamalarını sürdürebilmelerini mümkün kılabilmektedir.

Antidepresan ilaçlar ile birlikte kilo kaybettirici ilaçların kullanımından mutlak olarak kaçınılmalıdır. Bu grup hastalarda ideal olarak spor yapmak gereklidir. Düzenli egzersiz, antidepresan gereksinimi olan hastaların kilo almalarını önlediği kadar yaşam kalitelerine de olumlu etki yapmaktadır. “Preventive Medicine” dergisinde yayımlanan bir makale haftada en az 2-3 kez düzenli spor yapan hastalarda stres, kızgınlık ve depresyon ile ilişkili bulguların daha az görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Aslında antidepresan ilaçlar, genel özellikleri nedeniyle uzun süreli kullanılan ilaçlardır. Bağımlılık yapma potansiyelleri toplum içindeki yaygın inanışın aksine yoktur. Dahası bu ilaçlara direnç gelişmesi de pek beklenmez. Uzun süre kullanım alışkanlığı göz önüne alınırsa hastalarda kilo kontrolü, yemek alışkanlığının düzenlenmesi ve düzenli egzersizin önemi kendiliğinden ortaya çıkar.

Depresyonun kendisinin şişmanlık nedeni olabileceği ve antidepresanların kilo artışına neden olan etkisinin aslında depresyonun kendinden kaynaklandığı öngörüsü doğru görünmemektedir. Nitekim 2009 yılında Patten ve ekibinin “Psychotherapy and Psychsomatics” isimli dergide yayımladıkları makale açık biçimde depresyonun doğrudan kendisinin kilo artışına neden olmadığını ortaya koymuştur.

Günümüzün yaygın kullanılan ve doğru kullanıldığında yaşam kalitesini belirgin olarak arttıran bu ilaçları dikkatli kullanmak gerektiği açıktır.


C.Bilim Teknik,08.07.201
Kullanıcı avatarı
2PacHastası
Mesajlar: 375
Kayıt: 23 Haz 2011, 00:03

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen 2PacHastası »

Anti depresan ilaçları yüzünden cinsel hayatı 0 a inen insanlar var.
Tupac umursar,eger baska kimse umursamazsa.
Ben bir eşkıyayım ve kafa tutan mazlumlar hakkında rap yapıyorum.(2Pac)
"Küçük çocuklara aşıladığınız nefret herkesin ağzına ..ıyor."(2Pac)
Kullanıcı avatarı
(u)mutlu
Mesajlar: 223
Kayıt: 10 Haz 2011, 00:49
Konum: İstanbul

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen (u)mutlu »

teşekkürler,
güzel bir konu.
tonyukuk

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen tonyukuk »

Antidepresanları bilemem de seroquel ve depakin kullandığımda epey kilo almıştım
Kullanıcı avatarı
Fluperson
Mesajlar: 296
Kayıt: 09 Oca 2010, 20:24
Konum: Onuncu Köy

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen Fluperson »

Ben ilaca başlayalı 12 kilo aldım.Ama ilaçtan mı yoksa yaşam şartlarının değişmesinden mi bilmiyorum.
tonyukuk

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen tonyukuk »

Maşallah ölü başlığı hortlatmışsın :D Sürekli evde hareketsiz bir hayatın varsa kilo alman doğaldır; değilse ilaçtan olabilir
Kullanıcı avatarı
Fluperson
Mesajlar: 296
Kayıt: 09 Oca 2010, 20:24
Konum: Onuncu Köy

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen Fluperson »

tonyukuk yazdı:Maşallah ölü başlığı hortlatmışsın :D Sürekli evde hareketsiz bir hayatın varsa kilo alman doğaldır; değilse ilaçtan olabilir
:D O kilolardaki halime nazaran hayatıma biraz hareket,aksiyon,renk geldi.Önce sürekli evde oturuyordum.
vavien
Mesajlar: 94
Kayıt: 28 Nis 2010, 01:00

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen vavien »

Bende 10 ay kadar ilac kullandim ve yaklasik 15 kilo aldim. Ilaci biraktiktan sonra 8-10 kilo verdim tekrar ama yan etkileri sirf kilo almak degil, asiri uyku yapiyor, cinsellik duygusunu baya azaltiyor, hormonlari direk etkiliyor vs.. Ve getirisiyle goturusunu tartip bicersen ilac kullanmak cok agir durumda degilseniz bosuna.

Anlik gaza getirici seyler bulup, mesela kisisel gelisim kitaplari veya depresyon sf uzerine kitaplar veya eziklerin birden hayatta yukselisini anlatan filmler. Gaza getiren muzikler, bunlardan yakaladiginiz anlik gazlarla bi seyler yapin arkadas. Belki boyle boyle birazda olsa daha iyiye gider.
Zaten agir depresyon gecirmiyorsaniz, bu gibi seyler sizi anlik gaza getirmeye yeticektir.

Hergun ayni seyleri yapmayin, mesela farkli yemekler yiyin, degisik icecekler deneyin, sevmediginiz bi tarzda film izleyin, muzik dinleyin, farkli seyler yapin. Surekli ayni seyleri yapmayin.

Dr.vavien
vavien
Mesajlar: 94
Kayıt: 28 Nis 2010, 01:00

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen vavien »

cok pis gaza geldim suan.
nedim
Mesajlar: 200
Kayıt: 11 Haz 2010, 15:15

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen nedim »

Bende lanet olmayısıca bir ilaç yüzünden 20 kilo aldım.ilacı bıraktığımdan beri yarısını verdim.birde zayıfltıcı hap kullanmayı düşünüyodum antidepresanla birlikte.bilgilendirdiğin için teşekkürler
xact
Mesajlar: 523
Kayıt: 25 Eyl 2015, 12:05

Re: Antidepresan İlaçlar ve Şişmanlık

Mesaj gönderen xact »

Paroksetin etken maddeli antidepresanımı kullanırken kilo bile vermiştim zamanında sporla.
Cevapla