bipolar bozukluk ve sosyal fobi

İlaçlar hakkında merak ettikleriniz..
Kullanıcı avatarı
yasminn
Mesajlar: 113
Kayıt: 18 Ağu 2008, 12:30

Tarih: 20 Eyl 2008, Cmt 17:47 Mesaj konusu:

Mesaj gönderen yasminn »

dogru soyluyosun kesınlıkleeeeeeeeeeee
erkan7
Mesajlar: 66
Kayıt: 22 Tem 2008, 10:28

Mesaj gönderen erkan7 »

nefret ediyorum duygusal dalgalanmalardan
pastelboya
Mesajlar: 11
Kayıt: 12 Eyl 2008, 19:38

Mesaj gönderen pastelboya »

bende hipomani o kadar az ki, hipomaninin ne olduğunu bilmiyorum desem yeridir:) ama depresyon ah o depresyon hele üstüne bir de kaygı bozukluğu ve düşünce hızlılığıyla beraber olan depresyon işte o yıllarımı yedi diyebilirim.

şimdi duygudurum düzenleyicinin yanında antidepresan kullanıyorum tabi kısa süreli olacak olası bir mani atağına engel olmak için.
ama sanki her başarılı ilaç tedavisinden sonra biraz daha yol kattediyorum.
daha da iyi olmak istiyorum ama iyi olmanın nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum..
asa
Mesajlar: 270
Kayıt: 27 Ağu 2008, 14:14

Mesaj gönderen asa »

arkadaşlar nedir bu bipolar tam olarak açıklarmısınız?

ben mesela bir lokantada rahat yemek yerken diğerinde fobi oluşuyor genelde lüks yerlerde tutuyor ama o da değişebiliyor mesela real e gidiyorum çok rahatım istediğim şeylere bakıyorum , başka birgün bir bakmışsın ki herkes bana bakıyormuşcasına kasılıveriyorum , mesela birisiyle yemeğe gidiyorum çok rahatım başka birisiyle gidiyorum rahat olmuyorum , daha örnek vermek gerekirse işe ilk girdiğimde yemeğe çıktık o zamanda ramazandı zaten yemek yemedim ama lokantada kasıldım baya orucumu bahane edip dışarı çıktım bir başka gün daha vasat bir yere gittik orada rahattım iş sahibi lokantayı beğenmedi başka lokantaya gittik 4-5 kişiydik yine rahattım sonraki gün en lüks lokantalardan birine gittik çok az kasıldım sonra umursamayıp yemeğimi yedim yani bazan oluyor bazan olmuyor mesela o gün tanıdığımla düğün değilde eğlence türü bişeyler düzenlemişler ama düğün havasında oraya takıldık hiç takmadım bile çok rahattım ama 1 hafta önce komşumuzun düğünü vardı düğün salonundan içeri bir defa girdim kendimi dışarı zor attım titremeler ve panik atak tuttu bahane bulup dışarıda oturdum zaten dışarıdada oturanlarda vardı ve orada bile huzursuz oldum daha sonra hatta gelip dansa davet ettiler bahane bulup dışarıda oturacam dedim bide mesela büyük şehirlerde collezıone gibi giyim mağazalarına filan çok rahat giriyordum küçük bir yerleşim yerinde collezzione e girdim titremelerden kendimi dışarı zor attım nedir bu durum sürekli değişiyorum ve depresyonum azaldıkça sanki düzelmeye başladım ama herşey yolunda giderken birden panik ataklar tutabiliyorda acaba sizin bahsettiğiniz şeymi
mutlu sayılır

mutlu sayılmaz

ama hangisi karar ver artık canım aaaaaaaaa

olmazki.................
asa
Mesajlar: 270
Kayıt: 27 Ağu 2008, 14:14

Mesaj gönderen asa »

normalde 5 ay öncesinde lokantaya yemek yemeye arkadaşımla bile giremez hale gelmiştim ondan öncesinde rahat yiyordum ve iki aydır yine rahat bir şekilde lokantalara girebilmeye başladım özellikle işe girdikten sonra işten çıktım mesela ama yinede şu anda problem yok ara ara geliyor bu problemler
mutlu sayılır

mutlu sayılmaz

ama hangisi karar ver artık canım aaaaaaaaa

olmazki.................
Kullanıcı avatarı
domates
Mesajlar: 837
Kayıt: 18 Haz 2008, 16:02

