esansiyel tremor

Tedavi yöntemleri hakkında merak ettikleriniz..Hastane ya da doktorlar hakkındaki tavsiyeleriniz..
Cevapla
tarkan
Mesajlar: 61
Kayıt: 31 May 2006, 20:55

esansiyel tremor

Mesaj gönderen tarkan »

merhaba

öncelikle esansiyel tremor nedir diyenler için
Esansiyel tremor, yani nedeni belli olmayan titreme; tek semptomu vücudun herhangi bir parçasının titremesi olan kronik, nörolojik bir bozukluktur. "Senil tremor" yada "Herediter Tremor" olarak da adlandırılabilir. Herediter denmesinin sebebi, %50 olguda ailesel özellik görülmesindendir. Otozomal dominant geçişten söz edilmektedir.

Esansiyel Tremor en sık karşılaşılan hareket bozukluğudur. ABD de 10 milyonun üstünde kişide Esansiyel Tremora rastlanmaktadır.

Titreme, genellikle ellerdedir ancak vücudun diğer kısımlarında da olabilir. Ellerdeki titreme bazen normal günlük aktiviteleri engelleyecek boyuta ulaşabilir. Ses, kafa, çene, gövde ve bacak titremesi şeklinde de görülebilmektedir.

Titreme herhangi bir yaşta başlayabilir. Başta cok rahatsızlık vermeyen titreme, yaşın ilerlemesiyle birlikte şiddetini de arttirir. Hastalar genellikle olayın başlamasından 10-20 yıl sonra tibbi tedaviye ihtiyaç duyar hale gelir.

Esansiyel tremorun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Santral sinir sisteminin bir bozukluğudur ancak beynin hangi kısmından kaynaklandığı konusunda bir bilgiye sahip değiliz.

Esansiyel tremor tanısı ancak deneyimli nöroloji hekimleri tarafından yapilabilmektedir. Çünkü titreme diğer başka nörolojik hastalıkların da bir bulgusudur. Esansiyel tremor tanısı en çok Parkinson hastalığıyla karışmaktadır. Bu nedenle tanıda çok dikkatli olunmalıdır.

Tedavide, Beta-adrenerjik blokerlerden effektif sonuç alınabilmektedir.


-------------------------------------------------------------

Sık rastlanır.Genelde bir elde başlar ve zamanla diğer ele de geçer.Kural olarak hareket halindeyken başlayıp,istirahatteyken geçse de ,istirahat halindeyken de görülebilinir.Yeme,içme ve yazı yazma bozulabilir.

Hastalığın tanısı bazen tesadüfen konur veya hasta titremenin yarattığı sosyal sorunlarla doktora başvurur.Titreme dışında her şey normaldir.Hastaların yarısından çoğunda aile öyküsü vardır.

Hastalık her yaşta olabilir.Fakat sıklığı yaşta beraber artar.Ailevi vakalar genelde erken yaşta başlar çoğu zaman yavaş ilerler.Fakat hastalığın ileri evresinde aşırı titremeden dolayı dolayı hareketler çok kısıtlanır.Heyecan ,sinir,yorgunluk ,ısı değişikliği ..v.s. titremeyi arttırır.Uykuda titreme kesilir


kendisinede bu teşhis konulan arkadaşımız var mı tedavisi yok gibi bir şey çok araştırdım..en iyi sonuç alan dideral+efexor 75 mg kullanarak neredeyse sıfıra indirmiş ama hapı kesince tekrar başlamış

yok mu bunu çaresiiiiiii :(

bu hastalık hayatı zindan ediyor gerçekten

bende bunlara yanı sıra karın üzerimde müthiş çarpıntı oluyor heyecanın etkisi ile iyice artan bir titreme sorunum var

yardımcı olacak yok mu
Cevapla