elektroşok tedavisi

Aklınıza gelen her türlü soruyu burada paylaşabilirsiniz..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
sellim
Mesajlar: 12
Kayıt: 22 Ağu 2006, 23:11

elektroşok tedavisi

Mesaj gönderen sellim »

elektroşok tedavisinin sosyal fobi tedavisinde yeri var mı?
detaylı bir şekilde anlatılırsa sevinirim.
saf_ak
Mesajlar: 84
Kayıt: 12 Kas 2006, 05:55
Konum: Türkiye

Bu na ne dersiniz...

Mesaj gönderen saf_ak »

. Evinizdeki farelerden kurtulmak için evi ateşe mi verirsiniz..?javascript:emoticon(':shock:')
Hep iyilik olsun.! Öyle olsun..!
amphetamin

Re: Bu na ne dersiniz...

Mesaj gönderen amphetamin »

saf_ak yazdı:. Evinizdeki farelerden kurtulmak için evi ateşe mi verirsiniz..?
Konuyla ne alaka ??

Ben şok tedavisi oldum ama başka bi sorun nedeniyle Herkeste aynı etki yapmaz sanırım Zaten her isteyene uygulanan bişey değil
Kullanıcı avatarı
sellim
Mesajlar: 12
Kayıt: 22 Ağu 2006, 23:11

Mesaj gönderen sellim »

cevap yazan birinci arkadaşa yorum değil bilgi istediğimi belirtmek isterim...
ikinci arkadaşa teşekkürler...biraz daha detay verirsen sevinirim...
çünkü zamanında aynı mekanda bulunduğumuzdan dolayı elektroşok tedavisi olup çok rahatlayan birini hatırlıyorum...
ayrıca insanların zannettiği gibi şu Jack Nicholson'ın oynadığı Guguk Kuşu filmindeki tarzda birşey de değil bu olay...
çok faydasını gören varmış...
bizim sorunumuz zaten gerginlikle alakalı...
eğer zihnimiz ve bedenimiz bu sayede rahatlarsa sosyal fobik davranışlardan kaçınacağımızı ve performansımızın artacağını düşünüyorum...
umarım yazımı bir uzman falan okurda bana sağlıklı bilgi verebilir.
saf_ak
Mesajlar: 84
Kayıt: 12 Kas 2006, 05:55
Konum: Türkiye

Biz daha iyi şeylere layıkız...

Mesaj gönderen saf_ak »

Önce selam ve sevgilerimi takdim ediyorum..
. İnanın ; cevaplarınız bende elektroşok etkisi yaptı birden. Sizi bu derece tepkili görünce acaba; son yıllarda "elektroşok tedavisi" adı altında; adıyla hiç ilgisi olmayan yeni yöntemler mi geliştirildi dedim. Eski günlerimde olsaydım küser, depresyona girer forumu bile terkederdim alimAllah...!
. Şükür ki böyle olmadı; kısa bir araştırma yaptım internette.
İlk önce; elektroşok arayışınızı görünce bir arkadaşımın söylediklerini hatırlamıştım. 6 yıl kadar önce; kendisine elektroşok tedavisi uygulanmıştı. Kendisine bunun nasıl birşey olduğunu sorunca; bana çok aşırı bir tepki vermiş ve "Sakın bir daha hatırlatma ! Ölüm gibi birşeydi..." demişti. Oradaki yorum işte bu izlenimlere dayanıyor. Bir daha kendisine soramadım. Dolayısıyla uygulamanın ayrıntılarını bilmiyordum. Tepkilerinizin yarattığı şaşkınlıkla internette yaptığım kısa bir araştırma -ki, uzman kişilerin yazıları onlar- ; elektroşok'un o eski bildik elektroşok olduğunu; yalnızca biraz insanileştirilerek -ne demekse! :roll:- uygulandığını görerek bilgimi güncellemiş oldum. Bu konudaki teşvikleriniz için candan teşekkür ederim.
. O ilk yorumum; bu tür tehlikeli uygulamaların; zihin ve beyinden uzak tutulması gerektiği mantığıyla; sizi enaz bir kere daha düşünmeye teşvik içindi. Meğer daha munis tepkiler hakediyormuş.
Aşağıdaki linklerde yazılanlar bu konuyu açıklıyor, hem de uzmanlarının ağzından:

