ÇOCUKLARLA İÇ İÇE OLANLARA BİR SORU

Aklınıza gelen her türlü soruyu burada paylaşabilirsiniz..
Cevapla
var

ÇOCUKLARLA İÇ İÇE OLANLARA BİR SORU

Mesaj gönderen var »

Merhaba arkadaşlar. Forumumuzda, anneler, kreş ve ana okulu öğretmenleri olduğunu bildiğim için, kendilerine şu soruyu yöneltiyorum.
Beş yaş altı çocuklar için, neden bazıları çok konuşkan, son derece girişken ve hakkını koruyan bireyler iken, bazıları da son derece sessiz, pısırık ve ezik olabiliyorlar? Bu fark hangi etmenlere dayalıdır? Aileye mi, öğretmenlere mi, yoksa kalıtsal mı? Eğer kalıtsal değilse kaç yaşında ne gibi davranışlardan etkilenerek bu şekilde (girişken veya pısırık) oluyorlar?
IRMAK_
Mesajlar: 512
Kayıt: 29 Eyl 2009, 18:45
Konum: çok yakın ama çok uzak biryer

Re: ÇOCUKLARLA İÇ İÇE OLANLARA BİR SORU

Mesaj gönderen IRMAK_ »

ÖHÖ ÖHÖ,o şahıslardan biri benim,biz pısırık ve ezik diye tanımlalamalar yapmıyoruz ,ben tüm samimiyetimle yapmıyorum,onlar ailelerin yanlış tutumu sonucu çekingen kişilik özelliği gösteren çocuklar,ve benim özellikle her gösteride oyunda faaliyette gözbebeğim olan tatlı şeyler,model aldıkları kişiler ebeveynlerden biri bu özelliği gösteriyor olanbilir,ben kalıtımı kabul etmiyorum,etmek sanırım bunu ölümsüz kılmak demekdir,çocukların algıları 6 aydan sonra hızla ilerler bu aylardan itibaren onun kendisini güçlü hissetmesi için ebeveyn destek olmalı,başka arkadaşlar topu alınız please....
İŞTE ÖYLE BİR KESİT...
var

Re: ÇOCUKLARLA İÇ İÇE OLANLARA BİR SORU

Mesaj gönderen var »

Merhaba IRMAK_ Hanım.
Belki konuyla ilgilenen başkaları da olur, hem de yanıtımı ve sorularımı daha iyi toparlarım diye yanıt yazmamıştım. Ancak forumun asıl amacı magazin, geyik muhabbeti olduğu için ilgilenmiyorlar. Hatta bu tür konular yasak bilir belki de. Dedin ya "topu alınız". Top oynamaya geliyorlar herhalde.

Genel olarak çevremizdeki insalar sessiz ve utangaç insanlara bu tür yakıştırmalar yapmakta. Bana da pek çok kez gerek akranlarımdan, gerekse büyüklerimden "pısırık", "ezik" sözleri yakıştırıldı. Karakter özelliklerine benzer şekilde davrandıkları için sempati duyuyor olabilirsin. Ancak pek çok insan bir insanın, sessiz, utangaç, yanlız, yahut soğuk olmalarını kötü bir özellikmiş gibi anlıyorlar. Bu özelliklerimden dolayı, okul hayatım boyunca pek çok kez notlarım kırıldı. Pek parlak bir öğrenci olmadığımı kabul ediyorum, ancak bu tür davranışları çok yaşadım.
Sorularıma gelince:
  • Peki bu tür çocukların ailelerinde anne ve babadan birisi daha mı baskın? (Örneğin; anne baskın iken baba sessiz veya anne depresif baba psikopat... gibi. Tabi uç noktalara değindim.)
  • Gözlemlediğin kadarıyla, ebeveylerin söz konusu çocuklara karşı ilgisi ve tavrı ne şekilde?
  • Utangaç çocukların davranışarı öğretmenlere karşı nasıl?
  • Çok ağlarlar mı? İsteklerini nasıl ifade ederler? İstemedikleri bir şeyi öğretmenlerine bildiriler mi?
  • Arkadaşlarını şikayet eder mi? Etmezlerse, şikayet eden çocukların ruh halini nasıl tahmin edersin?
  • Utangaç olanlar oyuncaklarını diğer arkadaşları ile paylaşırlar mı?
  • Çok girişken, enerjik çocuklarla araları nasıldır?
IRMAK_
Mesajlar: 512
Kayıt: 29 Eyl 2009, 18:45
Konum: çok yakın ama çok uzak biryer

Re: ÇOCUKLARLA İÇ İÇE OLANLARA BİR SORU

Mesaj gönderen IRMAK_ »

Şükür yarabbim,destan mübarek,kısaltarak yorumlarımı yazıcam,daha erken bi saatde ok.
İŞTE ÖYLE BİR KESİT...
OverTheRainbow

Re: ÇOCUKLARLA İÇ İÇE OLANLARA BİR SORU

Mesaj gönderen OverTheRainbow »

[*]Peki bu tür çocukların ailelerinde anne ve babadan birisi daha mı baskın? (Örneğin; anne baskın iken baba sessiz veya anne depresif baba psikopat... gibi. Tabi uç noktalara değindim.)

