Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

İlaçlar hakkında merak ettikleriniz..
Cevapla
var

Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen var »

Toplumda alkol kullananların oranı giderek artıyor. Özellikle yaşın ilerlemesiyle ilaç kullanım oranı da yükseliyor. Böyle olunca en azından bazı günlerde ilaç ve alkol kullanımı çakışıyor.
Resim

Bazı zamanlarda da alkol kullanımının yarattığı mide rahatsızlığı bulantı ve baş ağrısı gibi sorunları gidermek için özellikle ilaç kullanmak gereği de ortaya çıkıyor. İşte alkol ve ilacın bir araya gelmesi halinde akla gelebilecek sorular ve onların cevapları:
  • İlaç kullanırken alkol alınırsa ne olur?
    - Alkol, bazı ilaçların etkisini azaltabilirken, bazılarının etkisini arttırabilir. Bu tersine, ilaçların da alkolün etkisini arttırması şeklinde görülebilir. Bazı ilaçlar da alkolle birleştiği zaman zehirli etkiler yaratabilir.
  • İlaç ve alkol birbirini neden etkiler?
    - İlaç vücuda girdiği zaman kan yoluyla tüm vücuda yayılır. Organlardan geçerken birtakım değişikliklere uğrar, parçalanır. İlacın tümü ya da parçalanma ürünleri bazı organlarda istenen ya da istenmeyen etkiler yaratır. Alkolün de vücuttaki serüveni ilacınkine çok benzer. Aynı parçalanma mekanizmalarını kullandıkları zaman vücutta birikme gösterirken, parçalanmış ürünlerinin etkili olduğu ilaç kullanımlarında ilacın istenilen etkisi yeterince görülemeyebilir. Benzer toksik etki söz konusu olduğunda da el birliği ile aynı organa zarar verme halleri ortaya çıkabilir. Sürekli alkol kullananlarda parçalayıcı enzimler çok aktif oldukları için, bu kişilerde ilacın vücutta etkin olarak kalma süresi kısalarak etkisi azalabilmektedir.
  • Alkol kullanana narkoz uygulanır mı?
    - Narkozda kullanılan bazı ilaçlar, sürekli alkol kullananların karaciğerinde hasar yaratabilir. Bazı narkoz ilaçları da sürekli alkol kullananların karaciğerinde yeterli hızda parçalanamadığı için, vücutta yüksek dozlara çıkarak tehlikeli olabilir.
  • Antibiyotik kullanırken alkol alınabilir mi?
    - Aralarında mantar, parazit ve sıtma ilaçlarının da bulunduğu antibiyotikleri kullanılırken alkol kullanılması, bulantı, kusma, başağrısı, ateş basması ve havale nöbeti gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca alkol kullanılması birçok antibiyotiğin vücuttaki etkisini azaltır. Karaciğerde işlenen antibiyotiklerin sürekli alkol kullananların karaciğerine zarar verme riski yüksektir.
  • Sinir ve uyku ilaçları ile alkol birlikteliği öldürücü olur mu?
    - Aralarında antipsikotik ilaçların da bulunduğu sakinleştirici, depresyon giderici ve uyutucu etkili ilaçlarla birlikte alkol kullanılması beyin fonksiyonlarında ileri derecede baskılama nedeni olabilir. Solunum merkezinin baskılanması, solunum durması ile ölüm riski yaratabilir. Bu ilaçların bazıları, alkolle bir arada alındığında ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilir.
  • Şeker hastaları alkol alabilir mi?
    - Şeker hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu alkolden etkilenir. Sık alkol kullananlarda ilaçlar daha az etki gösterirken, seyrek kullanımda ilacı etki süresi uzamaktadır. Böylece kan şekeri dengesini sağlamak güçleşebilmektedir. Bazı şeker ilaçları ile alkolü bir arada kullanılması bulantı, kusma, baş ağrısı şikayetlere yol açabilir.
  • Grip ilaçları ile alkol...
    - Grip ve soğukalgınlığı ilaçlarının içinde bazı antihistaminik (alerji giderici) maddeler vardır. Bunlar alkolle birleştiğinde ileri derecede uyuşukluk nedeni olabilir. Bu da otomobil de dahil olmak üzere her türlü araç gereç kullanımında kaza riskini ileri derecede arttırır. Yaşlılarda bu etki çok daha önemlidir. Bu ilaçlarda ayrıca ağrı kesici ve ateş düşürücü etkili parasetamol de bulunur. Parasetamolün alkolle birlikteliği ciddi karaciğer hasarlarına yol açabilmektedir.
  • Ağrı kesiciler de kullanılamaz mı?
    - Yukarıda belirttiğimiz gibi parasetamol içerenler alkol kullananlar tarafından kullanılmamalıdır, karaciğer hasarı riski yaratmaktadır. Naproksen içerenler, alkolle birlikte alındığında mide kanaması riski yaratmaktadır. Yaşlılarda yapılan çalışmalar alkolle birlikte alınan yüksek dozdaki aspirinin mide kanaması riski arttırdığını, aynı zamanda alkolün, sanki daha fazla içilmiş gibi etkilediğini gösterdi.
  • Kalp ve tansiyon ilaçlarını da etkiler mi?
    - Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla, koroner kalp hastalığında kullanılan nitratların alkolle birlikte alınması, bu kişilerin ayağa kalktıklarında başdönmesi ve tansiyon düşmesi tablosuyla kaşılaşmasına yol açabilir. Sürekli alkol kullananlarda, beta bloker grubu ilaçlar daha düşük etki gösterir.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi (2003)
Yazar: Dr. Gündüz TEZMEN (Dahiliye Uzmanı)


