Anneler-Babalar-Öğretmenler Dikkat!

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
werther
Mesajlar: 280
Kayıt: 07 Tem 2006, 18:58

Anneler-Babalar-Öğretmenler Dikkat!

Mesaj gönderen werther »

OKUL FOBİSİ KONUSUNDA BİLİNÇLİ MİSİNİZ?

Okul fobisi çok şiddetli şekilde çocuğun okula gitmek istememesi ve ya okulla ilgili son derece isteksiz ve ilgisiz görünmesiyle başlayan bir çocukluk hastalığıdır. Okul korkusu da diyebileceğimiz Okul Fobisi, hem psikolojik ( ağlama, sinirlilik, saldırganlık… gibi normal olmayan davranışlarla ) hem de fiziksel ( baş ağrısı, mide bulanması, iştahsızlık… ) gibi bir takım sorunlarla kendini gösterir.

Okul Fobisi en çok Eylül, Ekim aylarında ve okulun ikinci yarı dönemi başlamadan önce kendini gösterir. En çok ilköğretim öğrencilerinde görülen okul fobisinin tipik belirtileri şunlardır;

· Çocuk “okul” kelimesini duyunca atağa geçer

· Okulla ilgili son derece ilgisiz ve isteksizdir

· Uyku düzeni bozulur

· Genellikle aile bireyleri dışındaki kişilerle olan ilişkilerinde utangaçtır

· Başarı ve takdir kaygısı taşırlar

· Öğretmenden ve evinin dışındaki yapıdan korkar

· Telaşlı, huzursuz ve içe dönük yaşamayı seçerler

· Okula gitmemek için herhangi bir fiziksel nedene dayanmayan asılsız hastalıklar ortaya atarlar

· Okul gereçlerine son derece itinasız davranır

· Arkadaş edinmez

· Okuldan korkar.



6-11 yaş arası çocuklarda daha sık görülen okul fobisinin, kız öğrencilerde görülme oranı % 13 , erkek öğrencilerde görülme oranı % 9’dur..

Okul Fobisinde aile faktörü; aşırı kollamacı, telaşlı, sarmalayan ailelerin çocuklarında, okula başlayana kadar ailesi dışında bir sosyal hayatı olmayan çocuklarda, boşanan ailelerin bir ebeveynine bağlı olarak yaşayan çocuklarda, ailesinden birini ölüm, hastalık, taşınma gibi bir sebeple kaybeden çocuklarda daha sık görülür.

Okul Fobisinde öğretmen ve okul faktörü; çok kalabalık sınıflarda, sert mizaçlı bir öğretmenin sınıfında, baskıcı, ezberci, hırpalayan ve aşırı kuralcı eğitim sistemlerinde daha sık görülür.

Eğer çocuğun okula karşı isteksizliği ve korkusu aile ve öğretmen tarafından önemsenmezse okul fobisi kronikleşir ve yarıda kesilen bir okul hayatiyla sonuçlanabilir. Bu sebeple okula gitmek istemeyen ve okul kelimesi duyunca telaşla atağa geçen çocuklarınızı dikkate alın öğretmeninden ve bir uzmandan mutlaka yardım isteyin.


SOSYAL FOBİ % 95 ORANINDA 20 YAŞINDAN ÖNCE ORTAYA ÇIKIYOR.

ANNE- BABALAR- ÖĞRETMENLER DİKKAT!

Sosyal Fobi başkalarının sürekli kendisine baktığı ve yaptıklarını incelediği korkusu olarak tanımlanabilir. Sosyal Fobiyi aşırı utangaçlık olarak da tanımlayabiliriz. Her 100 kişiden üçünde görülen , kişinin toplumsal ve meslek hayatını çok ciddi şekilde etkileyen ve asla hafife alınmaması gereken ciddi bir psikiyatrik rahatsızlıktır.

