Amino asitler ve beyin

Cevapla
tam2009
Mesajlar: 94
Kayıt: 11 Ara 2010, 01:49

Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tam2009 »

Amino Asitlerin Görevleri
Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Hücreleri yapılandırır, dokuları onarır, enzimlerin oluşturulmasından sorumludur ve ruh sağlığımızda temel bir rol oynarlar.

Proteinlerin parçalanarak amino aside dönüşümü amino asitlerin vücuttaki ilk işlevleridir. Bu dönüşümden sonra amino asitler bulabildiği her yerde nitrojen ile birleşerek vücudumuzun kullanabileceği binlerce çeşit protein formatını alır.
Açıkça bilindiği gibi bazı amino asitleri (özellikle 20 amino asit) vücudumuz protein yapılandırılmasında kullanmaktadır. Bu tip amino asitler temel amino asitler ve temel olmayan amino asitler olarak guruplara ayrılırlar.

Temel Amino Asitler hangisidir?
Temel amino asit bilgilerine göre, vücudumuzun kesinlikle üretemediği 8 ana amino asit bulunmakta ve bunlar temel amino asitler olarak adlandırılmaktadırlar. Bu amino asitlerin yiyeceklerimizle almamız gerekmektedir. Bununla beraber, amino asitler için temel olmayan sözcüğünün kullanılması sizi yanlışa yöneltmemelidir. Çünkü bütün Amino asitler gerçek protein sentezleri için gereklidirler.

Gerçek Protein Sentezi İçin Nelere İhtiyacımız Var?
Uygun bir protein sentezi elde edebilmek için, vücudumuzda bütün amino asitlerin aynı zamanda ve doğru miktarda bulunmaları mutlaka gereklidir. Eğer çok az miktarda bir temel amino asit varsa, bu, kısıtlayıcı amino asit diye adlandırılır ve diğer amino asitlerin ne kadar var olduğuna bakılmaksızın sentez edilebilen proteinin miktarını kısıtlayacaktır.

Temel amino asitler üzerinde çalışıldığında, sadece bir amino asitin bile miktar olarak azlığının, protein sentezini büyük çapta azaltacağını ve eğer tedavi edilmezse tamamen kesileceğini görürüz.

Kaynak: Beslenme Desteği Blogu



Glutamin
Glutamin kasların yapımı ve tamiri için gerekli bir amino asittir. Karaciğerden amonyak gibi zehirli atıkların atılmasında, sinir sisteminin sağlığının korunmasında görevlidir.

Glutamin, kırmızı kan hücreleri ve gliadan oluşan ve beyni kandaki toksinler, bakteriler ve virüslerden koruyan koruyucu bariyer, kan-beyin bariyerini kolayca geçer.

Glutamin beyinde beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasında görevli glutamik asite dönüştürülür ayrıca nörotransmiter gama-aminobutirik asitin (GABA) seviyesini artırır.

L-glutamin takviyesi, zihin kapasitesini artırır, sara, depresyon, şizofreni ve bunaklık tedavisinde kullanılır.

Glutamin sinir sistemi için önemli bir enerji kaynağıdır. Eğer beyin yeteri kadar glukoz almıyorsa enerji açığını glutamin metabolizmasını artırarak kapatır.

Glutamin kullananlar daha enerjik olduklarını, ruhsal durumlarının daha iyi olduğunu ve daha az halsizlik hissettkilerini bildiriyorlar. Vücutta asit ve alkalin seviyesini dengeleyerek sindirim yollarının daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. İnce bağırsaklardaki hücreler tarafından kolayca emildiğinden sindirim sorunları nedeniyle besinlerin absorbsiyonunda sorun yaşayanlar için faydalıdır. Bazı sağlık uzmanları, glutamin takviyesinin bağırsak iltihabı hastalarına faydalı olacağını düşünüyor. Glutamin, karaciğerden toksin madde amonyağın atılmasına yardımcı olur. Karaciğerde bulunana fazla nitrojen amonyağa dönüşeceğine glutamik asite bağlanarak glutamine dönüşür. Karaciğeri alkolün ve aşırı doz asetaminofenin etkilerinden korur.
Glutamin nitrojenin vücudun diğer bölümlerine özellikle kaslara taşınmasına yardımcı olur. Nitrojen seviyesini ayarlayıp, kaslarda glikojen ihtiyacını ikmal ederek yoğun egzersiz esnasında kasların yıkılmasını önler.

