SADECE SİGARA

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
Kullanıcı avatarı
vav
Mesajlar: 59
Kayıt: 04 Ara 2013, 10:23

SADECE SİGARA

Mesaj gönderen vav »

Sigara Hakkında Genel Bilgi
Bileşiminde nikotin ve 4 bine yakın zehirli madde bulunan tütün bitkisinin kıyılmış, kurutulmuş ve kullanılmaya hazır duruma getirilmiş yaprağından sigara yapılır. Tohumu son derece küçük olduğu için önce fideliğe ekilen tütün sonra tarlaya aktarılır. Tütünün anayurdu Amerika’dır. Avrupa’ya Amerika’nın keşfi ile gelmiştir. Kuzey Amerika, Meksika ve Haiti’de yerliler mabetlerde yakarak dumanını çekerlerdi. Kolombos ve arkadaşları 1511’de Petrus (Tabaccos) ismiyle İspanya ve Portekiz’e soktular. 1560 yılında Fransa Büyükelçisi Jean Nicot Fransa Sarayı’na şifa verici bir bitki olarak tütün tohumlarını soktu. Tütün Fransa’dan Almanya’ya, daha sonra da bütün dünyaya yayılmıştır. Nicot’un adından dolayı tütünün içindeki zehre Nikotin adı verildi.

  • Tütün tohumu Osmanlı Devleti’ne 1605-1606 yıllarında yabancı gemilerle getirilerek, ilk tütün ekimi Selanik ilinin Yenice-Vardar kasabasında yapıldı. Dördüncü Murat zamanında tütün yasaklandı. 1862’de tütün dış alımı özgür bırakıldı ve tekel altına alındı. Sonrasında yine dış alımı yasaklandı. 1874’de yurt içinde üretimi özgür bırakıldı. Türkiye’de 600 bin dolayında ailenin (2.5 milyon kişi) geçimini tütün ekimi sağlamaktadır. Dünya genelinde 1 milyar 360 milyon, ülkemizde ise 22 milyon kişi (çoğunluğu gençler olmak üzere) sigara kullanmaktadır. Bunların büyük bölümü de bağımlıdır.


Tüketimi özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde giderek artan sigara bağımlılığı ile mücadele konusunda düzenlenen bir açık oturumda konuşan Prof. Dr. Asaf Ataseven, bakın tütünü nasıl tarif ediyor: “Tütün, yapraklarında tanen, zamk, nişasta ,reçine ve alkoloidler bulunan bir bitkidir. Bu alkoloidler içinde ölçüsü en fazla olan nikotin alkoloididir. Nikotin sülfat tuzları, tarımda böcek öldürücü olarak kullanılır. Nikotin zehirli bir madde olduğu için tıpta kullanılmamıştır ve bir ilaç değildir. 5-6 damla nikotin zerk edilen bir köpek derhal ölür. Gene bir paket sigaranın içerdiği nikotin bir kişiye zerk edilse,kişiyi öldürebilir. Günlük yaşamda sigara, aralıklarla içildiği ve zehirli maddelerin önemli bir kısmı ağızdan çıkan dumanla dışarı atıldığı için öldürmüyor.

Sigaranın Zararları
Beyin tümörlerinin %99’u, Beyin kanamalarının %85’i, Akciğer kanserlerinin %90’ı, Gırtlak kanserlerinin %99’u sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerde alyuvarların oksijen taşıma sığası 1/6 ile 1/3 oranında azalır. Sigara içenlerin vücuduna %15 ile %33 daha az oksijen girmektedir. Bu en önce beyin ve kalbin hasarı demektir. Tütün dumanında 4000 zararlı madde vardır. Sigara içen kadınlar içmeyen kadınlardan 15 yaş fazla yaşlanmaktadır. Sigara içen annelerin çocukları, oksijen azlığı nedeniyle geri zekalı olur. Bağımlı hanımların çocuklarında sakatlık ihtimali %65 gibi ciddi bir çizgidedir. Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır. Erken doğum ve düşüklerin %80’inin nedeni sigaradır. Dünya ülkelerinde çıkan yangınların %70’inden sigara sorumludur. Sigaranın neden olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. 45-50’nin altındaki erkeklerde kalpten ölenlerin %80’i sigara kaynaklıdır.
Tütündeki radyoaktif maddeler (polonyum) hücreleri yok etmektedir. Bacak damarlarının tıkanıklıklarının %90’ı sigaradandır. Günde 1 paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg is ve katran birikimi olmaktadır.

