placebo yanılgısı (mı)

İlaçlar hakkında merak ettikleriniz..
Cevapla
amphetamin

placebo yanılgısı (mı)

Mesaj gönderen amphetamin »

Placebo : Bir adama sakinleştirici vereceklerini söylüyorlar Adam ilacı alınca gerçekten sakinleşiyor Halbuki verdikleri şey sadece vitamin hapı Adamın yaşadığı durum ise placebo etkisi (en özet şekliyle böyle galiba detaylı bilgi arayan google da bakabilir)

İlaçlar gerçekten işe yarıyor mu diye çok düşünüyorum Tamam hiçbiri tek başına yaramaz irade,çaba vs. gereklidir Ama sadece ilaçlar açısından bakarsak gerçekten bir faydaları var mı ? Mesela pek çok arkadaştan duyuyorum: işte şu şu ilacı 6 ay kullandım ama hiçbir etkisini göremedim ve bıraktım Fakat aynı teşhise sahip başka biri ise aynı ilaçtan ben çok memnun kaldım işte şu kadar kullandım iyileştim diyebiliyor Yoksa biz o yönde şartlandığımız için göreceli bir iyileşme mi sağlıyorlar ? O zaman ilaç kullanmamıza gerek kalmadan da iyileşebilir miyiz ? Bu ikilemden tam olarak çıkamadım
Kullanıcı avatarı
lord@
Mesajlar: 951
Kayıt: 22 Ara 2006, 03:12
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen lord@ »

İlaçlar mutlaka etkilidir... Kimyasallar sonuçta.
Ama hiç bir ilaç düşüncenin gücünden daha güçlü değildir. Olay da burada bitiyor bence...
Bana düşman bir ben yaratmışım ben, benliğimin derinliklerinde...
YENİumut
Mesajlar: 72
Kayıt: 28 Ara 2006, 00:18

Mesaj gönderen YENİumut »

bence de plabeko (bu arada adını yeni öğrendim )gerçekten araştırılması gerekilen bir konu.Ben düşünce gücünün insanlar üzerindeki etkisine çok inarım. Bazı kişiler hiç bir şeyin kendisini iyileştiremiyeceğine o kadar inanıyor ki,bence bu durumda hiç bir tedavi onu iyileştiremez,aynı şekilde olumlu konularda da bu durumun sonucunun da olumlu olacağını düşünüyorum,,Fakat çoğu zaman sadece olumlu düşünmek yeterli olmuyor,bunun yanında gerekli tedaviyede devam etmek gerekiyor. önemli olan sadece şavaşı baştan kaybetmemek,biraz cesaret,biraz risk..MUTLU BİR YAŞAM GEÇİRECEK OLMAMIZ BUNA DEĞMEZ Mİ SİZCE? Selamlar
YENİumut
Mesajlar: 72
Kayıt: 28 Ara 2006, 00:18

Mesaj gönderen YENİumut »

PLACEBO,PLACEBO,PLACEBO,PLACEBO,PLACEBO.. (bundan sonra kesinlikle yanlış yazmam)
Kullanıcı avatarı
Guess_What
Mesajlar: 366
Kayıt: 15 Oca 2006, 20:35

Mesaj gönderen Guess_What »

arkadaşlar ilaçların özellikle antidepresanların "iyileştirici" etkileri hala tartışılmaktadır. ama kesin olan şeyse ilaçların içindeki kimyasalların, psikolojik rahatsızlıklarda görülen kimi semptomları önlediğidir. örneğin kimi ilaçlar, beynin depresyon sırasında daha az saldıladığı veya bu salgılama-geri emilim dengesinin bozulduğu seratonin hormonunu tedarik ederek ya da geri emilimini azaltarak dengeyi sağlamayı ve bu sebeple oluşan olumsuz semptomları engellemeyi başarır. beyin herşeye adapte olduğu gibi belki serotonin dengesini tekrar oluşturmaya adapte olabilir ama zaten bu dengeyi bozacak negatif düşünce ve yargılar o şahısta mevcutken oluşan dengenin kalıcı olabilmesi de bir o kadar imkansızdır.

