ALıntı fakat güzel bir yazı

Çözüm önerileriniz..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
tylersayssmoke
Mesajlar: 33
Kayıt: 01 Şub 2006, 06:20
Konum: Istanbulll

ALıntı fakat güzel bir yazı

Mesaj gönderen tylersayssmoke »

millet bir yerde buldum, sizinle paylaşmak istedim

Utangaç kişiler başkalarının ne düşündüğü ile çok ilgilenirler. Hatta kendi kişiliklerinin ne olduğuna onların karar vereceğini sanırlar. Böylece, onları gereğinden fazla önemserler ve kendilerini izlendiklerini düşünebilirler. Bundan kurtulmak için: Öncelikle "Ben çekingenim, utangacım" demek yerine "O gün onun yanında çok utandım, çekingen davrandım" demekle işe başlayın. Böylece kendinizi etiketlememiş olursunuz. Çekingen davranmadığınız zamanlar da olmuştur herhalde değil mi? Bir hafta boyunca dil dönüşümü yapın ve birinci cümlenin ağzınızdan çıkmasına izin vermeyin. Çıksa bile hemen ikinci ifadeyi kullanın.

Utandığınız kişileri ve durumları gözdengeçirin, saptayın. Bu kişilerin doğal, hatta komik hallerini düşleyin. Birçok hatalar yapabilir, komik durumlara düşebilir. Aziz Nesin, kelli-felli kişilerin çocukluklarını (annelerinin onları azarladığını, ağızlarından salyalar aktığını vb.), komik kıyafetler, haller içinde olduğunu düşlermiş. Bence güzel bir yol. Ee, unutmayın ki, onlar da insan. Onları gözünüzde büyütmeyin. Bir hafta da bu alıştırmaları yapın.

Hayatın bir tiyatro sahnesi olduğunu düşün. Senin oynadığın rol ise "Utangaç insan" rolü. Bu rolü evde annene karşı oynamayı dene. Komik değil mi? İstersen duygusal, saldırgan vb. rollerde oynamayı seçebilirsin.

Bilinçli olarak oynadığınız utangaç rolünün yerine güvenli insan rolünü seçin ve onu oynayın. Ama önce güvenli ortamlarda. Yalnız olduğunuz zamanlarda utandığınız durumları yeniden hayal edin. Nasıl davranabilirdiniz bunu düşün ve provalarını yap. Bu arada beden duruşunuzu değiştirin. Güvenli insanların oturuşları konuşmalarını izleyin. Dik durun, sesinize karalı bir ton kazandırın (Acar-Zühal Baltaş'ın "Beden Dili" kitabını okumanızı öneririm). Ayna karşısında kendinizi izleyerek konuşmak istediğiniz kişiyle olduğunuzu hayal ederek alıştırmalar yapın. Bir haftanızı da buna ayırın.

Konuşma yeteneğinizi geliştirmek için bol bol kitap okuyun. (Özellikle mizah kitaplarını) ilginizi çeken konularda kendinizi geliştirin ki, konuşacak birkaç konunuz olsun. Öncelikle rahat hissettiğiniz kişilerle bu konularda konuşarak güven kazanabilirsiniz. Zamanla çekindiğiniz kişilerle de aşama aşama bu konulara girin. Tabii daha önceki alıştırmalarınızın çok faydasını göreceksiniz. Denemeniz sizce olumsuzsa üzülmeyin. En azından denediniz. İlk okuma yazma deneyimlerinizi düşünün. Bol deneyim ve alıştırma ile daha iyiye doğru gideceksiniz.

En son olarak birine arkadaşlık teklif etmeyi düşünüyorsanız, bunu pat diye söylememenizi öneririm. İzin verin biraz zaman geçsin. Arkadaşlığınız ilerlesin, biraz rahatlayın. Onunla birlikte olduğunuz anın tadını çıkarın. Birlikte eğlenmeye, hoşça vakit geçirmeye çalışın. Onunda sizinle olmaktan hoşlandığını hissettiğinizde arkaşlığınızın, özel bir arkadaşlığa dönüşmesini önerebilirsiniz.
Cevapla