İntihar Girişimleri

Sosyal fobi ve psikoloji üzerine makaleler..(Lütfen yazının kaynağını belirtiniz)
Cevapla
sessiz gemi

İntihar Girişimleri

Mesaj gönderen sessiz gemi »

Özkıyım (intihar) "İnsanın kendi kendisini cezalandırma veya kendisini kasıtlı olarak dünyadan ayırmak için girişilen eylem" olarak tanımlanmakta

--------------------------------------------------------------------------------
29 Ocak 2008 00:08
--------------------------------------------------------------------------------



Hazırlayanlar:
Dr. Cumhur Boratav

AİLESAĞLIK.COM - Özkıyım (intihar) "İnsanın kendi kendisini cezalandırma veya kendisini kasıtlı olarak dünyadan ayırmak için girişilen eylem" olarak tanımlanmakta ve "diğer bir deyimle insanın yaşamına son vermek amacı ile yaptığı ve başarı ile sonuçlandırdığı patolojik bir davranış" olarak yorumlanmaktadır.

Buradaki tanımla günümüz gerçeğine göre doğru (kuşkusuz bunlar ileride değişecektir) yorumlara varabilmek için verilmiştir. Bugün için kabul edilenlere göre bu tanımlarda şöyle değişiklik yapacağız:

1. İntihar insanın kendisini cezalandırması değil, çaresizliğin bir dışa vurumudur.
2. İntihar ne kadar planlanmış olsa bile kasıtlı (çaresizliğin bir anlatımı olduğu için) değildir.
3. İntihardaki amaç yaşamdan uzaklaşmak değil, kendine acı veren gerçekliğinden uzaklaşmak, kendi gerçekliğini değiştirme konusundaki bir çaresizliğin anlatımıdır.
4. Özkıyım (intihar) patolojik bir davranış değildir, insanın doğasında varolan bir tepki (bir fenomen-görüngü)dir.

Genel olarak "intihar" deyimiyle; gerçek ölümle sonuçlanan bir "intihar", ölümle sonuçlanmayan bir girişim, çevreyi intiharla tehdit, intihar düşüncesi ile ya da böyle bir düşünce olmadan ortaya konan depresif davranışlar sergileme ve kendi kendine zarar verme gibi çeşitli davranış biçimlerinin akla geldiği belirtilmektedir. Diğer yandan bu karmaşıklığı (ancak böyle bir tanım gerçekten karmaşıktır) önlemek için bugün için bu gibi durumları şöyle tanımlamak daha uygun gibi görünmektedir.

1. Özkıyım (=intihar) ölümle gerçekleşen kendini öldürme girişimidir.
2. Özkıyım girişimi (=intihar girişimi) kişi bulunduğunda henüz ölümün oluşmadığı kendini öldürme girişimidir.
3. Özkıyım (intihar)ın gerçekleşebileceği davranış (intihar düşüncesi ile ya da böyle bir düşünce olmadan ortaya konan depresif davranışları sergileme).
4. Ani gelişen (genelde bir intihar düşüncesi olmadığı halde) o andaki bir intihar duygusuyla ölümle sonuçlanabilecek durumlar (kendi kendine zarar verme gibi çeşitli davranış biçimleri).

Bu kısa girişle ilgili bir özet yapılacak olursa:

1. Özkıyım (intihar) bir fenomendir (=görüngü) ve her insanda görülebilir, yani bir patoloji değildir.
2. İster herhangi bir hastalıkla ilgili olsun isterse olmasın belirli bir süreci kapsayan bir düşünme boyutunu içerebilir.
3.Düşünme boyutunu hiç içermeden ani bir duygusal yaşantı olarak da ortaya çıkabilir.
4.Düşünmeyi etkileyen (depresif bozukluk gibi) bir hastalığın gidişi nedeniyle kişinin elinde olmadan oluşabilir.
5.Düşünme boyutunu içerse de, ani bir duygusal yaşantı olarak da ortaya çıksa "mutlak olarak" çaresizlik duygusunu uyandıran bir dizi duygusal yaşantıyı içerir.

Özkıyım (intihar)ın Bulunulan Yerde Değerlendirilmesi
İntiharın bulunulan yerde değerlendirilmesi psikiyatride öncelikle sorulan şu sorunun sorulmasını gerektirir: Karşılaşılan durum gerçekten bir intihar mı? Başka bir deyişle "sakın organik bir sürece bağlı olmasın?"