şöyle bir örnek vereyim. çok ağır bir grip oldunuz ve vücudunuz buna yüksek ateş, ağrılar, ve şiddetli öksürüklerle cevap verdi diyelim. aslında kendi bağışıklık sistemimiz tarafından yaratılan bu semptomlar bir süre sonra ne yazık ki tam karşıt bir şekilde yani vücudun kendisine karşı sorun oluştururlar. şiddetli öksürük bir süre sonra boğazı tahriş edecektir, yüksek ateş de zaten vücudun pek çok dengesini olumsuz etkileyecek ve bu durum vücudu kendi kendine düşman haline getirecektir. ama bugün piyasada varolan bazı semptom önleyici ilaçlar sayesinde yüksek ateş ve ağrılar önlenmekte, öksürük kesilmekte ve vücut sadece griple savaşa odaklanmaktadır. gerçekten de bu semptomlar engellendiğinde iyileşmenin hızlandığı da gözlenmektedir.

bir antibiyotik de mikropları öldürür ama sonrasında kendi kendini iyileştiren gene vücuttur.

aynı durum benzer şekliyle bazı psikolojik rahatsızlıklarda da görülür. örneğin sf ilerledikçe toplum içine karışmaktan daha çok korkar, başkaları önünde heyecandan kızarır, terler veya kaskatı kesiliriz ve ne yazık ki bu olumsuz semptomlar da bizi hep o çok korktuğumuz acı durumlar içine sokmaktan başka birşey yapmazlar. bizim korkumuzla yüzleşmemizi engellerler. hatta hiç şans tanımazlar. ama ilaçlarla bu semptomları yok ettiniz diyelim (kendim de dahil pek çok örneğine tanık oldum). örneğin toplum önünde kızarmanız, terlemeniz, ya da donup kalmanız ortadan kalktı ya da size birşeyler yapmanıza izin verecek kadar azaldı diyelim. işte o zaman, korkularınızla yüzleşebilir, onlarla mücadele edecek donanımlar kazanma üzerinde çalışabilir ve öğrendiklerinizi uygulama arenasına ve şansına sahip olabilirsiniz.

peki burada sizi ilaç mı iyileştirmiş oluyor? bazı durumlar dışında tabii ki hayır ama size bu fırsatı yaratıyor. beyninizde, zaman içinde, yerleşmiş olan olumsuz düşüncelerin hepsini farketme ve değiştirme şansına sahip oluyorsunuz. bunda en büyük şansınız da çocukluğunuzda oluşmuş olan bu negatif düşünceler ve korkularla yetişkin halinizle yüzleşebiliyor olmanızdır...
Kullanıcı avatarı
misafir
Mesajlar: 26
Kayıt: 26 Kas 2005, 14:37

İlaçların etkisi aslında PLACEBO mu?

Mesaj gönderen misafir »

İki yıl kadar önce Discovery Chanel'da bir belgesel izlemiştim. Amerika'da tanınmış bir prof, bir araştırma projesi kapsamında; bilgi edinme hakkı kanunu aracılığıyla ilaç firmalarından en yeni ve en pahalı anti-depresanların ilaç olarak ruhsat almasından önce yaptıkları araştırmaların dökümanlarını ister. (ABD'de bir ilaçın ilaç olarak ruhsat alabilmesi için; yapılması gerekli ön araştırmalarda, PLACEBOdan en az %30 (tam emin değilim) daha fazla etkili olması gerekiyormuş.) Ve şaşkınlla görüyor ki bu pahalı ilaçlar gerekli ön araştırmalar yeterince yapılmadan ilaç haline getirilip -ilgili resmi kurum yanıltılarak- ruhsat alınmış. Bir kısmında ise gerekli araştırmalar yapıldığı halde PLACEBOya en az +%30 fark yapmadığı; hatta bazıları PLACEBOdan daha az etkili olduğu halde ruhsat alınarak ilaçlaştırılmış. Hem de yüksek fiyatlarla..! Çünki sadece fiyatının yüksekliği bile PLACEBO etkisi oluşturarak iyileşme hissi oluşturuyormuş. Söz konusu belgeselde beynin kendisini iyileştirme etkisi ile ilgili çok çok ilginç ve önemli bilgiler yeralıyordu. Bu belgeseli bir şekilde tekrar izlemek ve hatta kaydetmeyi çok isterdim.
Herkese saygılar...
global

Mesaj gönderen global »

sf nin ilacı çalışmak. Amaçlar doğrultusunda. Öğrenciyseniz derslerinizde başarılı olmak, mezunsanız mesleğinizde iyi olmak. Her ne yapmanız gerekiyorsa. Boş durup da kafanızın içinde o korku duygusunun oluşmasını engellemek. Ben basite indirgemeye çalışıyorum. Fobik bir durumumda sadece tembellik ediyormuşum gibi davranmaya çalışıyorum. Tembelliği iradeyle yenmek gibi azcık kendimi zorlayıp konuşuyorum, ortama göre ne yapmam gerekirse onu yapıyorum. Çalışmak. Sf den mümkün olduğunca uzaklaşmak. Kaçmak değil ama. Karışmasın.
Çalışmak, dua, fazla düşünmemek...