Sigara ve Toplum
  • Tütün içiminin Avrupa’da 1559 yılında başladığı ve buraya 1556’da Amerika’dan geldiğini daha önce söylemiştik. Kâtip Çelebi’ye göre tütün 1601 tarihinde İngilizlerin eliyle İstanbul’a gelmiş ve bazı göğüs hastalıklarına iyi geldiği söylentisiyle hızla yayılmıştır. Zamanın cerrahlar şeyhi İbrahim Efendi tütün aleyhine fetva vermiş, daha sonra ise IV. Murat tütünü yasaklamıştır. 1690 yılında kendisi bir tütün bağımlısı olan Şeyh’ül-İslam Bahayi Efendi helal olduğuna dair fetva vermiştir. 17. yüzyıldan başlayarak tütün yaygınlaşmış, 19. yüzyıldan sonra da ince kağıda sarılarak (sigara halinde) kullanılmıştır.


Tütün alışkanlığı dünyada görülen en yaygın alışkanlıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınlarına göre kişi başına en fazla tütün tüketen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Sigaranın zararları geç anlaşılmış ve ondan sonra karşıt kampanyalar başlatılmıştır. Ancak ekonomik ve politik nedenlerle hükumetler yeterince ilgilenmediğinden istenen sonuç alınmamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü sigara içmeyi salgın bir hastalık olarak nitelemektedir. Örgütün bu değerlendirmesi 30 yıllık bir sürede gerçekleştirilen 8 büyük araştırmanın sonuçlarına dayanmaktadır. Bu projelerde 2 milyona yakın kişi ve 290 bin kadar ölüm olayı incelenmiştir. Tütün dumanında binden fazla madde bulunmaktadır. Bunlar arasında kişiye zararlı olanların bir kısmı şunlardır:

Nikotin: Alışkanlık oluşumuna yol açmaktadır. Sinir sistemini uyarıcı ve baskılayıcı etkileri, ayrıca kalp-damar sistemine zararlı etkileri bulunmaktadır.
Kansorejen Maddeler: Tütün dumanındaki kimyasal maddelerin bir çoğunun kanser yapıcı olduğu anlaşılmıştır. Bunlar arasında nitrozaminler, benziprenler, fenoller, hidrokarbonlar önemlidir.
İrritan (tahriş edici) Maddeler: Solunum yollarında daralmaya neden olurlar. Solunum yollarının yabancı maddelerden, kirlerden, mikroplardan temizlenmesinde çok önemli rolü olan “titrek tüylü epitel tabakası”nın bozulmasına ve aşırı mukus salgılanmasına neden olurlar.
Karbonmonoksit: Tütün dumanında %1 ile %5 kadar bulunabilen bu madde, kanda karboksihemaglobin artışına yol açarak oksijenin taşınmasını aksatmaktadır. Buna bağlı olarak doku ve organların beslenmesi bozulur, kişinin iş yapabilirliği azalır. Karbonmonoksit ayrıca, kandaki C vitamininin azalmasına yol açar.