Bunun anlamını şöyle açıklayabiliriz. Çoğu kez karşılaşılacak durum, kişinin bilincinin kendisini ifade edemeyecek kadar bulanık olmasıdır. Bu gibi durumda çağrı yapan kişilerden alınacak bilgiler büyük önem taşısa da ve hatta bir intihar girişimini destekler görünse de, bilinç bulanıklığına yol açabilecek diğer durumlar her zaman akılda tutulmalı

Yukarıdaki anlatımlardan şu anlamların çıktığını görüyoruz:

1. Karşılaşılan kişi çoğu kez yarı bilinçli ya da bilinçsiz durumda olacaktır.
2. Bu durumdaki kişinin derhal gerekli birincil yaşamsal destek girişimlerini gerçekleştirmek üzere ambulansa taşınması ve en kısa sürede acil servise taşınması gerekmektedir. Kişinin bu duruma bir intihar girişimi nedeniyle mi yoksa başka bir nedenle mi girdiğinin (bu destek sağlanmadan) araştırılması onanmaz bir durumdur.
3. Ambulans ekibindeki bir kişi, bu işlemler yapılırken, çağrıyı yapan kişilerden durumu aydınlatacak bilgileri eş zamanlı olarak alma ve hızla rapor etme durumundadır.
4. Eğer bu bir intihar girişimiyse bunun adli bir yönü de bulunduğu için bu rapor standart biçimde hazırlanmalı ve kişi acil servise ulaştığında, orada tutulacak dosyaya eklenmelidir (bu metinde böyle bir standart rapor taslağı sunulmuştur).
5. İntihar için kullanılan ilacın saptanıp gerekirse "toksikoloji" servisine anında başvurulup alınan bilgilerin rapora eklenmesi.

İntihar İçin Risk Etkenleri
1. Erkek Cinsiyeti
2. Yalnız yaşama, yeni ayrılmış ya da boşanmış olma
3. İleri yaş
4. Son 6 aydır kişinin sağlığında giderek bozulma
5. İş kaybı
6. Depresyon, şizofreni ya da organik beyin rahatsızlığının varlığı
7. Önceden Özkıyım (intihar) girişimi öyküsünün varlığı

Edinilmesi Gereken Önemli Bilgiler
1. Kişinin ne zamandan bu yana bu durumda görüldüğü,
2. Bir tıbbi rahatsızlığının bulunup bulunmadığı ve bu rahatsızlığın süregenlik ya da ciddiyet derecesi,
3. Psikiyatrik bir sağıtım altında bulunup bulunmadığı ya da son zamanlarda davranışlarında bir değişiklik gözlenip gözlenmediği,
4. Bir kriz yaşantısını doğurabilecek yaşamsal bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediği,
5. (İlaç alarak) intihar düşünülüyorsa kişinin kullandığı ilaçların ve olası intihar gerçekleştirdiği ilacın saptanması.
nereyekadar

Mesaj gönderen nereyekadar »

Ne biçim "sessiz gemi"sin sen yahu !! :D
sessiz gemi

Mesaj gönderen sessiz gemi »

:D Eğitim şart miyav kardeş
nereyekadar

Mesaj gönderen nereyekadar »

Kıskanmayın avatarımı tırmıklarım
katre

Mesaj gönderen katre »

vaktim yok yazıyı okuyamdım o yüzden ama geçenlerde bi yerde okumuştm .gençler arasında intihar olayları çok fazla artmış özellikle lise ve üni. çağlarındaki gençler arasında.trafik kazalarından sonra en çok gelen ölüm nedeni intiharmış .:( :( :(
marvelgirl

Mesaj gönderen marvelgirl »

ben de bilim tekniğin 466.sayısında bununla ilgili bir yazı buldum.paylaşmak istedim.

KENDİNE YÖNELİK ŞİDDET(İNTİHAR)

Nedense şiddet deyince hemen akla gelmez,ama öldürücü şiddetin en yaygın biçimi,insanların kendilerine uyguladıkları şiddet,yani intihar.Araştırmalar,2000 yılında 815.000 kişinin kendini öldürdüğünü gösteriyor.Bunun anlamı,her 40 saniyede bir kişinin kendi eliyle kendi canına son vermesi.İntihar,dünyadaki başlıca ölüm nedenleri arasında 13. sırada geliyor.15-44 yaşları arasındaysa,insanların kendilerine bilinçli olarak verdiği zararlar,dünyadaki en yaygın 4. ölüm nedeni.