. Tıbbi bir yöntem değil mezbahalarda uygulandığı için miş ...:shock: http://www.bendevar.com/v3/makale_oku.php?id=505
Yine burada "ECTye, beyne elektrik akımı verilmesi suretiyle, depresyon gibi akıl hastalıklarının semptomlarını engellemekteki son çare olarak bakılıyor.:evil: " der ki bunun Türkçesi "hasta artık bir kobay olarak kullanılıyor" demek olsa gerek. " ... bu yöntem çok uzun zamandan beri kullanılmaya devam ediyor."
Bu cümlenin de Türkçesi de olsa olsa şudur: "Son derece bilimsel ve yararlı birşey, tıpkı sigara gibi; o daha da uzun bir süreden beri kullanılıyor, hem de her yerde... :smt033 Bu yüzden züper faydalı..."!


. "Sert ve insanlık dışı bir yöntem :shock: gibi görülmesine rağmen ..." http://www.psikonet.com/konu.asp?kid=148
. Buradaki linkte uzman (psikiyatrist); elektroşok için güzellemeler sergilerken; dürüst davranıp; eski klasik elektroşok uygulamasını insanileştirmek! için; uyuşturucular, kasılmayı önleyici ilaçlar vs ; verdiklerini belirtiyor ve "...hipotansif şok oluşturabilirler. ... ise sinir sistemi sekellerinde artışa yol açabilmektedir." diyerek ne derece güvenli! olduğunu vurguluyor.

. "... yararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlandı." http://www.ailem.com/templates/news/det ... &archive=1
. Buradaki linkte de uzman kişi; "Elektroşok tedavisi bittiğinde hastanın yeniden depresyona girme riski var." diyorsa da ne hikmetse, bir kaç satır aşağıda "... yararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlandı."ğını belirterek
sanki "yerli malı yurdun malı her Türk onu kullanmalı !" diyor. Bi koşu bi elektroşok yaptırasım geldi...

.. "... ve son çare olarak da elektroşok tedavisi deneniyor." http://www.genetikbilimi.com/genbilim/depresyon.htm
Yorum yazarsam ayıp olur...

. Görüyorsunuz ! Bilim nelere kaadir...!

. Şimdi bize düşen; mezbahalardan>> hastanelere insanileştirilmiş! bu yönteme uygun olup olmadığımıza karar vermek...

. Bence...!? Biz herzaman; bunlardan çok daha iyi şeylere layıkız. İsteyelim ! İsteyelim ! İsteyelim !
Hep iyilik olsun.! Öyle olsun..!
Kullanıcı avatarı
sellim
Mesajlar: 12
Kayıt: 22 Ağu 2006, 23:11

Mesaj gönderen sellim »

alıngan olmamanı tavsiye ederim...
sana söylediğim çok açık...ben bilgi istiyorum...
ayrıca benim yazıyı yazarkenki halimi görmediğin için olsa gerek bozuk attığımı falan zannetmişsin,sakın zannetme....öyle bir durum yok çünkü...

aşağıya senin linklerini verdiğin sitelerden ikisinin yazısını aynen kopyalıyorum...
yine nacizane tavsiyem bir kere daha iyice okuman...
orada önceleri değişik kimyasal maddelerin kullanıldığını fakat bunlardan bir sonuç alınamadığını söylüyor.
şu mezbaha işine gelince;
biliyorsunki bugün kullandığın birçok ilaç önce hayvan deneylerinden geçiyor...
yani sadece mezbaha isminin geçmesinin verdiği psikolji ile bu yöntemi kötülemek bana sorarsan pek mantıklı değil...
arkadaşınızın durumunu ise hiç bilemem...
bende bir kişi tanımıştım ve o sizin arkadaşınızın tersine gayet memnundu durumundan.
saygılar sunarım.



ELEKTROŞOK TEDAVİSİ - EKT

Kısaca EKT denilen bu tedavi modalitesi modern psikiyatrinin en etkili tedavi biçimlerindendir. Önceleri değişik kimyasal maddeler, hipoglisemik komalar (insulin ile) ve epileptik ajanlar ile hastaların konvulziyon geçirerek tedavi edilmesi denenmiş ve bir parça başarılı olunmuştur. Böylesine sert ve insanlık dışı görünen tedavi nereden köken almıştır ? Aslında 20.yy psikiyatristlerinin çok basit bir gözleminden yola çıkılmıştır. Epileptik nöbet geçirenlerde şizofreni görülmediği savı temel alınmıştır. O zaman epileptik
nöbetin taklit edilmesi belki de şizofreni tedavisinde çok önemli bir gelişme olacaktı. Bu nedenle değişik konvulzan ajanlar denenmiş ancak beklenilen sonuç yani şizofreni üzerinde mucizevi bir tedavi gücü gözlenmemeiştir. Yine de başka ruhsal bozukluklar (örneğin depresyon, mani ve şizofrenik eksitasyon) üzerinde güçlü tedavi edici etkisi olduğu görülmüştür.