Sigara içmek bir alışkanlık olmasının ötesinde bir kitle zehiridir. Sadece kendi zararıyla kalmaz, aynı zamanda daha zararlı alışkanlıklara da sürükler. Esrar gibi bir takım zararlı maddeleri içerir. Sigara içenlerde alkol ve uyuşturucu kullanma eğilimi daha fazladır. Eroin ve diğer uyuşturucu alışkanlıkları genelde sigara ile başlamaktadır. Sigara irade zayıflaması ve tembelliğe alıştırır. Biraz keyif verir, ancak bu keyfi kısa zamanda çok fazlasıyla götürür. Ruhsal gerginlik ve sıkıntıyı azaltmak için bir anlık içilen sigara, zamanla ruhsal bir alışkanlık ve davranış biçimi olmaya başlar. Kesildiği zamanlar sıkıntı artar, zihnî faaliyetler zayıflar, yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık, uykusuzluk, baş ağrısı belirtileri kendini göstermeye başlar. Bunlar sigara eksikliği belirtileridir ve artık kişi sigaraya bağımlı haline gelmiştir. İrade dışı bir şeye bağımlı olma hali sigaranın yol açtığı zararların başında gelmektedir.

Sigara, erken ölüm ve hastalıkların önlenebilir en önemli nedenini oluşturmaktadır. Bu alışkanlık milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının sakat kalmasına yol açmaktadır. Sigara büyük ölçüde vücudu etkilemekte ve pek çok hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalıklar arasında sigarayla ilişkisi net olarak belirlenmiş olanları şöyle sıralayabiliriz:
  1. Kanser
  2. Kalp-Damar Sistemi hastalıkları
  3. Solunum Sistemi hastalıkları
  4. Sindirim Sistemi hastalıkları
  5. Sinir Sistemi hastalıkları


Gençlik ve Sigara
Çabuk ulaşılabilir olması nedeniyle gençler arasında sigara içmek oldukça yaygındır. Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her beş ergenden birinin sigara bağımlısı olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Gençler için ise sanki mayınlı bir tarladır. Şu gerçeği de unutmayalım: Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır. Aslında sigarayı ilk içen genelde haz almaz, ancak ısrarla kullandığında bir süre sonra zevk duyar. Bazıları sadece meraktan sigaraya başlar, içmekle büyüdüklerini ve havalı olduklarını zannederler. Derken, ardından bağımlılık gelir.

Çocuğunun sigaraya başlamasını istemeyen anne-babanın başta kendisinin kullanmaması gerekir. Elindeki sigarayla oğluna öğüt veren babanın etkisinin ne derece olacağına siz karar verin. Çocuklara sigaranın zararlarından ve bağımlılıktan kurtulmanın zorluğundan bahsetmekte yarar vardır. Çocuğunuzun sigara içip içmediğini araştırmalı,bu konuda meraklı olmalı ve ancak onu sıkboğaz da etmemeniz gerekir. Sigaraya gençlik döneminde alışmayan birinin bağımlı olması zordur. Çünkü sigara içenlerin %95’i sigaraya 21 yaşına kadar başlamışlardır. Çocuğumuzun sağlıklı, mutlu ve kendinden emin bir hayata adım atmasını sağlamanın en önemli yolu, ona kendini iyi hissettirecek şeylerden söz etmenizdir. Kendilerini sevmeye başlamaları onları sağlıklarına kavuşturacaktır. Bedenimizin de bir emanet olduğunu, kendimizi seviyorsak onu korumamız gerektiğini bilmelidir. Evde ve yanınızda sigara içmesine kesinlikle izin vermeyin. Aslında bu bir Anadolu geleneğidir ve çok mantıklı nedenlere dayanır. Son olarak ona verdiğiniz cep harçlığı hakkında bir kez daha düşünün. Acaba harçlığı fazla mı gelmektedir? Öyleyse azaltılmasında yarar vardır.