Sosyal Fobide en sık rastlanan belirtiler; titreme, terleme, çarpıntı, gerginlik, sıcak veya soğuk basması, göğüste sıkışma, baş ağrısıdır. Peki bu belirtiler sosyal fobide hangi durumlarda ortaya çıkar? Sıralayacak olursak:



- Başkalarının önünde bir şeyler yemek-içmek

- Topluluk önünde konuşmak

- Bir iş yaparken başkaları tarafından seyredilmek

- Başkaları ile tartışmak

- İlgi odağı olmak

- Sorumlu ve otorite durumdaki kimselerle temas kurmak

- Toplulukta telefonla konuşmak

- Başkalarının bakışlarını üzerinde hissetmek

- Karşı cinsle temas

- Başkalarının önünde yazı yazmak… gibi durumlarda yukarıda saydığımız belirtiler ortaya çıkar.

Yaşanan bu belirtiler kişide derin bir korku ve heyecan hali yaşanır. Bu korkudan kaçma yaklaşımı ise çok sık görülür. Bunun sonucu ise bireyin “Sosyal Yalnızlık” yaşamasına kadar varabilir.

Sosyal Fobisi olanların sosyal ilişkileri sınırlıdır. İş hayatları düzensizdir. Yalnız yaşama oranları yüksektir. Aşırı utangaçtırlar. İçine kapanırlar. Duygularını rahatça paylaşamazlar. Karşı cinsle olan ilişkilerinde ciddi sıkıntılar yaşarlar. Sürekli olumsuz yönde etkilenen iletişim çabası ileriye dönük yaralar açabilir.

Sosyal Fobi; iki şekilde tedavi edilir:

- İlaçla Tedavi: Soysal Fobi tedavisinde kullanılan anti-depresanlar doktor kontrolünde ve uygun sürede ( en az 6 ay) alındıklarında tedavi çok olumlu sonuçlar verir. İlaç tedavisi ile tedavi öncesindeki hassasiyet azalır.

- Psikoterapi: Hastalar negatif inançlarıyla yüzleşirler. Hastanın sosyal yaşama uyumu ve sıkıntı duygusunu yenmesi için oldukça başarılı sonuçlar alınır.

Sosyal Fobi başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu olarak tanımlanabilir. En basit anlamıyla aşırı utangaçlıktır. Sosyal fobi kişinin yaşamını , iş ve toplumsal yaşamını çok olumsuz yönde etkileyen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Sosyal fobide en sık karşılaşılan belirtiler çarpıntı, titreme, terleme, gerginlik, göğüste sıkışma, sıcak ya da soğuk basması, baş ağrısı , baş dönmesi… Yaşanan bu belirtiler kişide derin bir korku ve heyecan hali ile birlikte görülür. Korkulan durumlarda kaçma davranışı genellikle çok belirgindir. Bu durum bazen tam anlamıyla bir sosyal yalnızlıkla sonuçlanır ve kişi bu durumdan kaçmak için olmadık davranışlar sergilerler.

Sosyal fobi tedavisinde genellikle depresyon tedavisinde kullanılan anti depresanlar kullanılır. En az altı ay tedavi devam etmelidir. Tedaviye devam ederken yapılabilecek en büyük hata ise azıcık bir iyileşme görüldüğünde ilacın bırakılmasıdır. Unutulmamalıdır ki; sosyal fobi çok ciddi psikiyatrik bir rahatsızlıktır.

Sosyal fobi iyi tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Fobik kaçınma toplumsal alanda duyulan sıkılmadan kaynaklanır. Toplumumuzun çok büyük bir oranının genç nüfus tarafından oluştuğunu biliyoruz. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre 250.000 kişide görülen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Sosyal Fobinin % 95 oranında ergenlik döneminde görüldüğü ise bilimsel bir gerçektir. Modern çağa ayak uyduracak, Avrupa birliğine girecek gençlerimizin sosyal fobik tablolar yaşamaları ise bilhassa üzerinde durmak istediğim bir konudur. Toplum ve sosyal yaşam korkusu olan gençliğin modern çağda ülkemizi temsil etmesi sağlıklı olmayacaktır.

Bu sebeple önce anne ve babalar sonra eğitimciler ergenlik dönemindeki genç nüfusu çok dikkatli izlemeli sosyal fobi belirtileri gördüklerinde genci tedaviye yönlendirmelidirler. Çünkü Sosyal Fobi çabuk tanımlanan kendini hemen belli eden ve kolay tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Cevapla