Oblomovluk

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
deagolbrandybuck

Oblomovluk

Mesaj gönderen deagolbrandybuck »

"... oblomovluk, bir asosyallik değil, antisosyallik, tembellik değil şuurlu atalet, agorafobi değil, bir varoluş trajedisidir. insanlara, topluma ve dünyaya duyulan bir nefretin değil, tanrıya ve kadere sitemin ifadesidir. oblomov, temiz yürekli, iyi niyetli, dürüst ve zeki bir kişiliktir. duygusal ve saftır. inançlı ve ahlaklıdır. herşeyi yarına bırakmak, ertelemek, eyleme geçmemek son tahlilde “sorumsuzluğun” ürünü değil, tersine sorumluluk duygusuyla irkilmenin yarattığı donukluğun sonucudur. oblomov, uyuşukluk değil, belki fazla uyanıklığın; hayata yukardan bakmanın, bütün sonuçları görerek “son”ları karşılamak istememenin yıkılmışlığıdır. yanlızlık, “sigara külü kadar yanlızlık”tır, oblomov. içe dönmek, kendinden ibaret bir dünya kurarak yaşama havlu atmaktır. “gölge etmeyin başka ihsan istemem demektir”. ölümü, “yaşayan ölü” haline dönüşerek yenmek, hayat kıvılcımlarını yok ederek ölümün işlevini elinden almaktır.
-ahmet özcan-"


bir yazar neyi ve nasil anlatirsa anlatsin, nihayetinde kendi cografi ve edebi topografyasinin belirlenimi altindadir(borges). Oblomov, Ahmet Özcan'in da üzerinde durdugu gibi uyusukluguyla, tembelligiyle, askinin yüceligiyle, erdemiyle, istekleriyle dogu insaninin bir imgesini olusturur iken, en yakin arkadasi alman "stolz" bati insaninin bir simgesir. Dogu-Bati karsitliginda cikan sonuc, okura birakilmis gibi dursa da Olga'ya duydugu askin yüceligi , kendi eylemlerinin bilincinde olmasi ve uyusuklugunun altina serpistirdigi modern insan elestirisi ile yazarin oblomovluk nezdinde bati insanina bir elestiri getirdigi de gözden kacmiyor.

hasil olan, en azindan her insanin üzerinde birlestigi "ask" olgusundan Oblomov'a bir bakis cok daha anlasilir olacaktir.

Yataktan kalkamayan Oblomov, uyusuk,tembel oblomov, kendisinin tam karsiti durumunda olan arkadasi alman Stolz'un yardimina maruz kalir. stolz, bu iyi yürekli, temiz, saf arkadasini yataktan kaldirmak, silkelemek, kendine getirmek icin olga adindaki kiz ile tanistirir. genc kizimiz, oblomov'un aksine hareketli, enerjik, tuttugunu koparan güzel bir kadindir ve oblomov'u etkileyerek onu yatagindan kaldirip her pazar teyzesinin evine getirmekle kalmaz, kitap okumak, gezilere cikmak ve türlü sosyal aktiviteler gibi mesguliyetleri kazandirir. bu görüsmelerden dogan ask, oblomovun tüm bedenini sarar. kendisinin sevilecek bir yani olmadigina kanaat getiren oblomov, yine de umutsuz degildir, ugruna "yataktan kalktigi" herseyiyle sürüklendigi bu ask karsiliksiz da degildir. ne var ki kendisinin de farkindadir. nisanlanma sürecini dahi baslatmaktan aciz oldugunu görür. en önemlisi ise, sevdigi bu insan ile evlenirse, mutluluktan cok aci ve istirap dolu günler yasatacaginin farkindadir. oblomovluk denilen olgu da budur. son'u bastan görüp hic baslamamaktir. bu nedenle cok sevdigi olga'dan ayrilmak zorunda kalir. ayriligi sonrasi olga'nin cekecegi acinin, tüm yasami boyunca verecegi eziyetten cok daha iyidir gibi bir yaklasim modern insanin ask anlayisinda yoktur belki. oblomov, bu noktada insan olmanin kacinilmaz sorumlulugunu üzerine alir. kant, özgürlügü insanin bilincli olarak alacagi hazdan sorumluluklari dolayisla vazgecmesi olarak yorumlamisti. özgürlügün bir baska acidan imgesi olan oblomov, ayni zamanda yasamsal secimlerini, kendisinden önce belirlenmis, olusumunda hicbir katkisi olmadigi göreceli ahlak yasalarindan da arindirmistir. o, yataktan kalktigi an/cok sevdigi olga ile evlendigi zaman yaratacagi/olusturacagi mutsuzlugun farkindadir. yani oblomovluk, mutsuzluk bilincidir. ahmet özcan'in da belirttigi gibi "hayata yukardan bakmanın, bütün sonuçları görerek “son”ları karşılamak istememenin yıkılmışlığidir" oblomovluk.

Oblomov'un yataktan kalkmamasini uyusukluk, sevdigi halde sevgilisinden bilincli olarak ayrilmasini ise sevginin getirecegi yükümlülüklerden kacmak olarak yorumlayabilecek olanlara goncarov hikayenin sonunda onun bütün iyi niyetini algilamis stolz ile bir bakima cevap veriyor.

Hulasa; oblomovluk, bilincli bir secimdir. gücün uzun süre bosa harcanacaginin farkindaligi ile hareket etmektir. goncarov'un oblomovu, nazarimda "askin" bencil bir karakteri olmadigina iliskin yan anlami ile okunasi bir kitaptir.