Zaman içerisinde en zararsız konvulziyon yönteminin elektirik ile oluşturulanı olduğu anlaşılmış ve diğer konvulziyon oluşturma yöntemleri çağdışı kalmıştır. Bugün için elektirik ile konvulziyon oluşturulduğu için Elektrokonvulzif adı kullanılmaktadır.


Artık çoğunlukla EKT akut depresif epizodun tedavisi için kullanılmakla beraber depresyonun tekrarlamasını önlemede koruyucu etkisinin olmadığı kabul edilmektedir. Sert ve insanlık dışı bir yöntem gibi görülmesine rağmen gebelik ve yaşlılık gibi bazı özel durumlarda en güvenli tedavi biçimlerindendir. Etkisi diğer tedavi biçimlerine göre daha erken ortaya çıktığından acil psikiyatrik durumlarda veya ruhsal belirtilerin çok şiddetli olduğu durumlarda öncelikli tedavi seçeneği olmaktadır. Sanıldığı gibi gebe kişide EKT uygulaması tehlikeli değildir. EKT gebelik sırasında güvenle kullanılabilmekte ancak gebeliğin son dönemindeki uygulamalarda anestezik maddelere bağlı bebeğin olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilmektedir. Yine de EKT gebelikte ilaç kullanımından daha güvenli bir yoldur. Bebeğin etkilenmesinin en az olduğu tedavilerden birisidir. Aynı şekilde tıbbi veya fiziksel hastalığı olan yaşlı hastalarda EKT tedavisi trisiklik antidepresanlar gibi diğer farmakolojik tedavilerden özellikle kalp üzerine daha az toksiktir. EKT tedavisi gören hastaların %15-20’lik kısmını şizofren hastalar oluşturur. Kalan hasta grubunu ise akut, katatonik ve afektif belirtileri olan şizofrenler ve saf duygudurum bozukluğu olan hastalar oluşturur.


Tartışmalı olmakla beraber çoğu klinisyen EKT uygulamasından önce antidepresan kullanımını keserler. Bunun nedenleri değişik olmakla beraber potansiyel kardiyotoksik, hipotansif ve epilepsi eşiğini düşürme gibi nedenler sayılabilir. EKT uygulaması sırasında kullanılan ilaçlara ve hastaların kullandıkları ilaçların etkileşimine dikkat edilmelidir. Bir kısım ilaçların ise etkileşimine dikkat edilmelidir. Antikolinesteraz içeren oftalmik solüsyonlar, monoamin oksidaz inhibitörleri ve lityum, bir kas gevşeticisi olan ve EKT anestezisi sırasında kullanılan hızlı etkili depolarize edici bir blokaj yapan ilaç olan süksinil kolinin metabolizmasını yavaşlatarak komplikasyon gelişmesine neden olabilirler. Sedatif-hipnotik ilaçlar, özellikle benzodiazepinler ve antikonvülzanlar nöbet eşiğini yükseltir ve hastanın nöbet geçirmesini engelleyerek tedavi edici etkinin oluşmasını engellerler. Reserpin gibi norepinefrin depolarını tüketen maddeler ise hipotansif şok oluşturabilirler. Lityumun EKT esnasında kullanılıyor olması ise sinir sistemi sekellerinde artışa yol açabilmektedir.


