SİGARANIN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
var

SİGARANIN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Mesaj gönderen var »

SİGARANIN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Bağımlılık potansiyeli nedeniyle ruh sağlığı sorunları içerisinde yer alan sigaranın, sağlık açısından olumsuz etkileri bilinmektedir. Dahası, ruhsal sorunları olan bireylerde sigara bağımlılığı daha fazla görülmekte ve bireyi daha fazla tehdit etmektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra yoksunluk belirtilerinin yaşanması, sigara bağımlılığının tedavisinde psikolojik yöntemlerin kullanılması gibi nedenlerden dolayı sigara bağımlılığı aynı zamanda ruhsal bir problemdir.

Sigara Bağımlılığı ve Ruhsal Hastalıklar İlişkisi
Sigara bağımlılığı, en az bir aylık bir süre içinde düzenli sigara kullanma, sigarayı bırakınca yoksunluk belirtileri yaşama, zararlarını görmeye rağmen bırakamama ve başarısız sigara bırakma girişimlerinin olması şeklinde tanımlanmaktadır.

Sigara, yapısında bulundurduğu nikotin maddesi nedeniyle fiziksel bağımlılık yapmaktadır. Nikotin, eroin ve kokain gibi bağımlılık yapıcı bir madde olduğu için, sigara bağımlılığı aynı zamanda nikotin bağımlılığı olarak da adlandırılmaktadır. Bu nedenle de sigara bağımlılığı ve nikotin bağımlılığı aynı anlamda kullanılabilmektedir. Sigara dumanı ile vücuda alınan nikotin sinir sistemini etkileyerek uyanık kalma, rahatlama, dikkati toplama, keyif almaya yol açmaktadır. Bu etkiler, sigara kullanımını pekiştirerek, bireylerin sigara kullanmayı sürdürmesine ve sigara bağımlısı olmasına neden olmaktadır.

Sigara kullanmaya başlamada ve sigara bağımlılığının oluşmasında psikolojik nedenlerin önemli bir rolü vardır. Sigara, genellikle ergenlik döneminde kullanılmaya başlanmaktadır. Bu dönemde sigaraya başlamayı etkileyen nedenler arasında merak, özenti, akran baskısı, sosyal kabul görme, bağımlı kişilik özelliği, stresle baş etmede yetersizlik, özgüven azlığı, hayır diyememe, çeşitli kişilik bozuklukları ve ruhsal sorunların etkili olduğu bildirilmektedir.

Sigara bağımlılığı uzun süreli bir hastalığa benzetilebilir. Bu hastalıktan kurtulmak için kısa süreli bir tedavi yöntemi yoktur. Bağımlı kişilerin tedavisinde, kişinin hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılığını ortadan kaldıracak yöntemlere ihtiyaç vardır. Sigara bırakma, genellikle tek denemede başarı elde edilemeyen, birkaç deneme ve uzun süreli bir çaba sonrasında ulaşılan bir süreçtir.
  • Sigara Bağımlılığının Daha Fazla Görüldüğü Durumlar:
  • Panik atak,
  • Sosyal fobi,
  • Travma sonrası stres bozukluğu,
  • Anksiyete bozuklukluğu
  • Psikotik bozukluklar
Sigaranın içinde bulunan nikotin psikiyatrik hastalığı olan bireylerde kullanılan ilaçların etkisini değiştirebilmektedir.
Sigara bağımlılığı ve şizofreni ilişkisi
Psikiyatrik hastalıkları olan bireylerde sigara bağımlılığı genel nüfusa göre daha fazla görülmektedir. En önemli psikiyatrik bozukluklardan birisi olan şizofreni hastalarının yaklaşık % 50-80’i aynı zamanda sigara bağımlısıdır. Şizofrenler daha ağır sigara içicisidir ve sigarayı bırakmaya daha az isteklidirler. Sigara, beyindeki çeşitli etkileşimler ve şizofrenide kullanılan bazı ilaçların yan etkilerini azalttığı için hastalar tarafından daha fazla kullanılmaktadır.