Mesaj gönderen domates »

bipolar bozukluk, sosyalfobiden de beter bir hastalık. ömür boyu ilaç(lityum) almak zorundaymışlar. Allah yardımcıları olsun. Öğrenince üzüldüm. Beterin beteri var
sosyalfobi : geçici çekingen zar
erkan7
Mesajlar: 66
Kayıt: 22 Tem 2008, 10:28

Mesaj gönderen erkan7 »

domates yazdı:bipolar bozukluk, sosyalfobiden de beter bir hastalık. ömür boyu ilaç(lityum) almak zorundaymışlar. Allah yardımcıları olsun. Öğrenince üzüldüm. Beterin beteri var
tedavisi yokmuymuş bunun.inşallah bende yoktur bu hastalık. (düşük seviyede var olduğunu düşünüyorum ama inşallah hiç yoktur.)
Sonuçta, önemli olan, yaşamınızdaki yıllar değildir.
Yıllar içindeki yaşamınızdır.
Abraham Lincoln
Kullanıcı avatarı
sunlight
Mesajlar: 452
Kayıt: 30 Haz 2006, 21:27

Mesaj gönderen sunlight »

domates yazdı:bipolar bozukluk, sosyalfobiden de beter bir hastalık. ömür boyu ilaç(lityum) almak zorundaymışlar. Allah yardımcıları olsun. Öğrenince üzüldüm. Beterin beteri var
Ben bipolar değilim ama bana öyle geliyor ki ölene kadar ilaç kullanıcam. İlaçları bırakmayı bi kere denedim sadece ve 1 ay zor sabrettim yine başladım. Kimyasallar vücudumu daha çok yıpratacak anlaşılan.
*Toplumun %10 unda SF görülüyormuş ama ben göremiyorum ve sadece birkaç talihsiz insandan biri olduğumdan korkuyorum.
sigmund

Mesaj gönderen sigmund »

SOSYAL FOBİ VE MANİK DEPRESİF BOZUKLUK İLİŞKİSİ?

Acaba altta yatan bir SOFT manik depresif bozukluk mu sizi SOSYAL FOBİK hale getirdi? Belki de sosyal fobinin bir alt grubu manik depresif ?
Yapılan çalışmalarda sosyal fobi hastalarında ki manik depresif özellikler görülmesi oldukça değerli bir bilgidir. Tam tersine manik depresif hastalarda da sosyal fobi görülme sıklığının yüksek olması da oldukça ilgi çekicidir. Normal hipomanik dönem ya da antidepresan kullanımı nedeniyle gelişen hipomani dönemlerinde ise sosyal fobinin tamamen düzelmesi, bu iki hastalık arasında ki bağlantıya dikkat çekmektedir. Bu konuda yeni bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.