Günümüzde EKT daha insani bir görünüme sahip olmuştur. Hastaya acı çekebileceği ciddi bir tıbbi müdahalede bulunulduğundan önlem almak gerekmektedir ve bu sorun anestezi ile aşılmıştır. Müdahale öncesi hastaya anestezi verilmekte, yani bayıltılmaktadır. Ayrıca kasların kasılmasını önleyici bazı maddeler verilerek acı ve komplikasyonlar azaltılmaktadır. Hekim hastanın konvulziyon geçirip geçirmediğini turnike uygulanmış bir koldan ve EEG kayıtlarından anlamaktadır. Bu yöntemle hasta korkutucu, rahatsız edici anılara sahip olmamaktadır. Ayrıca kas gevşeticinin uygulanması hastada kasılma ile oluşabilecek kas yırtık ve zedelenmeleri ile kırık ve çıkıkları da ortadan kaldırmaktadır. Modern EKT uygulaması ruhsal hastalıkların tedavisinde güçlü bir silah olarak insanlığın hizmetinde olmaya devam etmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------
Bu makale www.psikonet.com internet adresinden alınmıştır.



Elektroşok tedavisi nedir?
Uyguladıkları tedavi yöntemi hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Yıldız, "Depresyonlu hastaya elektroşok ve ilaç tedavisini uygulamayı öneriyoruz. Bu haftada 2 günden 4 hafta sürecek 8 seanslık bir tedavi. Tedavide hastayı 10 dakika boyunca uyutup, beynine son teknolojiye sahip elektroşok cihazıyla 30 saniye akım veriyoruz.
Bu akımın bırakın zararlı etkisini yararlı etkisi bilimsel olarak kanıtlandı.Tedavinin maliyeti yaklaşık 1 milyar lira. Bu standart bir tedavi olduğu için Emekli Sandığı karşılıyor. Ancak maddi durumu kötü olan ağır depresyonlu hastaları tedavisiz bırakmıyoruz, bütçemizin şartlarını zorlayıp, tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Ben sekiz seanslık tedavinin ortasında yani 4'üncü seansta antidepresan ilaçları da hastaya veriyorum. Bunun hastada kalıcı iyileşme sağlayanacağını düşünüyorum. Seanslardan sonra hastayla bağımız kopmuyor. 5 ay boyunca iki haftada bir görüşme yapacağız'' diye konuştu.


http://www.ailem.com/templates/news/det ... &archive=1
amphetamin

Mesaj gönderen amphetamin »

Siz detaylı araştırıp bir sürü link ve sayfa eklemişsiniz O yüzden ben EKT şok tedavisi hakkında bilimsel birşeyler eklemeye gerek görmüyorum

Fakat Şok tedavisi görmüş yani olayı yaşamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki bu tedavide öyle mucizevi bir özellik yok Zaten varolan birşeyş gösteriyor sana ÖLÜM evet bu tedavi kişinin ölümle yüzleşmesini sağlıyor ! Hatta bi arkadaş ilk mesajında aynısını yazmış hani şok tedavisi gören biri demiş ya "hatırlatma ölüm gibiydi" diye İşte aynen öyle bi olay Narkozu yedikten birkaç saniye sonra gözlerin kapanıyor Devamını fazla hatırlamıyorsun fakat bilincin açıldıktan sonraki ilk birkaç saat inanılmaz değişik bi varoluş boyutuna geçiyorsun Yani gözünün önündeki herşeyin eşyanın zamanın anlamı değişiyor

Yaaa şimdi burada bunları yazmakla o olayı yaşamak arasında astronomik farklar var O yüzden boşa kürek çekmiş olmamak için devam etmeyeceğim Yalnız şu aklınızda bulunsun Bu EKT şok tedavisi öyle her isteyene yapılmıyor Hele SF gibi rahatsızlıklarda uygulanması söz konusu bile olamaz Yani etik anlamda hiçbir psikiyatrist SF belirtileri gösteren birine bu tedaviyi önermez ve uygulamaz Bu yöntem zaten tıp fakültelerinde veya özel psikiyatri polikliniklerinde yapılıyor

Demek istediğim çözüm arama konusunda böyle aşırı uçtaki yöntemlere takılmayın Bilgi edinmek araştırmak elbette normal ama bu tedavi kesinlikle Sf ye göre değil
Kullanıcı avatarı
sellim
Mesajlar: 12
Kayıt: 22 Ağu 2006, 23:11

Mesaj gönderen sellim »

valla arkadaşlar daha önce ölmediğim için ölümün nasıl birşey olduğunu bilemiyorum...
ama kıyısından dönenlerin söylediği hemen hemen hep aynı...
ve buda korkunç birşey değil...
sen neden oldun bizle paylaşır mısın?
yani sf'den başka bir rahatsızlık sanırım...(depresyon gibi)
belliki hiç hoşlanmamışsın...
yani hiç mi bir rahatlama falan olmadı?
ben ille olacağım diye sormuyorum...merak ettim sadece....
buraya bu konuyu açarken de ille olayim diye bir saplantım yoktu...
işte buradaki herkes gibi neden böyleyime,bunu kendime yakıştıramamaya odaklandığım için çıkış yolu arayıp duruyorum.
saygılar.
A molecule of happiness..?
saf_ak
Mesajlar: 84
Kayıt: 12 Kas 2006, 05:55
Konum: Türkiye

Ben yaşamaya taraftar yazıldım, ondan böyle oluyor...