Sigaranın Ekonomik Zararları
Tütün ya da sigara içiminin sağlığa olan zararları yanında ekonomiye olan zararları da azımsanmayacak boyuttadır. Bu alışkanlık nedeniyle oluşan ekonomik kayıpları iki grupta toplamak mümkündür: Doğrudan ve dolaylı kayıplar. Amerika’da yapılan hesaplara göre sigaranın neden olduğu doğrudan kayıplar yılda yaklaşık 15 milyar dolar,dolaylı kayıplar ise 35 milyar dolardır. Tütün üretimi sırasında zararlı ot ve böcekleri öldürmek amacıyla kullanılan pestisit ve insektisitlerin gerek çevreye, gerekse çalışan tarım işçilerinin sağlığına ciddi zararlar verdiği bilinmekte ve bu yolla oluşan dolaylı ekonomik kayıpların tutarı ne yazık ki hesaplanamamaktadır. Sigara içimi dışında tütün üretimi sırasında oluşan bazı ekonomik kayıpların varlığı da söz konusudur... Bu kayıpların başında ormanların ve tarıma elverişli alanların,tütün üretimi için tahribi ile bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının yarattığı tehlikeler gelmektedir.

Daha basit bir deyimle üretilen her 15 paket sigara için Üçüncü Dünya Ülkeleri’nde iki ağaç yakılarak yok edilmektedir. Ülkemizde şu anda 1 paket sigara ortalama 1 TL. Günde 1 paket içen için ayda 30 TL. Yılda en az 360 TL. 30 yılda yaklaşık 11 bin TL. Bu para çalıştırıldığı taktirde yine en az 25 ile 30 bin TL... Emekli olan vatandaş için uygun bir daire... Dilerse oturur,dilerse kiraya verir ve güzel bir gelir kapısı açmış olur. Bu tutar, bağımlının sadece sigaraya ödediği ve aile gelirinin her ay en az %15’ini götüren gereksiz bir masraf kapısıdır. Bu gereksiz masraf ayrıca 3 zarara neden olmaktadır:
  • Bu gider,aile bireylerinin eksik beslenmesine neden olmaktadır.
  • Bu masrafla bağımlı; kendisine, aile bireylerine ve kapalı yerlerde diğer kişilere hastalık ve bu yolla akla gelmedik tedavi masrafları yüklemektedir.
  • Bağımlı erkek ve kadınlar doğan ve doğacak nesillere de,parasal hesabı yapılamayacak sayısız zararlar vermektedirler.


Sigara içen bir kişi çalıştığı firmaya yılda 4 bin 600 dolar ek yük getirmektedir. Amerikan İşçi Sağlığı Örgütü, sigara içen bir kişinin çalıştığı firmaya ek maliyet yüklediğini,bu maliyetin içinde sigara dumanının çevreye verdiği zararın yanı sıra,çalışan kişinin sigara içmekten doğan hastalık giderlerinin de bulunduğunu saptadı. Firmalar bu tespitten sonra, çalışanlar için sigara içme yerleri yaptırma yerine,onları sigara içmekten alıkoyacak yöntemleri bulmak için çaba sarf etmeye başladılar. Bu arada bazı iş yerleri İşçi Sağlığı Örgütü’ nün bulgularını gerekçe göstererek çalışanlara, çalıştıkları süreler içerisinde sigara içmeyi yasak ettiler. Sigaranın ülkemizde halk sağlığına verdiği zarar, her yıl sağlanan kârın tam dört katıdır. Bunlar sağlık masraflarına dayalı bulgulardır. Gerçekte sigaradan her yıl meydana gelen 160 bin ölüm, bundan çok daha fazla kişiye getirdiği ömür boyu süren hastalıklar, sakatlıklar ve de sigaradan meydana gelen ölü doğumların ve düşüklerin parasal hesabı yapılamaz.