Ayrıca alkol kullanımı ile ilgili daha önce açılmış olan şu konuyu incelebilrsiniz: http://www.sosyal-fobi.net/forum/viewto ... 20#p187320
tonyukuk

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen tonyukuk »

Paylaşım için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
caferali
Mesajlar: 3210
Kayıt: 03 Oca 2006, 11:06
Konum: balıkesir&bursa

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen caferali »

emeğine sağlık artı rep
de te fabula narratur
rüzgar

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen rüzgar »

sabah 2 tansiyon, 1 beyin antinöbet,1 mide, 1 antidepresan aldım.
şimdi de bir tane bira içiyorum. mahsuna ölürsem kabrime gelecekti ama istemiyorum çünkü orda bile % kaç revneknuma ile yanı kişi olduğumu düşüneceğin kesin.
Kullanıcı avatarı
primer
Mesajlar: 139
Kayıt: 03 Ara 2010, 02:23

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen primer »

sürekli ilaç kullandığım dönemde birşey olmaz deyip 70 lik votka yı birgüzel içince gözümü acilde açmıştım aman allahım müthiş bir kalp çarpıntısı nefes darlığı ve hızlı soluk alıp verme beni azdaha 4 kolluya bindiriyordu aslında niyetim 1 bardak votka içip alkolü alımını sonlandırmaktı ama arkadaşların ısrarı üzerine 2. bardağıda içince sonra gerisi gelmişti size tavsiyem ilaç almış iseniz kesinlikle çok ısrar edilse bile 1 bira dahi içmeyin alkol alıcaksanız en azından birgün önceden ilaç almayın
citizen

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen citizen »

caferali yazdı:emeğine sağlık artı rep
Rep nedir abi ? bu batı özentiliği nedendir TEBRİK, TAKDİR, BRAVO vs bunlar olsa olmuyor mu ?
Levrekus
Mesajlar: 2
Kayıt: 20 Nis 2014, 17:43

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen Levrekus »

alkol etkisi yapan hiçbir ''ilaç'' yok vallahi.
prodigy
Mesajlar: 60
Kayıt: 26 Tem 2010, 19:54

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen prodigy »

araplar
(¯`·._.·[RåpØr$ûZ d€Lî]·._.·´¯)
lanetolsunsf
Mesajlar: 76
Kayıt: 15 Tem 2014, 15:48

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen lanetolsunsf »

ssri üstüne alkol güzel kafa yapıyor arkadaşlar söyliyim. normalde kolay kafa olan sarhoşluk yaşayan biri değilim ama şimdi ortalama içmeyle rahat oluyorum. bir de kusturmasa çok iyi
diktac
Mesajlar: 21
Kayıt: 22 Kas 2013, 00:18

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen diktac »

Teşekkürler
xact
Mesajlar: 523
Kayıt: 25 Eyl 2015, 12:05

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen xact »

Alkol kaygıyı azaltsa da bağımlılık yaptığı için kötü. Bir de ilaçlarla etkileşim yapıyor diyor doktorlar. Bana bir şey olmadı ama sarhoş olmayacak kadar içtim ve biraz daha rahat oldum sanki. Dikkatli olun ama bana olmadı diye size zararlı birşey olup olmayacağını bilemeyiz. İlaçtan ilaca da değişiyor alkol ile etkileşimi.
Szrulynv
Mesajlar: 9
Kayıt: 15 Şub 2016, 17:05

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen Szrulynv »

alkol bazı ilaçlarla etkileşime bile girmez sadece ertesi gün depresif hal yaratır tabiki az miktarda alkol
twistedsister

Re: Alkol ve Alkol ile İlaç Kullanımı

Mesaj gönderen twistedsister »

peki nurofan veya ibucold c ile etkisi nasıl? bira mayalı bir besin bağırsaklara faydalı deniyor. antibiyotikin yan etkilerini azaltır mı?
birde mesela antidepresanla iyi olmaz gibi bir anlam çıkıyor duxet 60mg fizik tedavicide yazıyor psikatride kullanılmasında sakınca var mı?
Cevapla