Iwan Gotscharow - Oblomow (Roman)
Misanthrope

Mesaj gönderen Misanthrope »

yazının özellikle baş tarafı tokat gibi çarptı :|
ßilqe88

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen ßilqe88 »

herşeyi yarına bırakmak, ertelemek, eyleme geçmemek son tahlilde “sorumsuzluğun” ürünü değil, tersine sorumluluk duygusuyla irkilmenin yarattığı donukluğun sonucudur. oblomov, uyuşukluk değil, belki fazla uyanıklığın; hayata yukardan bakmanın, bütün sonuçları görerek “son”ları karşılamak istememenin yıkılmışlığıdır.
oblomovluk denilen olgu da budur. son'u bastan görüp hic baslamamaktir.
o, yataktan kalktigi an/cok sevdigi olga ile evlendigi zaman yaratacagi/olusturacagi mutsuzlugun farkindadir. yani oblomovluk, mutsuzluk bilincidir. ahmet özcan'in da belirttigi gibi "hayata yukardan bakmanın, bütün sonuçları görerek “son”ları karşılamak istememenin yıkılmışlığidir" oblomovluk.
Hulasa; oblomovluk, bilincli bir secimdir. gücün uzun süre bosa harcanacaginin farkindaligi ile hareket etmektir.
güzel ifade edilmiş. birçok kişi kendini görüyordur eminim oblomuvluk'ta.
Kullanıcı avatarı
kaşif
Mesajlar: 2064
Kayıt: 03 Oca 2006, 00:00

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen kaşif »

güzel ifade edilmiş, fakat bilinçli seçim ifadesi ,, baaaahaaaaaneeeee.......

oblomov olun, melankolik olun,, bunlardan istediğiniz kadar da zevk alın .. ne yapıyosanız yapın, ama asla ve asla kimse (çok özel psişik yetenekleri varmış gibi yada evrenin bütün sırlarını bilir miş gibi) bunların kendi seçimi olduğunu söylemesin..

tecavüz kaçınılmazsa ....... durumuna uğrayan entel dantel yazar müsvettelerinin bahanesidir..kalkar sonra tecavüzün faydalarını sıralarlar..eynen bu durum
Kullanıcı avatarı
sıkıfobik
Mesajlar: 2328
Kayıt: 27 May 2006, 18:30
Konum: Düşler Ülkesi

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen sıkıfobik »

ilk paragraf hoşuma gitti.
akinci
Mesajlar: 267
Kayıt: 21 Mar 2009, 13:56

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen akinci »

Yaz aylarında ben de öyle oluyorum :D nasıl olsa evden çıkmayacam deyip öğle 12 -12.30 a kadar yatakta debelenenip duruyorum.
İnsanın tüm evrende kesin olarak düzeltebileceği tek bir şey vardır: kendisi.
''Aldous Huxley''
Kullanıcı avatarı
cerulean
Mesajlar: 2078
Kayıt: 17 Tem 2008, 00:36
Konum: göçebe

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen cerulean »

Ahmet Özcan'ın yorumu tembelliğe övgü gibi bir şey olmuş. Aşağıdaki makale wikipedia'dan alıntıdır:

"Baş kahramanı Oblomov adında bir Rus soylusudur. Oblomov kendisi için hep yeni projeler üretir ama tembelleğinden bir türlü bunları hayata geçiremez. Durumu daha da kötüye gitmeye ve toprağını kaybetmeye başlar. Oblomov aslında yazarın Rus aristokrasisine bir eleştirisidir. Romanın kahramanlarından Stoltz ise disiplin ve çalışkanlığıyla Avrupa'yı simgeler. Oblomov'un karekteri "Oblomovluk" diye bir kavramın doğmasına da yol açmıştır. Bu kavram aşırı tembelliğin en güzel ifadesidir."

Gördüğüm kadarıyla amaç tembelliği övmek değil, bulmuş da bunamış verimsiz üşengeçlik kavramını eleştirmek. Bence tembelliği iç güzellik, iyi niyet gibi kavramlarla bağdaştırmaya çalışarak tembellik sorununu yüceltmeyelim. Disiplinli, çalışkan insanlar kötü yürekli mi? Hayır, gördüğüm kadarıyla en çalışkan insanlar iş ahlakı olduğu kadar genel olarak da pozitif, yardımsever ve alçakgönüllü insanlar. Bu doğru düşünce yapısındaki insanlar iş yerlerinde etliye sütlüye bulaşmadan kısa sürede "vazgeçilmez eleman" konumuna yükseliyorlar. Evet çok çalışmaları gerekiyor, ama işlerini de seviyor ve kaybetmiyorlar. Zaten çalışmaktan etliye sütlüye, dram, dedikodu ve diğer zararlı şeylere vakitleri kalmıyor. Olumlu olmalarıyla insan ilişkilerinde de kazanıyorlar, ideallerinden ödün vermeden. Ben böyle biri olmayı "iyi niyetli tembel" Oblomow olmaya her zaman tercih ederim. Tembelliğin bahanesi yok kısacası.
) O (
Kullanıcı avatarı
manzara
Mesajlar: 1981
Kayıt: 08 Şub 2010, 21:58

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen manzara »

ismi guzel degil..bu yuzden almayayım sahsen..
BEN BENİM
Kullanıcı avatarı
antonio_montana
Mesajlar: 234
Kayıt: 13 Ara 2009, 19:28

Re: Oblomovluk

Mesaj gönderen antonio_montana »

nerden buluyorsunuz böyle terimleri :D
Cevapla