Himmeloch 1996çalışmasında MAO inhibitörü ile tedavi ettiği 32 sosyal fobi hastasının 18’ inin iyileştiğini, bu iyileşen hastaların 14 tanesinin ise hipomanik hale geldiğini hem klinik görüşme, hem de spesifik skalalar ile saptamıştır. Yazar, ilaç tedavisi ile iyileşen kimi sosyal anksiyeteli hastalarda hipomani ortaya çıkışını eştanı konsepti ile açıklamamıştır. Bu olgularda ki sosyal anksiyetenin, bipolar II bozukluğun depresif volisyonal inhibisyonu ya da göreceli olarak instrumental , amaçsal davranış paralizisinden kaynaklanan bir parçası olarak dikkate alınabileceğini speküle etmiştir. Kısa anlatımla hipomani bu hastalarda sosyal fobiyi tam tersine döndürebilir. ( Perugi ve ark. 1999b)
Perugi ve ark retrospektif değerlendirmesinde panik bozukluğu, OKB ve sosyal fobi hastalarında manik depresif eştanısını, anksiyeteli durum ile hipomani arasında temporal (geçici) ilişki ile açıklamıştır. Sosyal fobi-Bipolar bozukluk eştanısı alan hastalarda Bipolar I eştanısı %12.7 , Bipolar II eştanısı % 87,3 olarak bulunmuştur.

Yazar bu hipomani durumunun hastaların semptomatik fazında tesadüfen mi, yoksa iyileşmeyi takiben mi araştırmış. Hemen hemen tüm vakalarda sosyal fobi, manik depresif bozukluğun başlangıcından önce gelmekte olduğunu ve hipomani anında tam olarak iyileşme gösterdiğini değerlendirmiştir.
Yalnızca hastalarda sosyal fobinin durumsal formundan muzdarip olanlarda, kalıcı bazı performans anksiyetesi rapor edilmiştir. Diğer hastaların tümünde erken başlangıç, yetersizlik (disabling),sosyal fobigeneralize alt tipi ve kaçıngan kişilik bozukluğu mevcut bulunmuştur. ( Perugi ve ark. 1999b)
Manik depresif bozukluk ile Anksiyete bozuklukları arasında yüksek oranda birliktelik görüldüğüne dair kanıtlar vardır ( Freeman ve ark. 2002).
Sosyal fobinin diğer mental bozukluklarla bağlantılı olma eğilimi çeşitli klinik ( Van Ameringen ve ark. 1991) ve epidemiyolojik çalışmalarla ( Schneier ve ark. 1991) desteklenmektedir.
Van Ameringen ve ark. 1991’de 57 Sosyal fobi hastasında Panik bozukluğu sıklığını % 49.1, M. Depresyon sıklığını %70, OKB sıklığını %10.5 , bipolar bozukluk sıklığını %3.5 olarak bulmuşlardır.

Sosyal fobide en sık eş tanı Major Depresyon % 35- 80 olarak bulunmuştur (Stein ve ark 1991, Van Ameringen ve ark. 1991)
Kesler ve arkadaşları 1994 ve 1997 de bipolar I hastalarda %47,2, genel popülasyonda %13.3 olarak Sosyal fobi eş tanısı oranını bulmuşlardır.
Bipolar Bozukluklu 288 hastanın ise, %16’sı DSM IV’e göre Sosyal fobi kriterlerini karşılamıştır (McElroy 2000).

Benzer Sosyal fobili 71 hastanın %21,1’inde bipolar II Bozukluk bulunmuş (Perugi ve arkadaşları 1999a).

Macaristan çalışmasında ise manik depresif hastaların %7,8’inde tekuçlu depresyon hastalarının %17,6’sında, genel popülasyonun %6,2’sinde Sosyal Fobi bulunmuştur (Szadoczky 1998)
Himmeloch 1996’da çalışmasında sosyal fobi hastalarında MAO inhibitörü antidepresanların indüklediği hipomanik kayma, sosyal fobi ile soft bipolar bozukluk arasında ki kuvvetli bağlantının en iyi bilgisidir.

