İşte mutsuz olmamızın nedenleri

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
Kullanıcı avatarı
LAYSOS
Mesajlar: 540
Kayıt: 20 Haz 2007, 20:30
Konum: Muğla, Merkez

İşte mutsuz olmamızın nedenleri

Mesaj gönderen LAYSOS »

İşte mutsuz olmamızın nedenleri
Chicago Üniversitesi'nden Christopher Hsee ve Reid Hastie konu üzerine yaptığı araştırmada neden bizi mutlu eden kararları alamadığımızı dört ana başlıkta ortaya koydu.

İşte o dört neden:

1. Hiçbir şeyi boşa harcamayın!

Para çarçur etmekten nefret ederiz ancak yapılan araştırmada insanların bir organizasyon konusunda pahalı olanı seçtikleri ortaya çıktı. Halbuki her zaman böyle bir kaideden söz etmek pek de mümkün değil. Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız o şekilde davranın. Seçiminiz ucuz bir seçim olsa bile.

2. Mantığın kölesiyiz!

Mantıklı görünen kararlarımızı her zaman severiz. Fakat mantıklı görünen bu kararlar bizim mutluluğumuzdan çalar. Yapılan bir araştırmada insanların kalp şeklinde yapılmış bir çikolatayı mı yoksa hamamböceği şeklinde olanı mı tercih edeceği incelendi. Deneklerin büyük bir kısmı kalp şeklinde olanı tercih etti. Çünkü kalp desenli çikolatanın fiyatı diğerinden daha ucuzdu ve daha ‘mutlu' hissettirecekti.

3. Değerli olan şeylerin kıymetini bilmiyoruz!

Değeri olan şeyleri toplamayı çok seviyoruz. Bu uçak mil puanı olabilir veya herhangi bir döviz olabilir. Fakat değeri olan bu araçları ne için topladığımızı unutuyoruz. Bu nedenle yaptığımız işler amaçsızlaşıyor ve aldığımız keyif de otomatik olarak azalıyor. En önemli değer sahip olduğunuz enerjidir. Kıymetini bilin.

4. Çeşitlilik her zaman iyi değildir

Her zaman çok alternatifli olmak sizi mutlu etmez. Önyargılarınızdan kurtulun ve kendinize daha az tercihli alternatifler yaratın. Hayatınız kolaylaşır.
Resim
Kullanıcı avatarı
cerulean
Mesajlar: 2078
Kayıt: 17 Tem 2008, 00:36
Konum: göçebe

Mesaj gönderen cerulean »

Beni mutlu ettiğine inandığım bir kaç davranış ve düşünce şekili olduğunu farkettim:

1. Şükretmek; her zaman senden kötü durumda olanı görmek.
2. Başkalarına yardım etmek (ama aşırıya kaçmayın dikkat! öncelikle aile, sonra dostlara yardım edin ama elinizdeki avucunuzdaki her şeyi vermeyin!)
3. Aşırıya kaçmamak, ne iyi ne de kötü şeylerde
4. Dengeli olmak, içinizdeki iyilik/kötülük diye nitelendirdiğiniz artıran/azaltan güçler sizi dengelemek için var. Hiç bir yönünüzü dışlamayın. Böylece dengeli bir ruh halinde oluyorsunuz, ne aşırı iyi ve ezilen, ne de aşırı kötü ve dışlanan.
5. Kendin olmak, içinizden geldiği gibi davranmak (basit görünse de çok çok önemli)

Bunlar aslında son derece basit şeyler. Ama bazen mükemmeliyetçi eğilimlerden ötürü uygulamıyoruz. Her şeyde aşırıya kaçıyoruz, ya aşırı iyiliksever, ya insanları kıran ve manipüle eden birine dönüşüyoruz, ya aşırı açlık rejimleri yapıyoruz ya da aşırı yemeye içmeye kendimizi kaptırıyoruz, ya da sf'li olmayacağım diye kendimiz gibi davranacağımıza kendimizin tam tersi bie karaktere bürünmeye çalışıyoruz.

Sanırım mükemmeliyetçi insanlar normal olurlarsa, her şeyi doğal akışına bırakırlarsa sıkıcı ve vasat olacaklarını düşünüyorlar oysa bu yanlış. Diğer insanlar bizim gibi herşeyi aşırı düşünüp, fazla analiz edip kılı kırk yarıp içinden çıkılmaz bir hale getirmiyorlar ve kademe kademe başarıya doğru ilerliyorlar çünkü yaşıyor ve öğreniyorlar. Başarılı olduklarını gözlemlediğim insanlar kendileriyle bu şekilde uğraşmıyorlar. Dahası doğal halinizde kendinize ve başkalarına karşı gerçekten daha sevgi dolu hissediyorsunuz. Yani deneyin bir şey kaybetmezsiniz, ben de bundan sonra daha çok hatırlamaya çalışacağım.
) O (
Cevapla