Sigara Nasıl Bırakılmalı?
Sigaranın sayısız zararlarını bilen akıllı kişinin ilk işi kuşkusuz bunu bırakma çabasına girmesidir. O halde yapılacak işleri şöylece sıralayabiliriz:
  • Kesin karar veriniz. Ve bu işte iradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alınız.
  • Sigarayı birden bırakınız. Çünkü deneyler birden bırakanların ve birden bırakmanın daha başarılı olduğunu göstermiştir.
  • Bu halde ilk iş sigara içen arkadaş ve çevrelerden kesin olarak uzaklaşınız. Siagara içilen ortamlarda bulunmayınız.
  • Size sigarayı hatırlatan her şeyi yaşamınızdan uzaklaştırınız.
  • Sizde sigara isteği uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Keyif çayı, keyif kahvesi sigara isteği uyandıracaktır. Bunun yerine sıcak süt, meyve sularını veya ılık su içmeyi tercih ediniz.
  • Özellikle sigara arzusu şiddetlenince derin nefes alınız. Araştırmalar, sigara isteğini tetikleyenin derin nefes alma isteği olduğunu göstermektedir.
  • Plânlı, ölçülü ve etkin bir yaşam çizgisini benimseyiniz. Dengeli, düzenli ve yeterli beslenme, uyku saatleri ve en önemlisi spor, yaşam kalitenizi arttıracağı gibi, nefes egzersizleri ile beraber sigara isteğini azaltır.
  • Sizi gerilime sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz.
  • Boş zamanlarınızda sportif etkinlik, hiç olmazsa uygun yürüyüşlere katılın. Haftasonları için treking etkinlikleri harika olabilir.
  • Mümkünse birkaç arkadaşınızla topluca bırakınız. Bunun için en değerli varlığınız üzerine iddiaya giriniz veya iradenize yenildiğinizde gözden çıkartamayacağınız birşey seçiniz.


Sigarayı Bıraktıktan Sonra...
20 dk sonra, kan basıncı normale döner.
1 gün sonra, kalp krizi riski azalmaya başlar.
2 gün sonra, nikotin vücuttan atılmaya başlar.
2 hafta sonra, spor yapmak kolaylaşır.
1 ay sonra, ciğer sığası %30 artar.
1 yıl sonra, kalp krizi riski %50 azalır.
3 yıl sonra, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş kişilerle aynı olur.
Kullanıcı avatarı
mahsunkul
Mesajlar: 6009
Kayıt: 22 Nis 2008, 21:04
Konum: _İStAnBuL_

Re: SADECE SİGARA

Mesaj gönderen mahsunkul »

evet güzel bi paylaşım, sabitliyelim bunu
..............Resim.................~~Resim
Kullanıcı avatarı
kaale alinmayan adam
Mesajlar: 170
Kayıt: 12 Eyl 2012, 18:10

Re: SADECE SİGARA

Mesaj gönderen kaale alinmayan adam »

babam günde 1 paket sigara içer şuan 50 yaşında demek ki 47 yaşında bırakmalıyım daha 26 senem var
Acı en üst sınırına ulaştığında alçakçasına zayıflamaya, yerini daha önce hiç tatmadığım cinsten başka bir duyguya bırakmaya başladı. Kendini olağanca şiddetiyle hissettiren, diş ağrısına benzeyen zevkli bir duygu. / YERALTI
yeniçocuk

Re: SADECE SİGARA

Mesaj gönderen yeniçocuk »

ben de askerde alışmıştım, askerliğin başlangıcından bugüne kadar bir buçuk sene geçmiş... bir buçuk senelik içici imişim... geçenlerde doktora gittim, nefesimin şimdiden bozulduğunu söyledi, ileride daha çok sıkıntı çekersin dedi, hemen bıraktım sigarayı... iki haftadır içmiyorum... başta birkaç defa canım çekti ama şimdi artık hiç içmiyorum... bıraktım
memoweb
Mesajlar: 4
Kayıt: 14 Eyl 2014, 23:05
İletişim:

Re: SADECE SİGARA

Mesaj gönderen memoweb »

Bu sigaranın neye zararı yok ki...



_________________
https://www.facebook.com/futbolkafalar2
hiçişte
Mesajlar: 107
Kayıt: 03 Kas 2014, 01:25

Re: SADECE SİGARA

Mesaj gönderen hiçişte »

Sigaramı özledim, hatırlatmayaydınız iyiydi :(
Cevapla