Dünyada intihar sıklıkları,demografik,ekonomik,kültürel,dinsel faktörlere bağlı olarak değişiyor.Örneğin;intiharın en yaygın olduğu ülkeler doğu Avrupa ülkeleri (100.000'de 41-51).Güney Amerika ülkelerindeyse intihar oranı düşük.(100.000'de 4-4.5)

İntihar eğilimi yaşla birlikte artıyor.1999 yılında yapılan bir araştırma,5-14 yaş grubu içinde intihar oranının 100.000'de 1'in biraz altında .75 yaşın üzerindeki grup içindeyse bu oranın 100.000'de 70 olduğunu ortaya koyuyor.Ancak sayısal olarak ele alındığında,45 yaşın altında intihar sayısı daha fazla.

İntiharda rol oynayan psikiatrik faktörlerin başında ağır depresyon,çift kutuplu(manik-depresif)kişilik bozuklukları,şizofreni,endişe,fevrilik ve umutsuzluk duygusu geliyor

Bunlardan depresyon,intiharlarla en çok ilişkilendirilen durum.Depresyonu,duygularını kadınlara göre daha çok gizleyen ve tıbbı yardıma daha az başvuran erkeklerde saptamak kolay değil.Depresyona tanı koyup tedavisi çok önemli;çünkü pek çok kültürde intihar erkeklere özgü bir ölüm şekli.

Çocuklarda ve gençlerde depresyonu belirlemek daha kolay,çünkü dışa vuran işaretleri oldukça fazla.Bunlar,okulda devamsızlık,notların düşmesi,kavgacılık ve geçimsizlik,şiddet,alkol ve uyuşturucu tüketimi,oburluk ve aşırı uyuma biçimlerinde ortaya çıkıyor.Buna karşılık yemek yememe ya da yemek alışkanlıklarının aşırı değişmesi,özellikle kızlarda intihar riskini arttıran bir depresyon habercisi.

İntiharla ilişkilendirilen biyolojik işaretler de var.Örneğin; tek yumurta ikizlerinden birinin intiharının,ötekinde de intihar istemini tetiklemesi,ayrı yumurta ikizlerine göre daha yaygın.Ayrıca bazı araştırmalar.intihar eden kişilerin,intihar etmiş biyolojik akrabalarının olduğunu gösteriyor.Bu da intihar içingenetik temellerin varlığının da işareti.Ancak,öteki şiddet biçimlerinde olduğu gibi,bu genetik tohumların filiz vermesi,farklı psikolojik,çevresel,toplumsal,ekonomik faktörlerin etkisine de bağlı.

Örneğin,sevilen birinin,özellikle bir eşin boşanma,fiziksel ayrılık ya da ölüm gibi nedenlerle kaybı,intiharla sonuçlanabilecek aşırı depresyon nedeni.Evde ya da iş yerlerindeki kişisel ilişkilerdeki çatışmalar da depresyon ve umutsuzluk duygularına yol açıyor.

Çocuklukta uğranılan fiziksel şiddet ya da cinsel taciz,uyandırdığı yetersizlik ve utanç duygularıyla intihar riskini yükseltiyor.Yetişme çağındaki gençlerde ve erişkinlerde cinsel tercihle de intihar arasında bir ilişki gözlenebiliyor.Homoseksüel erkeklerde ve lezbiyenlerde intihar oranının %30 a kadar yükseldiğini gösteren araştırmalar var.

Devamını sonra yazarım.yoruldum ya :)
marvelgirl

Mesaj gönderen marvelgirl »

Huzurlu bir aile ortamı,intihara karşı 'koruyucu' bir ortam olarak görülüyorsa da,çok erken evlenenlerde (20 yaşın altında) intihar oranının,bekarlara göre daha yüksek olduğu da gözlenmiş.

Ekonomik sıkıntı ve işsizlik,iflas ve bunlarla birlikte gelen statü kaybı,önemli intihar nedenleri.Araştırmalar Almanya'da toplumsal düzenin bozulduğu işsizliğin arttığı kriz dönemlerinde intiharın artığını göstermiş.İşin aniden kaybı,(kovulma) intihar riskini artıran bir etmen.