İlaçlara bu sitedekileri okuduktan sonra açıkçası itimadım kalmadı. Hem de bir sürü yan etkileri varmış.
Kullanıcı avatarı
Guess_What
Mesajlar: 366
Kayıt: 15 Oca 2006, 20:35

Mesaj gönderen Guess_What »

Güvenin bana placebo etkisi geçicidir, çünkü sf öyle bir seferde iyileşecek bir rahatsızlık değildir. hiç sf'li birisine placebo verilip de iyileşip iyileşmediği gözlenmiş mi, böyle bir araştırma var mı duymadım. size placebo verseler bile, kendinizi inandırırsanız belki bir süre iyi hissedebilirsiniz ama gerçeklere dayanmayan hiçbir inanç kalıcı değildir. zamanla semptomların yokolmadığını görür ve eskiye dönersiniz. placebo, siz sadece iyileşeceğinize inandığınızda bir süre geçerli olabilir - ona rağmen olmayabilir de- (en azından fobiler için öyle olduğunu söyleyebilirim). ama ilaçlar kimyevi etkilerini inanmasanız da gösterirler.

ne yazık ki bazı ilaç firmaları ve markaları üzerine böyle tatsız şeyler duyuyoruz. ama bu demek değildir ki bütün ilaçlar işe yaramaz. bazılarımız ilaçlara karşı daima önyargılı oluruz, bunu bir kuzenimle tartışırken de gördüm. bizim bilinçaltımıza yerleşen ilaç kullanmanın zayıflık olduğu duygusu da böyle önyargıları besleyebilir. halbuki bir nezle bile olduğumuzda nasıl ilaç alabiliyorsak sonuçta bu da bir rahatsızlık ve sadece psikolojik değil fiziksel arazları da gözlenmiş ispat edilmiş, o yüzden depresyon veya fobi vs. rahatsızlıklarda iyileşmek için ilaç kullanmak da çok doğaldır. yalnızca diğer fiziksel hastalıklardan farkı psikolojik bir boyutun da olmasıdır.

bir ilaç kullanmak sizi daha iyi bir konuşmacı yapmaz, daha karizmatik olmazsınız, insanlarla ilişkilerinizi de düzeltmez, sizi mesleğinizde başarılı yapmaz, daha iyi bir yazar, mühendis vs. olmazsınız, veya daha iyi bir anne-baba-evlat hiç olmazsınız. örnekler çoğaltılabilir. tüm bu davranışsal kalıpları öğrenecek, geliştirecek olan gene sizlersiniz. ilaçlar rahatsızlığınız (depresyon, fobi vs.) yüzünden çektiğiniz sıkıntıları azaltabilir hatta yokedebilir ama siz hayatın sosyal tarafında öğrenmedikçe, kendinizi geliştirmedikçe aynı sıkıntıların bir süre sonra ilaca rağmen nüksetmesi de doğaldır. ilaçlar sadece koltuk değnekleriniz olabilir.

herkesin göstereceği çaba da kişiye göre değişir. örneğin bazısı ilişkilerinde gerçekten iyidir ama sırf küçüklüğünden bu yana kafasına kazınan olumsuz yazılımlar yüzünden çöküşler yaşamış olabilir. böyle birisi ilaç kullanıp varolan olumsuzlukları attığında birden ilişkilerinin de düzelmesi pek tabii ki gayet normaldir. ama kimisi de haz alacağı ilişkiler kurma bakımından gerekli donanımlara sahip olmayabilir. böyle birisi de öğrenmelidir. ilaç kullandığında ilişkilerinin de düzelmesini beklemek bu durumda hayal kırıklığına sebep olabilir. ama ilaç ona bu fırsatı tanıyabilir. insanların arasına utanmadan sıkılmadan çıkıp başlangıçlar yapma ve kendini donatma şansı verebilir..

ayrıca tüm eczacılara sorabilirsiniz, kullandığınız vitaminlerin bile yan etkileri vardır.
Cevapla