Perugi ve ark. 1998 çalışmasında sosyal fobi hastalarında major depresyon sıklığını % 52, Bipolar II bozukluk sıklığını % 21 ( kadınlarda daha sık), panik bozukluğu sıklığını %45, OKB sıklığını % 38 olarak bulmuşlardır. Bu çalışmada sosyal fobi hem major depresyon, hem de bipolar bozukluk ile bağlantılı bulunmuştur.
National Comorbidity Survey çalışmasında panik bozukluğu ve sosyal fobi komorbidite riski, unipolar bozuklukla karşılaştırıldığında bipolar bozuklukta daha sık bulunmuştur. Angst ve ark. 1998 çalışmasında DSM IV e göre hipomani, kısa rekürran hipomani ve sporadik kısa hipomani tanı kriterlerini karşılayan hastalarda kontrol grubuna göre, özellikle sosyal fobi, panik bozukluğu, OKB eştanısı oranının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Perugi ve ark retrospektif değerlendirmesinde bipolar 2 bozuklukta Sosyal fobi eştanısı % 21.1, OKB eştanısı %17.7, Panik bozukluğu eştanısı ise % 5 olarak bulunmuştur.

Akiskal 1996’ da anksiyete bozuklukları ve bipolar spectrum bozuklukları arasında ki eştanısının klinik ve epidemiyolojik çalışmalarının nispi olarak ihmal edildiğini ve bunun da bipolar II bozukluk hastalarına, sıklıkla hatalı olarak unipolar depresyon yada kişilik bozuklukları tanılarının konulduğunu bildirmiştir.
Bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.

KURAMSAL BAKIŞ
Manik Depresif bozukluk ve anksiyete bozuklukları arasındaki ilişki 3 ayrı model ile açıklanmaya çalışılmıştır.
İlk modelde, her iki hastalığında farklı antiteler olduğu, patopsikolojik olarak farklı oldukları şeklindedir. Her iki hastalığında yaygın olması nedeniyle birlikte bulunma sıklıklarında fazla olduğu şeklindedir. İkiuçlu bozukluk hastalarında yüksek anksiyete belirtilerinde Lityuma yanıt, düşük anksiyete düzeyi hastalarından daha az olması (Feskey 2000, Young ve arkadaşları 1993), aynı zamandan sağaltım verilerinde benzodiazepinlerin uzun süreli duygudurum dengeleyicisi olmadıkları gösterilmesi (Aranson 1989) bu görüşü desteklemektedir.
Epidemiyolojik çalışmalarda her iki hastalığın birlikteliğinin umulandan daha sık olması ise bunu desteklememektedir. Genetik çalışmalar ise, yine bir bağlantı olduğunu desteklememektedir (McKinnon ve arkadaşları 1998).
İkinci model ise her iki hastalığı ayrı hastalık saymakla birlikte, patopsikolojik olarak ilişkili olduklarını ileri sürmektedir. Epidemiyolojik ve genetik veriler bu görüşü desteklemektedir (Angst 1998, Chen Dilsaver 1995a,b, Kesler ve arkadaşları 1997, Szadoczky ve arkadaşları 1998).
Biyolojik yaklaşımlar da bu görüşü desteklemektedir. İkiuçlu bozukluk ve anksiyete bozukluk eş tanısında, Kromozomal materyalde genetik bir bağlantının sonucu olabilir. Anksiyete bozukluğu ve ikiuçlu bozukluk niteliği ikiuçlu bozukluğun bir alt tipi olabilir (Freeman ve Freeman 2000).
Üçüncü model ise, hem ikiuçlu hem de anksiyete bozukluklarını, affekt regülasyonundaki bir defektten kaynaklandığını ve sıklıkla patopsikolojik olarak bir anormalliği yansıttığı şeklindedir (Chen ve Dilsaver 1995).
Bu model yaygın anksiyete ve sosyal anksiyeteyi,obsesyon ve kompulsiyonu ve panik anksiyetesini, ikiuçlu bozukluğun patolojik affektif durumun bir belirtisi olarak görmektedir. Diğer anksiyete bozukluklarında belirtileri yanı sıra yaygın anksiyetenin, karma dönemda ve disforik manide sık görülmesi , bu modeli desteklemektedir (Cassidy ve arkadaşları 1998,a; Dilsaver ve arkadaşları, 1997; Post ve arkadaşları,1989;Winokur ve arkadaşları 1969). Manide anksiyete düzeyinin yüksekliği ile kötü lityum yanıtının bağlantılı olması, manideki depresyon ile anksiyete arasındaki bağlantı (daha yüksek anksiyete, daha yüksek depresyon) (Cassidy ve arkadaşları 1998,a) ve manideki depresyonla lityum kötü yanıtının bağlantılı olması (Swann ve arkadaşları, 1997) bu modeli desteklemektedir.
Ayrıca bütün anksiyete bozukluklarında antidepresan’a bağlı mani ve hipomani’nin sık görülmesi (Himmelhoch, 1998;Perugi ve arkadaşları 1999,b), bu model ile açıklanmak istenmiştir. Bazı yazarlar ise anksiyete bozukluklarında Antidepresan ilaçlara hipomani ile yanıtı, ikiuçlu spektrum içerisinde sınıflandırmaktadır. Bu durumun, mizaca bağlı ya da kişilik faktörleri ile (Siklotimik kişilik, ya da anksiyöz yapı yada kişiler arası ilişkilerde hassasiyet gibi), hem ikiuçlu, hem de anksiyete bozukluklarında eğilim yaratan bir durum olarak kabul edilebilmektedir (Akis kal ve arkadaşları 1979, Himmelhoch,1998; Perugi ve arkadaşları 1999a)