Genelde baba baskın ve otorite sahibi oluyor ailede.Anne daha geri planda...

[*]Gözlemlediğin kadarıyla, ebeveylerin söz konusu çocuklara karşı ilgisi ve tavrı ne şekilde?

Anne-babaların tutumları birbirinden farklı.Herkes kendi anne-babasından gördüğü çocuk yetiştirme stilini uyguluyor kendi çocuğu üzerinde.Kimisi aşırı koruyucu,kimisi gevşek,kimisi demokratik vs. Bahsettiğin çocukların ebeveynleri genelde aşırı koruyucu ve baskıcı tutumları uyguluyor.Çocuğun üzerinde tam bir denetim ve otorite kuruyorlar.Çocuk bir şey yapmak için çevresindeki bir büyüğünün sözüne ve onayına ihtiaç duyuyor.Örn: çocuk arkadaşlarıyla oyun oynamak istiyor fakat dönüp annesinin (genelde anne ilgileniyor çocukla) yüzüne bakıyor,anne onay veriyor ya da vermiyor.Çocuk da buna göre davranıyor.Çocuğa hiçbir şekilde seçim şansı verilmiyor,kararlar onun adına alınıyor.Hele bir de bu anne-baba mükemmelliyetçi ise çocuğun yandığının resmidir.Tamamen ipotekli bir kimlik gelişiyor çocukta.İpli kukla misali...İpler de anne-babanın elinde... Anne-babanın zihnindeki 'mükemme çocuk' imajina uymayan her davranışı eleştiriliyor.Çocuk hata yapmaktan korkar hale geliyor... vs. vs.

[*]Utangaç çocukların davranışarı öğretmenlere karşı nasıl?

Çok kısık sesle konuşuyorlar.Etkinliklere kendiliğinden katılmıyorlar,genelde tek başlarına oynamayı tercih ediyorlar.Özellikle yanlarında güven veren birinin olmasına ihtiyaç duyuyorlar bir şey yapmak için.En önemlisi de bağımlı kişiliğe sahip oluyorlar bu tür çocuklar ve öğretmene bağlanıyorlar.Sınıfı bırakıp çıktığımda peşimden ağlayan benimle birlikte tuvalete kadar gelen öğrencilerim oldu...

[*]Çok ağlarlar mı? İsteklerini nasıl ifade ederler? İstemedikleri bir şeyi öğretmenlerine bildiriler mi?

Evet.Özellikle ayrılık korkusu yaşadıklarında.Anne,öğretmen.. artık bağlandıkları her kimse...O kişinin ortamdan ayrılacağını anladıkları an korkuyla birlikte ağlama da başlıyor...

İstemedikleri şeyleri kimisi rahatlıkla söylüyor,kimisi de biraz daha çekingen bir şekilde...İlk zamanlar hiçbir şey istemiyorlar zaten:

*oyun zamanı 'oynamak istemiyorum'
yemek zamanı 'yemek yemek istemiyorum'
gibi...


[*]Arkadaşlarını şikayet eder mi? Etmezlerse, şikayet eden çocukların ruh halini nasıl tahmin edersin?

Şikayet etme davranışını genelde sosyal öğrenme yoluyla öğreniyorlar.İlk zamanlar şikayet etme huyları olmuyor.Diğer çocuklar yaptıkça onlardan görerek öğreniyorlar. Eğer şikayet etmezse,bir köşede sessizce oturur,kafasını masaya kapatır,elini ağzına götürür,yüzüne dokundurur,saçıyla oynar vs...

[*]Utangaç olanlar oyuncaklarını diğer arkadaşları ile paylaşırlar mı?

Bu öğretmenin tutumuna bağlı.Mesela ben sınıfımda paylaşıma çok önem veriyordum.Paylaşım yapan çocukları ödüllendiriyordum.Utangaç olan çocuklarım da zamanla bunun güzel bir şey olduğunu öğrendiler ve onlar da başladılar oyuncaklarını paylaşmaya...Fakat bu konuda zaman zaman sorun yaşadığım bir öğrencim de vardı.Ama onun durumu daha farklıydı.Biraz da dikkat çekmek için yapıyordu aslında...

[*]Çok girişken, enerjik çocuklarla araları nasıldır?[/list][/quote]

Severlerse arkadaşlık kurarlar.Fakat davranışları hoşuna gitmezse uzak durur.Bunu da ifade eder.
Cevapla