Glutamin, kanda ve kas dokularında en bol bulunan amino asittir. Kas dokusundaki amino
asitlerin % 60 ını glutamin oluşturur. Kasların yapımında ve tamirinde görevli olduğundan glutamin takviyesi, diyet uygulayanlar, vücut geliştirenler, uzun süre yatak istirahati gerektiren hastalıkları olanlar için faydalı olabilir.

Glutamin vücutta normal hücre bölünmesini destekler bu yüzden DNA, RNA, bağışıklık sisteminin parçası olan timosit, lenfosit ve makrofaj yapımında önemlidir.

Vücutta yeterli glutamin bulunmazsa, bağışıklık sistemi düzgün çalışamaz. Bu yüzden, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmaması nedeniyle ortaya çıkan eklem iltihabı, kronik halsizlik, skleroderma(derinin kalınlaşması), AIDS gibi rahatsızlıklara mücadelede önemli bir görev üstlenir. Ameliyat yaralarının ve diğer yaraların iyileşme sürecinde faydalı olabilir. Vücut stres altındayken enerji sağlamak için kaslarda bulunan glutasyonun neredeyse 1/3'ini kullandığından kasların yıkılmasını önlemek için takviye almak gerekebilir.

Glutamin bir çok besinde bulunur, ancak pişirme işlemiyle kolyaca yok olabilir. Eğer çiğ yenirse ıspanak ve maydanoz zengin glutamin kaynaklarıdır.

Karaciğer ve böbrek problemi olanlar, Reye sendromu hastaları ve kanda amonyak birikmesine neden olacak hastalığı olanlar glutamin takviyesi kullanmamalıdırlar. Çünkü, hastalıklarını şiddetlendirebilir.

Kaynak:Şifali Bitkiler ve Dogal Tedavi Sitesi
Kullanıcı avatarı
caferali
Mesajlar: 3210
Kayıt: 03 Oca 2006, 11:06
Konum: balıkesir&bursa

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen caferali »

Sonuç?
de te fabula narratur
Kullanıcı avatarı
manzara
Mesajlar: 1981
Kayıt: 08 Şub 2010, 21:58

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen manzara »

caferali yazdı:Sonuç?
glutamin almayan kurbağa olur.
BEN BENİM
tam2009
Mesajlar: 94
Kayıt: 11 Ara 2010, 01:49

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tam2009 »

"Glutamin sinir sistemi için önemli bir enerji kaynağıdır.
Eğer beyin yeteri kadar glukoz almıyorsa enerji açığını glutamin metabolizmasını artırarak kapatır. "


yani bazen ne kadarda şeker yesekte
şeker beyin kan bariyerini yeterli oranda geçemiyor
bu durumda yeterli glutamime alırsak
beyin bunu şekerin yerine değerlendiriyor
depresyonun en önemli nedenleri
oksijen ve şeker azliğidır
ikisininde azlığıda beyinde 9.1 şiddedetinde
deprem yaratıyor
var

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen var »

Ben de şekerin erişkin yaşlarda beyine zararlı olduğunu okumuştum. İddia edilenin aksine, depresyon ve bunamaya neden oluyormuş.
Kullanıcı avatarı
SorMakiner
Mesajlar: 632
Kayıt: 11 May 2008, 14:06
Konum: Ankara

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen SorMakiner »

yaa yazdı:
caferali yazdı:Sonuç?
glutamin almayan kurbağa olur.
Kahkaha atmamı sağlayan herkese ödül niyetine yanıtımı veririm. Dünkü hezimetten sonra kendine gelmişin yaa.

Konu ilgimi çekmediğinden konu açısından pas geçme hakkımı kullanıyorum.
tam2009
Mesajlar: 94
Kayıt: 11 Ara 2010, 01:49

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tam2009 »

beyin şeker ve oksijenle çalışır
ama herşeyin fazlasın da olduğu gibi
şekerinde fazlası tabiki zararlıdır
buradaki beynin değerlendirdiği
şeker ...daha çok meyva şekeridir
tam2009
Mesajlar: 94
Kayıt: 11 Ara 2010, 01:49

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tam2009 »

tekinya

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tekinya »

Benim kaslarım ağrıyor şimdi glutomin içerikli bir enerji içeceği veya ilaç mı almam lazım.Ben doğal vitaminlerden yanayım.Bilgiler için eyvallah 3-5 bir şeyler öğrendim.
tam2009
Mesajlar: 94
Kayıt: 11 Ara 2010, 01:49

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tam2009 »

enerji içeceklerinin içindeki amino asit
TAURİN dir
tekinya

Re: Amino asitler ve beyin

Mesaj gönderen tekinya »

tam2009 yazdı:enerji içeceklerinin içindeki amino asit
TAURİN dir
öyle diyosan öyledir :D
Cevapla