KAYNAKLAR :

Freeman ve ark. The comorbidity of bipolar and anxiety disorder: prevalance, psychobiology, and treatment issues, J Affect Disord 2000; 68: 1-23
Kessler ve ark 1994. Lifetime and 12-month prevalanceof DSM-III R Psychiatric disorders in the united states: results from the National Comorbidity Survey. Arch Gen Psyhiatry 51, 8-19
Kessler ve ark 1997. The epidemiology of DSM III-R bipolar I disorder in a general population survey. Psychological Med. 27, 1079-1089
Mc Elroy va ark 2000, Axis I psychiatric comorbidity and its relationship with historical illness variables in 288 patients with bipolar disorder. Am J Psychiatry, in pres.
Szadoczky ve ark 1998. The prevalance of major depressive and bipolar disorders in Hungary. Results from a national epidemiologic survey. J Affect Disord ; 50: 153-162
Aranson ve ark,1989. Clonazepam treatment of five lithium refractory patients with bipolar disorder. Am J Psychiatry 146; 77-80
Feskey ve ark 2000. Anxiety as a corrolate of response to the acute treatment of bipolar I disorder. Am J Psychiatry 157 ; 956-962
Young ve ark 1993. Anxious and non-anxious bipolar disorder J Affect Disord 29: 49-52
McKinnon ve arkadaşları 1998.
Angst J 1998. The emerging epidemiology of hipomania and bipolar II disorder J Affect Disord 50:143-151
Chen Dilsaver 1995a. Comorbidity of panic disorderin bipolar illness: evidence from epidemiologic catchment area survey. Am J Psychiatry 152; 280-282
Chen Dilsaver 1995b. Comorbidity for obsessive compulsive disorder in bipolar and unipolar disorders. Psychiatry Res. 59; 57-64
Cassidy ve arkadaşları 1998,a. A factor analysis of the signs and semptoms of mania. Arch Gen Psyhiatry 55,27-32
Dilsaver ve arkadaşları, 1997. suicidality, panic disorder and psychosis in bipolar depression, depressive mania and pure-mania. Psychiatry Res. 73; 47-56
Post ve arkadaşları,1989. Dysphoric mania: clinical and biological correlates. Arch Gen Psyhiatry 46;353-358
Winokur ve arkadaşları 1969. Manic_ depressive illness. CV Mosby, Saint Louis
Swann ve arkadaşları, 1997. Depression during mania: treatment response to lithium or Divalproex. Arch Gen Psyhiatry 54;37-42
Akis kal ve arkadaşları 1979. Cyclothymic temperamental disorder. Psychiatr Clin. North Am.2, 527-554.
Himmelhoch,1998. Social anxiety, hipomania and the bipolar spectrum: data, theory and clinical issues. J Affect Disord 50:203-213
Perugi ve arkadaşları 1999a. Depressive comorbidity of panic, social phobic, and obsessive Compulsive disordersre-examined: is there a bipolar connection. J. Psych. Res. 33, 53-61
Perugi ve arkadaşları 1999b. Anxious- bipolar comorbidity. Psychiatr Clin. North Am.22, 565-583
Van Ameringen ve ark 1991: Relationship of social phobia with other psychiatric illness. J Affect Disord 21: 93-99
Schneier ve ark 1992 : Social phobia: comorbidity in an epidemiogical sample. Arch Gen Psychiatr 49: 282-288
Weiller ve ark. 1996: Social phobia in general health care : an unrecognised, untreated disabling disorder. Br J Psychiatry 168: 169-174
Stein ve ark 1990 . Major depression in panic disorder : factors associated with course and recurrence. J Affect Disord 19(4): 287-296
Reich ve ark 1993: Comorbidity of panic and major depressive disorder. J Psychiatr Res 27: (suppl 1), 23-33
Himmeloch J 1996 : Complex presantations of bipolar disorder. Euro Neuro- psychopharm 6 (suppl 3): 219
Perugi ve ark. The temporal relationship between anxiety disorders and (hipo)mania : A retrospective examination of 63 panic, social phobic, obsessive-compulsive patients with comorbid bipolar disorder. J Affect Disord 1998, in press.