Sigara bağımlılığı ve depresyon ilişkisi
Sigara bağımlılığı ile depresyon arasında bir ilişki olup olmadığı birçok araştırmacı tarafından incelenmiştir. Yapılan bazı araştırmalarda, majör depresyon ile sigara bağımlılığı arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmalarda yaşamının belirli bir döneminde majör depresyon geçirmiş kişilerde sigara kullanımı bu hastalığı olmayanlara göre oldukça yüksek bulunmuştur. Sigara bağımlılarında depresyon geçirme olasılığı sigara bağımlısı olmayanlara göre iki kat fazla olduğu ifade edilmektedir.

Depresyonu olan bireylerde sigara bağımlılığı oranı artarken, zaten sigara bağımlısı olan bireylerde depresyonun olması da bu bireylerin daha fazla sigara içerek bağımlılıklarının artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle de depresyonu olan bireylerin sigara bırakmada daha başarısız oldukları görülmüştür.

Stres Yönetimi
Stres, yaşamımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Stres her gün karşılaşabileceğimiz ve olmasını arzu etmediğimiz koşullara bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Stres pozitif etkilere sahip olabildiği gibi, negatif etkilere de sahip olabilmektedir. Yüksek düzeyde olmayan ve kontrol edilebilen stres kişinin yaşamına heyecan katarak başarılı olmasını sağlarken, yoğun düzeydeki stres hastalıklara yatkınlığı artırabilmektedir.

Sigarayı bıraktığınız zaman nikotin yoksunluğundan dolayı vücudunuzda aşağıda yer alan bazı stres belirtiler ortaya çıkacaktır. Ancak bu belirtiler giderek azalacak ve 2–3 hafta içinde kendiliğinden kaybolacaktır. Öncelikle bu stresinizi tanımanız ve kabul etmeniz gerekir. Stresinizi inkâr etmenin size hiçbir yararı olmayacaktır. Kendinizde mevcut olan stresinizin nedenlerinin farkına vardıktan sonra strese nasıl tepki verdiğinizi, hangi yollarla baş etmeye çalıştığınızı anlamaya çalışın. Örneğin, yoğun öfke mi yaşarsınız, ağlar mısınız, biriyle mi paylaşırsınız? Bu tepki biçimlerinizi tanımanız son derece önemlidir. Bu nedenle kullandığınız yöntemin uygun bir yöntem olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Kullandığınız yöntemin sizin için uygun bir baş etme yöntemi olup olmamasına bağlı olarak yöntem değiştirebilirsiniz ve daha etkili baş etme yöntemlerini seçebilirsiniz .

Stres Belirtileri:
  • Fiziksel Belirtiler: Kalp vurum sayısının hızlanması, kan basıncında artış, nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı, sıcak ve soğuk basması, terleme, mide ve bağırsak sisteminde bozukluk, mide krampları, seslere duyarlılık, uykusuzluk, düzensiz uyku, ellerde ve bacaklarda titreme, bitkinlik, kas gerginliği, kas ve eklem ağrıları gibi.
    Duygusal Belirtiler : Sıkıntı, gerginlik, huzursuzluk, durgunlaşma, kayıtsızlık, çöküntü, sinirlilik, kaygı, kızgınlık, endişe, karamsarlık vb.
    Zihinsel Belirtiler : Unutkanlık, dikkati toplayamama, kararsızlık, organize olamama, ilgi azalması, yaratıcılıkta azalma, işlem hatalarında artış, zihinsel durgunluk, sürekli olumsuzluklar üzerinde durma vb.
    Davranışsal Belirtiler : İştahta azalma ya da artma, çok konuşma, sigara içme (artış), alkol ve kafein alma, stres yaratan olay ya da durum hiç olmamış gibi davranma vb.
var

Re: SİGARANIN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Mesaj gönderen var »

STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
Her insanın kendisine göre bir stresle başa çıkma yöntemi vardır. Ancak bu yöntemlerden bazıları uygunsuz olabilir ve kişiye zarar verebilir. Stresle baş etmenin temel iki yolu vardır.
  • Durumu değiştirmek,
  • Duruma verilen tepkiyi değiştirmek. Bununla birlikte pek çok kaynakta stresle uygun bir şekilde başa çıkabilmenin tek bir yöntemi olmadığı belirtilmektedir. Stresle baş etmede bazen birden fazla yöntemin bir arada kullanılması daha etkili olabilir. Stresle uygun biçimde baş edebilmenin bazı yöntemleri aşağıda yer almaktadır:
  • Stresli anınızda derin nefes alma-verme tekniklerini uygulayın. Stresli zamanlarda nefes alış verişi zorlaştığı için vücuda giden oksijen miktarı azalmakta ve vücuttaki oksijen miktarı azalınca da kas gerginliğiniz artmaktadır. Böylelikle anksiyete daha da artmakta ve kişiler kendilerinde baş ağrısı hissedebilmektedirler. Bu nedenle stresli zamanlarda burundan derin derin nefes alınması ve ağızdan yavaş yavaş dışarı verilmesi gerekir. Bunu bir kaç kez tekrarlayarak yapın.
  • Müzik dinlemek stresi atmanın başka bir yoludur. Müzik anksiyeteyi azaltarak kalp atımını ve kan basıncını normale döndürür. Bu nedenle stresli anınızda hoşlandığınız bir müziği dinleyebilirsiniz.
  • Stres yaratan durumu başkalarıyla paylaşmak da sizi rahatlatabilir. Stres yaratan olayın sizde yarattığı duygu durumu anlatabilirsiniz ve başkalarından destek isteyebilirsiniz.
  • Stres düzeyini azaltmada düzenli egzersiz yapın. Egzersiz stresli durumlardan uzaklaşmanızı ve hareketsiz yaşamdan uzaklaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar.
    Stresli anınızda gezintiye çıkın. Hemen kendinize sessiz bir ortam yaratın ya da yalnız kalabileceğiniz bir odaya geçin. Bir dakikalığına göz-
    lerinizi kapatın ve nereye gitmek istiyorsanız oraya gidin. Şimdi gittiğiniz yerde hoşlandığınız her şeyi hayal ederek yapmaya çalışın.
  • Vücut bakımına ilginizi artırın. Her insan eşsizdir ve kendisi için özeldir. Bu nedenle kendinize gerekli özeni gösterdiğinizi hissedin. Örneğin, beslenme zamanlarını atlamayın. Stresle baş edebilmek için dengeli beslenmek çok önemlidir. Nasıl ki bir araba iyi benzin ile daha iyi çalışırsa, insan vücudu da iyi beslenebildiği zaman daha iyi çalışabilir. Bütün besin gruplarından düzenli olarak tüketmek, çay-kahve gibi uyarıcı içeceklerden uzak durmak ya da az tüketmek gerekir. Özellikle C vitamini stres düzeyini azalttığı için sebze ve meyve tüketimi son derece yararlıdır. Kendine iyi bakabilmenin diğer bir yolu da düzenli uyku uyuyabilmektir. Uykusuz kalındığı zaman vücudun stres düzeyi daha fazla artacaktır.
  • Gülmeyi bilmek de stresle baş edebilmenin yollarından biridir. Gülmek kişinin yeniden denge haline dönmesine yardım eder. Gerektiğinde stres yaratan olaya gülerek rahatlayabilirsiniz.
  • Stresli anlarınızda ağlamak istiyorsanız ağlayabilirsiniz. Ağlamak stresli anlarınızda anksiyeteyi gidermenin sağlıklı yollarından birisidir.
Egzersizlerin stres yönetimi açısından aşağıda belirtilen yararları
mevcuttur:
  • Stres karşısında aşırı tepki vermeyi azaltır.
  • Egzersizle birlikte bedende aniden yüksek düzeyde bir uyanıklık
    oluşur. Bedenin “fren sistemi” devreye girer. Stres aniden düşer.
  • Kaygı ve gerginliğin azaldığı görülür.
  • Kişinin kendine saygısı artar.
  • Bedeni stres ile ilgili hormonlardan arındırır.
Kaynak: HavanıKoru.org
Yazının Devamı: http://goo.gl/1FSyr
Cevapla