İntihar girişiminin ölümle sonuçlanıp sonuçlanıp sonuçlanmayacağını belirleyen,kullanılan araç.Örneğin,ABD'de intiharların üçte ikisi tabancayla gerçekleştirilirken,öteki ülkelerde kendini asma yöntemi daha yaygın.Bunu sırasıyla,kendini vurma,yüksek bir yerden atlama ya da boğulma izliyor.

Araştırmalar ayrıca,yaşlıların,tabanca ya da asma gibi 'kesin sonuçlu'yöntemleri tercih ettiklerini gösteriyor.

İntiharlar da çevresel faktörler de önemli.Kentsel ya da kırsal yaşamla intihar arasındaki ilişkii ülkelere göre farklılıklar gösteriyor.Örneğin;iş yaşamının merkezi olan New York'un Manhattan semtinde bir yılda meydana gelen intiharların sayısı,bazı eyaletlerdein tümünde meydana gelen sayının 3 katı.

Buna karşılık birçok ülkede kırsal alanda intiharlar daha sık görülen bir olgu.Uzmanlar bunun nedenini,depresyon gibi nedenleri ortaya çıkarabileceksağlık hizmetlerinin görece daha az bulunmasına,buna karşılık böcek ilacı,tarım ilacı gibi intiharda kullanılabilecekmaddelerin her zaman el altında bulunmasına bağlıyorlar.
Kullanıcı avatarı
ice_tea
Mesajlar: 503
Kayıt: 24 Haz 2007, 18:05

Mesaj gönderen ice_tea »

bak ben se4viyorum herşeye rağmen yasamayıııı

size kaleme aldığım bir şiirin bi mısrasını yazayımm


aynalardan kaçarsın korkarsın dostlarından
yalnızlık dostun olur belki
hiç olmayan dostlarının yerine
yinede sversin yalnızlığı
kimi zaman sert aeser rüzgar
karşısına geçip acı acı soversin
kimi zamanda izin verirsin
usul usul okşamasına saçını
yinede seversin yaşamayı
senden aldığı ve almak istediği herşeye
rağmen
yaşamak korkutmasın seni
çünkü herşey senden yana
marvelgirl

Mesaj gönderen marvelgirl »

hi hi çok güsel :)
Kullanıcı avatarı
ice_tea
Mesajlar: 503
Kayıt: 24 Haz 2007, 18:05

Mesaj gönderen ice_tea »

marvelgirl yazdı:hi hi çok güsel :)
tşk gerçekten ben canımı seviyorum şimdiye kadar hiç kendime zarar vermeye kalkmadımm ha hayattan bunaldığım oldu kotu günlerim oldu hiçbiri beni intiharın eşiğine getircek kadar değildii etrafımız hep aydınlık olsaydı karanlığı gormeseydik aydınılığın farkına varabilirmiydik hayır herşey zıddıyla bilinirr acı olmasaydı sevinci bilemezdik yasamayı sevmenin ne olduğunu anlayamazdıkkk
Kullanıcı avatarı
athena
Mesajlar: 4389
Kayıt: 19 Oca 2008, 15:07

Mesaj gönderen athena »

Her şeyden önce kendini sevmek,kendini seven insanlarıda sevebilir.Özeleştirimizi yaparken yapabildiklerimiz,iyi-güçlü olduğumuz yönlerimiz bunlarında farkına varırsak kendimizi daha çok severiz gibi geliyor ;)
insanlar hayal ettiği müddetce yaşar...
Kullanıcı avatarı
LAYSOS
Mesajlar: 540
Kayıt: 20 Haz 2007, 20:30
Konum: Muğla, Merkez

Mesaj gönderen LAYSOS »

sf ler korktukları için intihar edemezler genelde.
bu yüzden asiri cesaret veren ilaclardan kacinmak lasim
Kullanıcı avatarı
utangac
Mesajlar: 450
Kayıt: 19 May 2014, 20:07
Konum: yokum

Re: İntihar Girişimleri

Mesaj gönderen utangac »

evet
http://www.sosyal-fobi.net/forum/viewtopic.php?f=14&t=31569
hiçişte
Mesajlar: 107
Kayıt: 03 Kas 2014, 01:25

Re: İntihar Girişimleri

Mesaj gönderen hiçişte »

İntihar psikolojik bir sorun değildir, YAŞAM İÇİN HER SEBEP ASLINDA ÖLMEK İÇİNDE GÜZEL BİR SEBEPDİR unutmayın.
Cevapla