Kullanıcı avatarı
domates
Mesajlar: 837
Kayıt: 18 Haz 2008, 16:02

Mesaj gönderen domates »

ben hepsini okudum ama çoğunu anlamadım. Ama tedavi sonrası ve antidepresan kullanımı süresince hipomani görülüyormuş. Tedavi olan 18 hastadan 14ünde hipomani görülmüş.
Sonuçta hipomani de bir hastalık, tedavi edilirken başka hastalığa geçiş yapıyor insan. iki ucu keskin bıçak
sosyalfobi : geçici çekingen zar
ßilqe88

Mesaj gönderen ßilqe88 »

bana da daha önce manik depresyon (bipolar bozukluk) teşhisi kondu.
sf ise kendi kendime koyduğum teşhis oldu. kullandığım ilaçların içinde sfyi azaltıcı etken maddeler olduğunu öğrendiğimde sf konusunda meraklarım arttı, ondan sonra araştırdım ve bu fikre ulaştım aslında.

bipolar bozukluk için lithium tedavisinin önerildiğini biliyorum ama ben bu teşhisten dolayı seroquel kullandım, gittiğim ikinci doktorsa bunların çok ağır ve gereksiz ilaçlar olduğunu söyleyip anafranil ve paxera önerdi. bir dönem bunları kullandım. seroquelden daha faydalı olduklarını söyleyebilirim.
ßilqe88

Mesaj gönderen ßilqe88 »

geç gelen edit: seroquel'i özledim :(
bipolar bozukluğa faydası olmamıştı ama en azından daha az takıntılı biriydim o zamanlar.
belki de dr bana doz konusunda yanlış bilgi verdi, o yüzden faydası olmadı, ya da birlikte kullanılması gereken ilaçlar vardı, sana bir şekilde faydası olmuş baksana...
xact
Mesajlar: 523
Kayıt: 25 Eyl 2015, 12:05

Re:

Mesaj gönderen xact »

domates yazdı:ben hepsini okudum ama çoğunu anlamadım. Ama tedavi sonrası ve antidepresan kullanımı süresince hipomani görülüyormuş. Tedavi olan 18 hastadan 14ünde hipomani görülmüş.
Sonuçta hipomani de bir hastalık, tedavi edilirken başka hastalığa geçiş yapıyor insan. iki ucu keskin bıçak
Hmm
Cevapla