Mesaj gönderen saf_ak »

Sellim kardeş !
. Çare arayışlarını takdirle karşılıyorum. Sorunlarımıza çare de aramayacaksak başka ne kalıyor geriye... Arayış, hâlâ ümidimizin var olduğunun, içimizde yaşama isteğimizin devam ettiğinin işaretidir.
Bunun gerisi ölümdür ki ; -senin de dediğin gibi- okadar da korkunç birşey değil. Korkunç olan "ölmek" değil, çünki ondan kaçış yok; korkunç olan "yaşama istediğini" kaybetmiş olmaktır. Tek tek bütün hücrelerimiz;
ve onların oluşturduğu organizmalar olarak bizler, yaşamak için programlanmış ve görevlendirilmişiz. Bizim işimiz yaşamak... Ölüm ise bizim işimiz değil, ölümü istemekle haddimizi aşmış oluruz. Elektroşok yönteminin vahşiliği işte burada; onun -özellikle beyindeki- hücreleri öldürüyor olmasında yatıyor. Her canlı gibi, organizmamız da buna öylesine olağanüstü bir şiddetle karşı koyar ki; bir şekilde uyuşturulmamışsa zaptedilmesi imkansız hale gelir. Zaten ölüm tehlikesinin dışında hangi şey; kaslarımızı böylesine ölümüne kasmamıza sebep olabilir... ? Ek olarak
şunu da hatırlayalım: Bedenimizin en pahalı hücreleri beyin hücreleridir. Çünki; diğer bütün hücreler belli aralıklarla yenilenirken beyin hücreleri hiç yenilenmez ve öldüklerinde ebediyyen kaybedilirlermiş. Ben; kimsenin
bilerek varlığının en kıymetli parçalarını böylesine heba etmeyi istemiyeceğine inanıyorum. Bu yüzden ısrarla tehlikenin farkedilmesini istedim. Sadece size yönelik değil, forumda bu konuları takip eden ve ileride edecek olan herkese yöneliktir gayretim. Bir kişi bile faydalansa sevinç kaynağı olur benim için.
. Özeline de bir bak lütfen...
Hep iyilik olsun.! Öyle olsun..!
Kullanıcı avatarı
sellim
Mesajlar: 12
Kayıt: 22 Ağu 2006, 23:11

Mesaj gönderen sellim »

şafak sen merak etme...iyi niyetinin farkındayım...
sağolasın...bilgi edinmek istedim sadece...
inanki illaki yaptıracağım gibi bir durum olsa zaten hiç yazmazdım foruma...
madem çözüm arayışlarımız sürüyor o zaman bende size bir link vereceğim...
konu elektroşok ile ilgili değil...
hipnoz ile ilgili...dün tesadüfen bulduğum bir site ile ilgili...
hipnoterapi ile ilgili olduğu için daha önce açılmış olan Hipnozla maximum 5 seansta kesin çözüm başlığının altına yazacağım konuyu....oradan takip edin lütfen.


http://www.sosyal-fobi.net/forum/viewto ... highlight=
Kullanıcı avatarı
isyankar
Mesajlar: 43
Kayıt: 13 Tem 2006, 13:33

Mesaj gönderen isyankar »

Elektroşokun 2 uygulama şekli var sanırım biri genel anestezi ile yapılan, biri ayıkken koldan yapılan şekli.ilaca yeterli cevap veremeyen hastalarda bu tedavi yöntemi uygulanır.gerçekten faydasını göreni ben de duydum.bu koldan tedavi şekli uygulanan arkadaşlar varsa sf üzerindeki etkisini yazarlarsa sevinirim.
sildiğin yerde durmuyorum sen geçerken bakmıyorum hayallerde yoksun şimdi örttüm hepsini
Cevapla